Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΝΑΤΟ
Νέες αποστολές για τη μηχανή του θανάτου

Οι ηγέτες των κρατών - μελών της επιθετικής συμμαχίας θα κληθούν να πάρουν καθοριστικές αποφάσεις που θα καταστήσουν ικανό και αποτελεσματικό το ΝΑΤΟ στο νέο του ρόλο ως παγκόσμιου χωροφύλακα

Αποφάσεις και μέτρα για τη στήριξη του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου χωροφύλακα αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας του πολέμου την ερχόμενη βδομάδα στη Ρίγα της Λετονίας.

Συνεχίζοντας την «παράδοση» των Συνόδων Κορυφής, η Σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί τις ερχόμενες Τρίτη και Τετάρτη θα επιδιώξει να καταστήσει πιο «ευέλικτη» και «αποτελεσματική» την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε κάθε σημείο του πλανήτη. Προκειμένου να ανταποκριθεί το ΝΑΤΟ στο ρόλο του ως παγκόσμιος χωροφύλακας, οι 26 ηγέτες των κρατών - μελών της «συμμαχίας», θα κληθούν να πάρουν καθοριστικές αποφάσεις που αφορούν στην αύξηση των πολεμικών δαπανών, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ανά πάσα στιγμή. Ταυτόχρονα, θα επισημοποιήσουν τις «στρατηγικές συνεργασίες» με κράτη εκτός ΝΑΤΟ, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, που όμως τις ενώνει ο κοινός στόχος της κυριαρχίας της νέας τάξης σε βάρος των λαών.

Παράλληλα, εμπλουτίζονται οι αποστολές του ΝΑΤΟ, το οποίο θα αναλαμβάνει δράση όχι μόνο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας», αλλά και της «ασφάλειας της ενέργειας», δηλαδή επεμβάσεις για την αρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη και τη «φρούρηση» των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ατζέντα των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έσπευσε να θέσει την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, αξιώνοντας περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες από τους «Ευρωπαίους συμμάχους» και διεύρυνση της συνεργασίας με ασιατικά και βορειοευρωπαϊκά κράτη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, βασικό θέμα θα αποτελέσει η επέμβαση στο Αφγανιστάν, η οποία θεωρείται καθοριστική για τη νέα αποστολή του ΝΑΤΟ, αφού είναι η πρώτη επέμβαση εκτός των συνόρων της Ευρώπης. Το Αφγανιστάν θα είναι το «Νο 1» θέμα της Συνόδου, είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς.

Σύμφωνα με τον Μπερνς, στη Σύνοδο αναμένεται από τους ηγέτες να τεθεί θέμα αναθεώρησης της στρατηγικής και των τακτικών της επιχείρησης στο Αφγανιστάν, αλλά οι ΗΠΑ υπερασπίζονται τόσο τη στρατηγική όσο και την τακτική της επιχείρησης, γιατί τις θεωρούν επιτυχείς και δεν επιθυμούν να αλλάξουν. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, βρίσκεται στο ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι όσο πρέπει εξοπλισμένο, για να αντιμετωπίσει τις αντάρτικες εχθροπραξίες τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Ιράκ.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στη Ρίγα της Λετονίας θα ενθαρρύνει τους «Ευρωπαίους συμμάχους» να ξοδέψουν περισσότερα για την «άμυνα» και να αποκτήσουν συστήματα και ικανότητες που είναι απολύτως απαραίτητες για την επιτυχία στα σύγχρονα πεδία μάχης και στις σύγχρονες ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Οπως είπε ο Μπερνς μιλώντας σε δημοσιογράφους χτες στην Ουάσιγκτον, μόνο επτά από τα 26 μέλη της συμμαχίας ξοδεύουν περισσότερο από το 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος τους για την «άμυνα» (διάβαζε για τον πόλεμο), ποσό που ο κ. Μπερνς χαρακτήρισε ανεπαρκές.

Στη Σύνοδο, ο Πρόεδρος Τζ. Μπους θα προτείνει επίσης μια νέα «εταιρική σχέση» του ΝΑΤΟ με τους Ασιάτες και τους Βορειοευρωπαίους, με στόχο να ενισχυθεί η συνεργασία με όσους συνεισφέρουν στις στρατιωτικές αποστολές της συμμαχίας. Η «παγκόσμια συνεργασία» θα συμπεριλαμβάνει την Ιαπωνία, την Νότια Κορέα και την Αυστραλία, χώρες που έχουν δυνάμεις στο Αφγανιστάν, αλλά και τις δηλωμένες ως «ουδέτερες χώρες», τη Φινλανδία και τη Σουηδία, που συνεισέφεραν δυνάμεις στις «ειρηνευτικές» επιχειρήσεις της συμμαχίας στη Βοσνία και το Κόσσοβο. Η Αυστραλία ήδη έχει τη μεγαλύτερη εκτός ΝΑΤΟ δύναμη στο Αφγανιστάν και 1.300 άνδρες στο Ιράκ. Ο κ. Μπερνς διευκρίνισε ότι στην αμερικανική πρόταση δεν προβλέπεται να προσφερθεί σε Ιαπωνία, Ν. Κορέα και Αυστραλία η ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ. «Δεν τους βλέπουμε ως μελλοντικά μέλη, αλλά θέλουμε να έχουμε μαζί τους στενότερη συνεργασία», είπε ο υφυπουργός.

Το ΝΑΤΟ έχει ήδη μια σειρά συνεργασιών με χώρες που δεν είναι μέλη του, όπως «η συνεργασία για την ειρήνη» με χώρες από την Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη, η συνεργασία με νοτιοαφρικανικές χώρες, αραβικές χώρες και το Ισραήλ, αλλά η νέα στρατηγική συνεργασία με τις «μακρινές χώρες» στοχεύει στην ώθηση που οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν στη «συμμαχία» για περισσότερες αποστολές έξω από τα παραδοσιακά διατλαντικά όριά της, κάτι που ξεκίνησε με το Αφγανιστάν.

Περισσότερο σαφής ήταν η Τζούντι Ασλι, διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, η οποία δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος βλέπει ότι τώρα το ΝΑΤΟ πρέπει να ασχοληθεί με περιοχές εκτός Ευρώπης». «Οι περισσότερες απειλές του 21ου αιώνα δεν έρχονται ακριβώς από τα σύνορα της Ευρώπης, όπως γινόταν στον ψυχρό πόλεμο. Ερχονται από πιο μακριά και το Αφγανιστάν είναι το τέλειο παράδειγμα», συμπλήρωσε η Τ. Ασλι.

Στην Ουάσιγκτον παραδέχονται ότι υπάρχουν «ευρωπαϊκές αντιδράσεις», καθώς ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη δε δείχνουν πρόθυμα να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες και να στείλουν στρατεύματα σε αποστολές εκτός Ευρώπης. Ωστόσο, πιστεύουν ότι σε αυτήν τη Σύνοδο θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Και «ασφάλεια ενέργειας»

Στη Σύνοδο θα τεθεί, πιθανότατα, και το ζήτημα του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ στην «ασφάλεια της ενέργειας», καθώς η Ρουμανία θα υποστηρίξει επίσημα τη διεξαγωγή συζητήσεων για την ασφάλεια των αγωγών μεταφοράς ενέργειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Ρουμάνος Πρόεδρος Τράιαν Μπασέσκου, θεωρεί ιδιαιτέρως σημαντική για τον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών αγορών με ενέργεια, την ασφάλεια των δικτύων μεταφοράς ενέργειας, αλλά και την απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ενεργειακά αποθέματα. Ο κ. Μπασέσκου δίνει έμφαση στο γεγονός ότι πολλοί από τους αγωγούς ενέργειας προς την Ευρώπη, ανήκουν σε χώρες εκτός ΕΕ, που συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα σταθερότητας ή βρίσκονται αντιμέτωπες με ανοιχτά μέτωπα εθνικιστικών συγκρούσεων, απειλώντας άμεσα την ασφάλεια των ενεργειακών δικτύων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ