Κυριακή 19 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Η σύντομη ζωή του Χοσέ Αντόνιο Γκουτιέρεζ»

Της Χάντι Σπεκόνια

Alpha Τηλεόραση

Πολύ λίγες φορές μια κινηματογραφική ταινία κατορθώνει να συμπυκνώσει, και να αποκαλύψει με σαφήνεια, μεγάλα γεγονότα! Και μάλιστα χρησιμοποιώντας σαν αφορμή ένα «μικρό» γεγονός. Τη «Σύντομη Ζωή» ενός απλού ανθρώπου.

Η ταινία της Χάντι Σπεκόνια «Η Σύντομη ζωή του Χοσέ Αντόνιο Γκουτιέρεζ», το κατορθώνει! Παίρνοντας σαν αφορμή το θάνατο του πρώτου Αμερικάνου φαντάρου στο Ιράκ, ψάχνει να βρει την προέλευση του θύματος. Ο φακός ταξιδεύει στη Γουατεμάλα, όπου γεννήθηκε ο Χοσέ Αντόνιο. Αναγκαστικά, ο φακός καταγράφει τις συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα. Είχε μόλις εισβάλει η CIA, η οποία με τη βοήθεια των ντόπιων αντιδραστικών δυνάμεων γέμισαν τον τόπο πτώματα. Γενοκτονία καταγράφει η ιστορία.

Ο Χοσέ Αντόνιο μένει ορφανός, άστεγος, κυριολεκτικά στο δρόμο. Με δεκάδες χιλιάδες άλλα παιδιά. Η πείνα και η αθλιότητα δεν αφήνει άλλη διέξοδο από τη μετανάστευση. Πρώτα το γειτονικό, αλλά το ίδιο φτωχό, Μεξικό και στη συνέχεια, το όνειρο, οι ΗΠΑ! Οι υπεύθυνες για τους 500.000 νεκρούς και τα εκατομμύρια των πεινασμένων της (και της) Γουατεμάλα!

Λαθρομετανάστης, πια, ο Χοσέ Αντόνιο προσπαθεί να επιβιώσει. Κάποια στιγμή, του παρουσιάζεται η «ευκαιρία». Η κυβέρνηση Μπους ζητάει μισθοφόρους για τον πόλεμο. Υπόσχεται, πέρα από τον καλό μισθό, και υπηκοότητα. Ο Χοσέ Αντόνιο στην απελπισία του αποδέχεται. Μαζί και άλλοι 32.000 λαθρομετανάστες. Μια σύντομη εκπαίδευση και γραμμή στην ...πρώτη γραμμή. Εκεί θα τελειώσει και η «σύντομη ζωή του Χοσέ Αντόνιο Γκουτιέρεζ». Και μάλιστα από «φιλικές» σφαίρες! Ο θάνατός του χρεώνεται σαν «ατύχημα».

Η Ελβετίδα Χάντι Σπεκόνια, καταγράφοντας απλώς την πορεία, τη γραμμή της ζωής του Χοσέ Αντόνιο, αφήνει το «φόντο» να αυτοαποκαλύπτεται. Και το «φόντο» είναι ο ιμπεριαλισμός, από τη μια άκρη της Γης έως την άλλη! Από τη στιγμή που γεννιέται ο Χοσέ Αντόνιο στη Λατινική Αμερική, μέχρι τα 29 του, που πέφτει από τις σφαίρες στο Ιράκ, ζει μέσα σε μια κόλαση. Μια κόλαση που δημιούργησαν οι ΗΠΑ, οι οποίες τελικά και τον σκότωσαν. Αυτά δεν τα «φωνάζει» με κάποιο χωνί η Χάντι Σπεκόνια. Τα αποκαλύπτει ο φακός της, και από «σπόντα» μάλιστα. Αυτή τη ζωή του Χοσέ Αντόνιο προσπαθεί να καταγράψει. Μόνο που καταγράφοντας τη σύντομη ζωή του αποκαλύπτεται το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινήθηκε! Και το περιβάλλον μυρίζει μπαρούτι και κάθε είδους εκμετάλλευση!

Παίζουν: Η αδελφή του Αντόνιο και διάφοροι άνθρωποι, οι οποίοι τον γνώρισαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυγουστιάτικες βραδιές με 15 ταινίες από όλο τον κόσμο (2018-08-01 00:00:00.0)
Ποιος σκότωσε τον Χοσέ Αντόνιο Γκουτιέρεζ; (2006-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ