Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ
Κινδυνεύουν εκθέματα και άνθρωποι

Τα σοβαρά προβλήματα του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης συζητήθηκαν χτες σε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟ.

Το μουσείο στεγάζεται σε νεοκλασικό, ισόγειο, κηρυγμένο κτίριο, μέσα στο δημοτικό άλσος, στο κέντρο της πόλης. Είναι λιθόκτιστο, επιχρισμένο και εξωτερικά, με τετράριχτη στέγη. Με αυτοψία της Διεύθυνσης Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟ διαπιστώθηκαν: Εντονο πρόβλημα υγρασίας στους τοίχους, καθιζήσεις στα μωσαϊκά δάπεδα, εντονότερες στο κέντρο των αιθουσών, αποκόλληση του μωσαϊκού περιμετρικά, ρωγμές και αποκολλήσεις στο σημείο επαφής της οριζόντιας πλάκας της στέγης με την τοιχοποιία του κεντρικού υπερυψωμένου τμήματος των εισόδων.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, «καθίσταται επιτακτική η ανάγκη άμεσης εκτέλεσης στερεωτικών εργασιών, καθώς και εργασίες επισκευής, ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού του κτιρίου, αφού υφίσταται οξύτατο πρόβλημα για την ασφάλεια και προστασία τόσο των αρχαιοτήτων όσο και των υπαλλήλων, αλλά και των επισκεπτών του μουσείου (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Οι απαραίτητες μελέτες που αποφασίστηκε να εκπονηθούν είναι γεωτεχνική, στατική, αρχιτεκτονική, ηλεκτρομηχανολογική. Προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Απρίλη 2007. Τα έργα «θα» ξεκινήσουν το Σεπτέμβρη του 2007 και «θα» ολοκληρωθούν εντός ενός χρόνου (το 2008 δηλαδή). Το ερώτημα είναι: Θα αντέξει το κτίριο μέχρι την έναρξη των έργων;

Συζητήθηκε, επίσης, και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, που θα στεγαστεί στο χώρο του πρώην εργοστασίου της «ΧΥΜΟΦΙΞ», που, κατά ένα μέρος του, είναι κηρυγμένο ως μνημείο και το οποίο αγόρασε το ΥΠΠΟ από την Εθνική Τράπεζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ