Κυριακή 12 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης σε όλα τα μέτωπα

Από την πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο ΙΚΑ, για το λεγόμενο «μίνι ασφαλιστικό»
Από την πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο ΙΚΑ, για το λεγόμενο «μίνι ασφαλιστικό»
Τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στα βασικά μέτωπα πάλης για το επόμενο χρονικό διάστημα καθόρισε το ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής του Γραμματείας την περασμένη Πέμπτη. Στόχος, να εκφραστεί πολύμορφα η αντίσταση των εργαζομένων στην ολομέτωπη επίθεση που εντείνεται από την πλευρά του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Να αναδειχτεί ο πραγματικός και ενιαίος χαρακτήρας αυτής της επίθεσης που χειροτερεύει συνολικά τους όρους δουλιάς και ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Να βαθύνει η αντιπαράθεση με την πολιτική που από κοινού προωθούν ο ΣΕΒ, η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και οι εκπρόσωποί τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να διευρυνθεί το αγωνιστικό μέτωπο των εργαζομένων που με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ πρωτοστατεί στην πάλη για την ικανοποίηση των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Στη βάση του διεκδικητικού πλαισίου του ΠΑΜΕ να ανοίξει ακόμα πιο αποφασιστικά στους τόπους δουλιάς, στα σωματεία, σε κάθε συνοικία, στην εργαζόμενη νεολαία και στις γυναίκες η συζήτηση για την αναγκαιότητα η εργατική τάξη να οργανώσει την αντεπίθεσή της.

Η πλούσια εμπειρία από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος είναι η μαγιά για τις μάχες που έρχονται. Το ΠΑΜΕ πρωτοστάτησε στο να γίνει το ζήτημα της Παιδείας υπόθεση της εργατικής τάξης. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων για την Κοινωνική Ασφάλιση. Τράβηξε μπροστά στις μικρές και μεγάλες μάχες των εργαζομένων κάθε κλάδου ενάντια στις εργασιακές ανατροπές, στη μάχη των συλλογικών συμβάσεων, για μισθούς και συντάξεις στο ύψος των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων. Εδωσε όλες του τις δυνάμεις για την αποκάλυψη και την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, όπως αυτή συνδιαμορφώνεται και προωθείται στη χώρα μας από τη ΝΔ, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και των άλλων δυνάμεων του ευρωμονόδρομου.

Κανένας εφησυχασμός στο μέτωπο της Παιδείας

Στο μέτωπο της Παιδείας, οι καταιγιστικές για την εργατική τάξη αρνητικές εξελίξεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Δεσμευμένη μέχρι το κόκαλο στο κεφάλαιο για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που αυτό απαιτεί, η κυβέρνηση, με σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ, ανοίγει το Γενάρη στη Βουλή τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Παράλληλα προωθείται και η ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στις κερδοσκοπικές ανάγκες του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Με την καθοριστική συμβολή του ΠΑΜΕ, το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και η ανάγκη οι εργαζόμενοι να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για μια Παιδεία υποταγμένη αποκλειστικά στις λαϊκές ανάγκες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη διάρκεια των πρόσφατων πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων. Σ' αυτή τη ρότα το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει την παρέμβασή του το επόμενο διάστημα, ρίχνοντας το βάρος σε σχολές κατάρτισης και σε τόπους δουλιάς, συμβάλλοντας με όλες του τις δυνάμεις στην καλύτερη προετοιμασία των αγώνων. Σταθμό στη δράση των ταξικών δυνάμεων αποτελεί και η συμμετοχή στον γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Βδομάδα δράσης για τον προϋπολογισμό

Τον Γενάρη έρχεται στη Βουλή και ο νέος προϋπολογισμός. Στις «αυξήσεις» πείνας που προβλέπονται για μισθούς και συντάξεις, στις περικοπές δαπανών για κοινωνικές υπηρεσίες, στα προσδοκόμενα έσοδα από την ένταση των ιδιωτικοποιήσεων και στην αύξηση των προνομίων για τους μεγαλοεργοδότες, αντανακλάται ο βαθιά ταξικός χαρακτήρας και αυτού του προϋπολογισμού, που αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο κατανομής του πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου. Το ΠΑΜΕ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια και σ' αυτό τον προϋπολογισμό, καθώς με επίκεντρο το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ήδη αποφασιστεί η διοργάνωση από τις ταξικές δυνάμεις μιας βδομάδας πολύμορφης δράσης.

Κεντρικό ζήτημα το Ασφαλιστικό

Κεντρικό παραμένει το μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το κεφάλαιο και τα κόμματά του «δε χαρίζουν κάστανα». Στη Βουλή έχει ήδη κατατεθεί το λεγόμενο «μίνι ασφαλιστικό» που προβλέπει νέες χαριστικές ρυθμίσεις των χρεών μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ. Την ίδια ώρα βαθαίνει η αντιδραστική προπαγάνδα για τον κίνδυνο χρεοκοπίας των Ταμείων αν δεν προχωρήσουν οι αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η «επιτροπή εμπειρογνωμόνων» που σύστησε η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, μέσω του προέδρου της Ν. Αναλυτή, διαρρέει με κάθε ευκαιρία το περιεχόμενο του προδικασμένου πορίσματός της που δεν είναι άλλο από την αύξηση πάση θυσία του εργάσιμου βίου και συνολικότερες ανατροπές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Ανεξάρτητα από τη μεθόδευση που τελικά θα επιλεγεί, ένα πράγμα παραμένει σίγουρο. Οτι το κεφάλαιο δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την απαίτηση να χαμηλώσει ακόμα περισσότερο η τιμή στην οποία αγοράζει την εργατική δύναμη, μέσα και από τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους». Και σ' αυτή την κατεύθυνση μεθοδεύει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την παραπέρα μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη γιγάντωση της ιδιωτικής ασφάλισης. Τούτη την ώρα, το καμπανάκι του κινδύνου χτυπάει πιο δυνατά από κάθε άλλη φορά για τους εργαζόμενους.

Μπλόκο στις εργασιακές ανατροπές

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η επίθεση στον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, με τη σχετική οδηγία της ΕΕ, αλλά και συνολικά στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, με την οδηγία Μπολκεστάιν. Το ΠΑΜΕ εντάσσει στην καθημερινή του πάλη το ξεσκέπασμα της πολιτικής της ΕΕ και των εκπροσώπων της, το αντιπάλεμά της από τους εργαζόμενους. Ζήτημα άρρηκτα δεμένο με την ΕΕ και τις προωθούμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις είναι και αυτό των συμβασιούχων, κύρια μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κλείνει κάθε δρόμο για τη μονιμοποίησή τους. Με αίτημα την άμεση μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι ταξικές δυνάμεις στους ΟΤΑ διοργανώνουν αύριο, στη 1 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος), ενώ προγραμματίζονται και άλλες πρωτοβουλίες.


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ