Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Πανεπιστημιακή κοινότητα και λαός θα προασπίσουν το άσυλο

Η παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με την οποία καλεί τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Πόλης να καταρτίσει «κατάλληλο επιχειρησιακό σχέδιο» επέμβασης στους χώρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια των εκδηλώσεων για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη χωρίς την προηγούμενη πρόσκληση ή άδεια της Συγκλήτου, αντικειμενικά αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα κατά των κορυφαίων κατακτήσεων των ακαδημαϊκών ελευθεριών και του πανεπιστημιακού ασύλου.

Αυτό τονίζει, με ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Προσθέτει δε ότι το τυχόν ξεκίνημα της πρακτικής αυτόκλητης παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου από τις αστυνομικές αρχές, θα οδηγήσει στην τυπική διατήρησή του στη διαρκή βίαιη αστυνομική παραβίαση, στην ένταση του αυταρχισμού και της χάλκευσης ποινικών διώξεων σε βάρος του φοιτητικού ιδίως κινήματος, με αποτέλεσμα τον πλήρη μαρασμό των ακαδημαϊκών ελευθεριών.

Υπογραμμίζει ότι η συζήτηση που άνοιξε με αφορμή αυτή την παρέμβαση, επανέφερε στο προσκήνιο, μέρες της επετείου, το γενικότερο στόχο κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου και την προσπάθεια να γίνει ένα ακόμη βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση.

«Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να εξεταστεί παρά μόνο στο φως της γενικευμένης επέλασης σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που συντελείται τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί μέρος της. Αυτό αποσιωπάται συστηματικά τις τελευταίες μέρες και με προφανή σκοπό, από τα ΜΜΕ», σημειώνει.

Παρακάτω τονίζει το αυτονόητο και χιλιοαποδειγμένο στην πράξη ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο (ενάντια στην επιχείρηση κατάλυσής του από τις κάθε είδους και παραλλαγής αλληλοτροφοδοτούμενες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού και άλλων κέντρων),μπορούν να το περιφρουρήσουν και να το προασπίσουν, για άλλη μια φορά, αποτελεσματικά τα συνδικάτα, το κίνημα της νεολαίας και του λαού, που αποτελούν τη μόνη αποτελεσματική δύναμη, όπως επιβεβαιώνεται επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια».

Και καταλήγει: «Μαζί με την πανεπιστημιακή κοινότητα, ολόκληρος ο ελληνικός λαός θα αντισταθεί αποφασιστικά, για να αποκρούσει τον κίνδυνο αυτής της οπισθοδρόμησης. Με παλλαϊκή συμμετοχή και αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και γενικότερα τις δημοκρατικές κατακτήσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδήλωσαν για την υπεράσπιση του ασύλου (2019-11-15 00:00:00.0)
Νερό στο μύλο της κυβέρνησης... (2007-05-24 00:00:00.0)
Ο πραγματικός εχθρός (2007-02-04 00:00:00.0)
Το... προστατεύουν καταργώντας το! (2006-11-24 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την παραβίαση του ακαδημαϊκού ασύλου (2003-02-13 00:00:00.0)
Προκλητική παραβίαση ακαδημαϊκού ασύλου (2003-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ