Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΛΙΜΕΝΩΝ
Διά ροπάλου τα λιμάνια στις πολυεθνικές

Βίαιη επίθεση στους λιμενεργάτες της Θεσσαλονίκης, την ώρα που η διοίκηση του ΟΛΘ ΑΕ αποφάσιζε το ξεπούλημα του λιμανιού. Οι εργάτες ματαίωσαν τη συνεδρίαση του ΟΛΠ στον Πειραιά

Οι εργαζόμενοι εισέβαλαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η διοίκηση του ΟΛΠ και ματαίωσαν τη συζήτηση
Οι εργαζόμενοι εισέβαλαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η διοίκηση του ΟΛΠ και ματαίωσαν τη συζήτηση
Εν ονόματι των πολυεθνικών, η κυβέρνηση της ΝΔ εξαπέλυσε τους «ράμπο» του Λιμενικού Σώματος, για να ματοκυλήσει τη μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης που διαδήλωναν έξω από το κτίριο του ΟΛΘ (Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης) την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Και ενώ οι «βατραχάνθρωποι» χτυπούσαν τους εργαζόμενους με ρόπαλα και χημικά, η διοίκηση του ΟΛΘ, σε διατεταγμένη υπηρεσία, πήρε την κατάπτυστη απόφαση για τη διακήρυξη διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού για την παραχώρηση των λιμενικών εγκαταστάσεων του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του λιμανιού. Από την επίθεση των δυνάμεων καταστολής τραυματίστηκαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης Ν. Γιαννόπουλος και ο γενικός γραμματέας και στέλεχος του ΠΑΜΕ Σ. Ζαριανόπουλος.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν ταυτόχρονα να παρθεί παρόμοια απόφαση και για το ΣΕΜΠΟ του λιμανιού του Πειραιά από τη διοίκηση του ΟΛΠ (Οργανισμός Λιμένα Πειραιά). Οι εργαζόμενοι είχαν σπεύσει μαζικά πολύ πριν από την ώρα που είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση και είχαν πολιορκήσει ολόκληρο το κτίριο. Μέχρι αργά χτες το βράδυ, παρά τους ελιγμούς της διοίκησης, παρέμεναν εκεί απαιτώντας να αποσυρθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού από την ημερήσια διάταξη. Στο πλευρό τους βρέθηκαν δυνάμεις του ΠΑΜΕ από σωματεία του Πειραιά.

Κοινή απαίτηση η κλιμάκωση

Λιμενεργάτες και υπάλληλοι του ΟΛΠ και ΟΛΘ με τις χτεσινές μαζικές και δυναμικές τους κινητοποιήσεις έκαναν ξεκάθαρη τη θέλησή τους για κλιμάκωση του αγώνα. Ανταποκρινόμενες ακριβώς σε αυτή τη θέληση οι αγωνιστικές παρατάξεις Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων Λιμανιών και η Δημοκρατική Ενότητα Λιμενεργατών με ανακοίνωση που μοίρασαν στους εργαζόμενους τους καλούν ταυτόχρονα, να γυρίσουν την πλάτη στις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία (ΟΜΥΛΕ) και στην Ενωση Λιμενεργατών, που έχοντας σημαία τους την «ανταγωνιστικότητα», την «εργασιακή ειρήνη» και τον «κοινωνικό διάλογο» φρόντισαν να προσφέρουν τα μέγιστα τόσο στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση με τη μετατροπή των Οργανισμών Λιμένων σε Ανώνυμες Εταιρείες όσο και σήμερα στην κυβέρνηση της ΝΔ να ολοκληρώσει το «έγκλημα».

Τους καλούν να συσπειρωθούν στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, για να συγκρουστούν με το σύνολο της πολιτικής των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Να δώσουν προοπτική στον αγώνα παλεύοντας παράλληλα και για βαθιές αλλαγές ως το επίπεδο της εξουσίας που θα επιβάλει τη λαϊκή οικονομία και λιμάνια λαϊκή περιουσία.

Ανατροπή της πολιτικής του ξεπουλήματος

Ανακοίνωση εξέδωσαν, επίσης, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και ο Συνδυασμός «Εργατική Ενότητα», καλώντας όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την πολιτική που ιδιωτικοποιεί τα λιμάνια και την επίθεση των κατασταλτικών μηχανισμών κατά των εργατικών - λαϊκών αντιδράσεων. Οπως σημειώνουν «η αντιλαϊκή πολιτική δε φτιασιδώνεται. Ανατρέπεται. Μαζί με τους φορείς υλοποίησής της. Τα κόμματα που στήριξαν και στηρίζουν την παράδοση της οικονομίας στους ιδιώτες. Ενας μόνο δρόμος υπάρχει. Το δυνάμωμα των ταξικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, που δε θυμήθηκαν σήμερα το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα αλλά εδώ και χρόνια ανυποχώρητα αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, όποιο χρώμα κι αν έχει αυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ