Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ευρωενωσιακή πλύση εγκεφάλου

Ενίσχυση και διεύρυνση των μηχανισμών προπαγάνδισης της ΕΕ προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη «Λευκή Βίβλο» για την ευρωενωσιακή πολιτική επικοινωνίας. Μην μπορώντας, ούτε θέλοντας να δώσει λύσεις στις αντιθέσεις που πληθαίνουν σε επίπεδο ΕΕ, με την υπερσυσσώρευση πλούτου για το κεφάλαιο από τη μια μεριά και τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ και εθνικών κυβερνήσεων, η ΕΕ αναζητεί τρόπους να αντιστρέψει, με επιστράτευση όλων των δυνατών μέσων προπαγάνδισης, το κλίμα αγανάκτησης από την πολιτική της ΕΕ και αντίστασης στις επιλογές της, που κερδίζει αργά και σταθερά έδαφος στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, με παρέμβασή της στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, αιτιολογώντας την απόρριψη και καταδίκη του ΚΚΕ για τη «Λευκή Βίβλο» για την πολιτική Επικοινωνίας, είπε χαρακτηριστικά:

«Με τα μέχρι σήμερα πληροφοριακά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της ΕΕ, που αποτύπωναν με τον πιο ελκυστικό τρόπο τις αντιλαϊκές πολιτικές της, αφού αν και είναι υπέρ του κεφαλαίου τις παρουσιάζει ότι είναι υπέρ των εργαζομένων, εξαφανίζοντας μάλιστα και τις αντίθετες απόψεις, ωστόσο δεν υπήρξαν τα αποτελέσματα που ήθελαν».

Οπως είπε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ «οι εργαζόμενοι, κρίνοντας με βάση την πείρα της ζωής τους, αρχίζουν να αμφισβητούν το όραμα της ΕΕ. Αυτό εκφράστηκε με τη μεγάλη αποχή στις τελευταίες ευρωεκλογές, με τα δημοψηφίσματα και το ΟΧΙ στο ευρωσύνταγμα σε Γαλλία και Ολλανδία, με το ευρώ και την ακρίβεια, με τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, στις εργασιακές σχέσεις, Ασφαλιστικό κ.α., που δείχνουν ότι η νομιμοποίηση της ΕΕ κινείται σε φθίνουσα πορεία στα μάτια των λαών.

Αναδύεται έτσι αργά και σταθερά η τάση για ολοένα οξύτερες κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις. Προφανώς, εκτιμάται από το ευρωενωσιακό κεφάλαιο ότι αργά ή γρήγορα η λαϊκή δυσαρέσκεια θα μετατραπεί σε πάλη ενάντια σε αυτή την απάνθρωπη πολιτική της φτώχειας, αδικίας και πολέμου».

Η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι «έτσι η επιτροπή με τη "Λευκή Βίβλο" για μια ευρωπαϊκή πολιτική επικοινωνίας, επιστρατεύει όλα τα μέσα, ξεκινώντας από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη - μέλη, τα εθνικά Κοινοβούλια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ΜΜΕ, στην αξιοποίηση και εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες, το διαδίκτυο για την ανίχνευση της κοινής γνώμης, του λαϊκού προβληματισμού και δυσαρέσκειας, αλλά και την αξιοποίηση των πληροφοριών για τη βελτίωση της προπαγάνδας της.

Στόχος της, και με τη χρήση των χρημάτων των λαών, όπως το πρόγραμμα PRINCE, μέσα από δήθεν ενημερωτικές δράσεις να βελτιώσει την προπαγάνδα της, να πείσει για την αποδοχή του ευρωσυντάγματος που στρατιωτικοποιεί την Ευρώπη και καταδικάζει τους λαούς σε λιγότερα δικαιώματα και συνεχή λιτότατα, αλλά και συνολικά για την ανοχή και αποδοχή της πολιτικής της ΕΕ.

Επικεντρώνει την προσπάθειά της στον έλεγχο της διοχέτευσης της πληροφορίας από τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τις εθνικές και περιφερειακές εφημερίδες, τα ιδιωτικά κανάλια που είναι στη συντριπτική πλειοψηφία στα χέρια του κεφαλαίου, το διαδίκτυο κ.ά., ώστε να διαμορφώνει το ακριβές περιεχόμενο, που θα καθιστά την ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική ένωση και την πολιτική της ωραιοποιημένη, ελκυστική και πειστική στα μάτια των εργαζομένων.

Θα εκθειάζει τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ότι είναι υπέρ των λαών.

Αναπτύσσει ουσιαστικά μια δυναμική και ενεργητική επικοινωνιακή πολιτική η «Λευκή Βίβλος», με άλλοθι και υποκρισία την ελεύθερη έκφραση και την κατανόηση των ευρωπαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται. Θέλει έτσι να συγκαλύψει τις μονόπλευρες πολιτικές επιλογές της, μέσα από έναν ενισχυμένο κοινωνικό διάλογο, που θα εξασφαλίζει την απαραίτητη εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ ως μηχανισμού του κεφαλαίου, κοινωνικής συναίνεσης ή και συνενοχής στις πολιτικές επιλογές της».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «πρόκειται για εκστρατεία παραπληροφόρησης, ευρωενωσιακής πλύσης εγκεφάλου, αλλά και εργαλείο κατά των λαών για να μην αμφισβητούν την απάνθρωπη εκμεταλλευτική πολιτική της ΕΕ, γι' αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ την απορρίπτουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ