Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
88 χρόνια!

Στις 17 Νοέμβρη του 1918, στον Πειραιά, γεννιόταν το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ). Το 1924 το ΣΕΚΕ μετονομάζεται σε ΚΚΕ.

*

88 χρόνια μετά, το Κόμμα του Ρίτσου και του Αρη, του Μπελογιάννη και του Γληνού, του Βάρναλη και του Χαρίλαου, του Πλουμπίδη και του Αυγέρη, του Κατράκη και της Ηλέκτρας, του Γιάννη και της Ρόζας Ιμβριώτη, του Σουκατζίδη και της Αλεξίου, του Κορδάτου και του Βιδάλη στέκει όρθιο και δυνατό. Στο πλευρό του λαού, στην πρώτη γραμμή του πατριωτισμού, του διεθνισμού, του ουμανισμού.

*

88 χρόνια μετά, το Κόμμα των αμέτρητων θυσιών, μπολιάζεται από το ίδιο του το αίμα. Το αίμα των χιλιάδων και χιλιάδων αγωνιστών που έγιναν το λίπασμα για να ποτιστούν και να καρπίσουν ανθρωπιά οι χέρσοι τόποι της Μακρονήσου, του Αϊ - Στράτη, της Ικαρίας, της Φολεγάνδρου, της Γαύδου, της Γιούρας, της Ανάφης, της Ακροναυπλίας.

*

88 χρόνια μετά, το Κόμμα των αγωνιστών που πέρασαν και βρίσκονται στις γραμμές του, στέκει όρθιο και δυνατό. Στον αγώνα για πραγματική δημοκρατία, για εθνική ανεξαρτησία, για κοινωνική δικαιοσύνη, και που όλ' αυτά σημαίνουν λαϊκή εξουσία για το σοσιαλιστικό αύριο.

***

Δεν υπάρχει σελίδα της ιστορίας αυτού του τόπου που να μη συνδέεται με την ιστορία του Κόμματος. Δεν υπάρχει μικρότερη ή μεγαλύτερη κατάκτηση του λαού που να μη συνδέθηκε με τη δράση του ΚΚΕ. Από την ίδρυσή του, το 1918, και τη Μικρασιατική Καταστροφή, από την Παγκαλική δικτατορία μέχρι τη δικτατορία του Μεταξά, από τη μεγαλειώδη ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση μέχρι τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, από το μετεμφυλιακό κράτος μέχρι τη χούντα των συνταγματαρχών, από το Πολυτεχνείο μέχρι τους αγώνες κατά των ΝΑΤΟικών βάσεων και της ΕΟΚ, από το αντιπάλεμα της τρομοκρατίας του ευρωατλαντισμού και της «ευρωσύνθλιψης» μέχρι τη σημερινή αναγκαιότητα, για μια νέα αντεπίθεση του ελληνικού λαού, η ιστορία αυτού του τόπου είναι συνυφασμένη με την ιστορία του ΚΚΕ.

*

Το ΚΚΕ γιορτάζει τα 88 χρόνια του, γνωρίζοντας ότι είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος. Το Κόμμα που έστειλε χαιρετισμό από το Γοργοπόταμο στην Αλαμάνα και από το Γράμμο στις Θερμοπύλες, μπορεί να γιορτάζει κοιτώντας στα μάτια τον ελληνικό λαό. Ο λαός στα εργοστάσια, στα χωράφια, στις πόλεις, στα χωριά και τις γειτονιές, ξέρει ότι το ΚΚΕ ποτέ δεν έκανε το «λάθος» των αντιπάλων του: Ποτέ δε στάθηκε, ούτε για μια στιγμή, ενάντια στο λαό, ποτέ δε συνεργάστηκε, ποτέ δεν έκανε «δήλωση μετανοίας».

*

Οι σημαίες του ΚΚΕ κυματίζουν ψηλά. Τα 88 χρόνια του Κόμματος είναι η απόδειξη ότι το μέλλον δεν πρόκειται να συνθηκολογήσει. Είναι η υπόσχεση προς το λαό ότι τίποτα δε θα σταματήσει τον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς ταξικές διακρίσεις, για έναν κόσμο σοσιαλιστικό και κομμουνιστικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ