Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κοινός αγώνας για την Παιδεία

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των συνδικαλιστών βιοτεχνών στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας για το ζήτημα της Παιδείας, καθώς συμμετείχαν σ' αυτή συνδικαλιστές από περίπου 20 σωματεία και αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση. Σκοπός της Ομοσπονδίας ήταν να μεταφερθεί η συζήτηση στις διοικήσεις των σωματείων και να γίνουν για το θέμα γενικές συνελεύσεις, αλλά και να βγουν ψηφίσματα, προκειμένου να μπορέσουν να εκφραστούν οι ΕΒΕ και σ' αυτό το θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Στη σύσκεψη χαιρέτισε και ο Δ. Παπαδημητρίου, δάσκαλος, από τους εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες που αναπτύχθηκαν τελευταία, αλλά και στο είδος της γνώσης που προσφέρεται στα παιδιά.

Μερικές βασικές επισημάνσεις έκανε εισηγητικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Π. Γαλανόπουλος, για το πτυχίο που δεν εξασφαλίζει δουλιά, τη μόρφωση που δε βοηθά στην ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων, αλλά και για το μεγάλο κόστος που επωμίζονται οι οικογένειες. Η ΟΒΣΑ θεωρεί ότι το ζήτημα της Παιδείας είναι πολιτικό, θέμα διαρκούς πάλης και κατακτήσεων που εξαρτώνται από την ενδυνάμωση του λαϊκού κινήματος. Πάλης στην προοπτική μιας άλλης οικονομίας, όπου η γνώση θα χρησιμοποιείται υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, θα μειώσει τις ώρες δουλιάς, θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής και θα καλύψει περισσότερες βασικές ανάγκες.

Μεταξύ άλλων, η ΟΒΣΑ είναι αντίθετη στην «αποκέντρωση» των σχολείων, όπου η ανάληψη από τους δήμους μεγαλύτερων ευθυνών λειτουργίας εγκυμονεί μεγαλύτερες επιβαρύνσεις και το ενδεχόμενο διαφοροποίησης των προγραμμάτων σπουδών. Ανάμεσα στα αιτήματα - θέσεις της Ομοσπονδίας είναι η επιχορήγηση της Παιδείας με 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποκλειστικά δημόσια ενιαία 12χρονη Παιδεία, τεχνική εκπαίδευση στη συνέχεια, κατάργηση της παραπαιδείας. Το ζήτημα της αγωνιστικής συμπαράταξης μπήκε με έμφαση στη συζήτηση, ενώ καταγγέλθηκαν και οι μεγαλοκαναλάρχες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τις κινητοποιήσεις για την Παιδεία και τις καταλήψεις. Πολλοί συνδικαλιστές δήλωσαν περήφανοι και για τα παιδιά τους και για τον αγώνα που έκαναν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ