Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΙΕΚ ΣΕ ΑΕΙ
Νέο «δώρο» στους εμπόρους της εκπαίδευσης

Αποκαλυπτική για την κατεύθυνση που θέλει να δώσει στην εκπαίδευση η κυβέρνηση, είναι η είδηση - που σύμφωνα με διάφορα ρεπορτάζ - δόθηκε στη δημοσιότητα από τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) - ότι με επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα δίνεται η δυνατότητα σε αποφοίτους ΙΕΚ να περνούν χωρίς εξετάσεις στην ανώτατη εκπαίδευση. Δηλαδή, αναγγέλθηκε άλλο ένα κυβερνητικό μέτρο που εξασφαλίζει πελατεία στους ιδιώτες που εμπορεύονται «ψευτοκαταρτίσεις».

Παρόλο που το υπουργείο Παιδείας επισήμως δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει, προς το παρόν, αυτό το ενδεχόμενο, φαίνεται πως ισχύει η λαϊκή ρήση «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά» αφού αυτού του είδους η σύνδεση της κατάρτισης με την ανώτατη εκπαίδευση εμπίπτει στους στόχους της ΕΕ και εμφανίζεται σε σχετικά κείμενα της Ενωσης.

Γίνεται λοιπόν, κατανοητό γιατί θεσμοθετήθηκε η βάση του «10» στις πανελλαδικές εξετάσεις: για να σπρώχνεται η μεγάλη μάζα των αποφοίτων του Λυκείου στα ΙΕΚ, ως αναγκαστικό ενδιάμεσο σταθμό πριν την ανώτατη εκπαίδευση. Είναι γνωστό βέβαια, ότι η πλειοψηφία των ΙΕΚ είναι ιδιωτικά καθώς και ότι τα ΙΕΚ είναι ιδρύματα εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος, εποπτευόμενα άμεσα από την «αγορά». Γι' αυτό εξάλλου και οι «ειδικότητες» των ΙΕΚ δεν έχουν καμιά σχέση με την επιστήμη, αλλά έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα και πολύ χαμηλού επιπέδου εκπαιδευτική αξία.

Γεννιέται έτσι, το ερώτημα: Πώς γίνεται να μη θεωρείται ικανός ένας απόφοιτος Λυκείου για την Ανώτατη Εκπαίδευση και να γίνεται ικανός αφού παρακολουθήσει ένα τέτοιου τύπου σεμινάριο «ληξιπρόθεσμης κατάρτισης»; Παράλληλα, διαφαίνεται η κατεύθυνση περαιτέρω υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης που θα προσαρμοστεί ανάλογα (βλέπε νέες ειδικότητες αντίστοιχες των ψευτοειδικοτήτων των ΙΕΚ) για να δέχεται τους απόφοιτους των ΙΕΚ. Τέλος, φαίνεται ότι για τη λειτουργία αυτού του μέτρου θα μπουν σε εφαρμογή και μια σειρά ακόμα αντιδραστικές ρυθμίσεις στην εκπαίδευση και την κατάρτιση (πιστωτικές μονάδες, πιστοποιήσεις από εργοδότες, «φάκελος» σπουδαστή κ.ο.κ.) που το κίνημα στο χώρο της εκπαίδευσης τις έχει απορρίψει με δυναμικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ