Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Επιχειρεί να θολώσει τα νερά

Με «καθησυχαστικές» δηλώσεις προσπαθεί να κρύψει από τους εργαζόμενους το βάθος των αντιδραστικών ρυθμίσεων που εφαρμόζει και σχεδιάζει

Να θολώσει τα νερά και να εκτονώσει τις ανησυχίες και αντιδράσεις των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που προχωρά τα αντιασφαλιστικά μέτρα, ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο και ετοιμάζει νέες ανατροπές, επιχειρεί η κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει καθαρά από τις δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό για τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αν και ο υπουργός εμφανίστηκε «καθησυχαστικός», επαναλαμβάνοντας ότι απλώς η κυβέρνηση «αποτυπώνει την πραγματικότητα ώστε τις επόμενες τετραετίες να μπορέσει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», στην πραγματικότητα και το σημερινό της έργο και αυτό που σχεδιάζει, θα φέρει αφαίρεση και περικοπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Επιβεβαιώνεται παράλληλα ότι με την τακτική της δήθεν «μετάθεσης των μεταρρυθμίσεων» και του «κοινωνικού διαλόγου», η κυβέρνηση στοχεύει στην καλλιέργεια του κατάλληλου κλίματος για την εφαρμογή των προαποφασισμένων μέτρων, ώστε με τη συναίνεση και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών να αποκοιμίσει τις εργατικές αντιδράσεις.

Οι «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» - όπως τις ονομάζουν - έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση και περιεχόμενο, με δεδομένες και τις δηλώσεις του επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ν. Αναλυτή. Επίσης, ο συνδυασμός της «ευελιξίας» με την «ασφάλεια», για τον οποίο επαίρεται ο υπουργός στις δηλώσεις του, είναι ένας σκέτος μύθος κάτω από τον οποίο θάβονται τα εργασιακά δικαιώματα και προωθούνται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις (π.χ. κατάργηση σταθερού χρόνου εργασίας και συλλογικών συμβάσεων).

Η «εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας», την οποία η κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει ως θέμα διαδικαστικό, φέρνει και αυτή βαθιές ανατροπές. Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση έχει δώσει αρκετά δείγματα γραφής, όπως το νομοσχέδιο για τους τραπεζοϋπαλλήλους, την αναθεώρηση του καθεστώτος των ΒΑΕ, τις ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων και την υπαγωγή ορισμένων στο ΕΤΕΑΜ, ο κανονισμός σύνταξης του ΟΑΕΕ, που μειώνει μέχρι και 30% τις συντάξεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, η αναδιάρθρωση των κλάδων του ΤΣΜΕΔΕ που καταδικάζει σε μικρές συντάξεις και αυξημένες εισφορές χιλιάδες νέους μηχανικούς, η χαριστική ρύθμιση για τα χρέη προς το ΙΚΑ κλπ.

Τέλος, το σχέδιο της κυβέρνησης για «αξιοποίηση» της κινητής και ακίνητης περιουσίας σημαίνει νέο φαγοπότι για το μεγάλο κεφάλαιο από τα αποθεματικά των ταμείων, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα κοράκια του τζόγου οι επικουρικές συντάξεις (2021-06-25 00:00:00.0)
Με φόρα... (2016-01-15 00:00:00.0)
Οχημα δήθεν «εθνικής ομοψυχίας» για απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής (2015-11-27 00:00:00.0)
Ανασκουμπώνονται πριν τη νέα επίθεση το Σεπτέμβρη (2013-08-20 00:00:00.0)
Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το πλήρες ξήλωμα (2000-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ