Σάββατο 29 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ανέστειλε την έκδοση η «Ουνιτά»

ΡΩΜΗ.-

Το αναμενόμενο και δεδομένο από τους εργαζόμενους έγινε, καθώς από χτες η εφημερίδα που ίδρυσε ο Αντόνιο Γκράμσι πριν από 65 χρόνια, έπαυσε την έκδοσή της, μέχρι νεοτέρας...

Η καθημερινή εφημερίδα «Ουνιτά», επί δεκαετίας επίσημο όργανο του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, χτες βρέθηκε μάλλον για τελευταία φορά στα περίπτερα αφού ανεστάλη η έκδοσή της, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης από την Ιταλική Ομοσπονδία Τύπου.

Το χρονικό της προαναγγελθείσας αναστολής ξεκίνησε στις 13 του Ιούλη, όταν οι ιδιοκτήτες της εφημερίδας κήρυξαν την πτώχευσή της υπό το δυσβάσταχτο χρέος των 70 δισ. λιρών (12,6 δισ. δραχμές) που συσσωρεύτηκε τα τρία τελευταία χρόνια και που ήταν αδύνατον να καλυφθεί με τα έσοδα από την κυκλοφορία της, που φτάνει τα 50.000 φύλλα ημερησίως.

Στη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών, οι «Δημοκράτες της Αριστεράς», ο κυριότερος μέτοχος της «Ουνιτά», όπως ανακοίνωσαν πλήρωναν κάθε μήνα 2 εκατομμύρια λίρες για να εξασφαλίζουν την έκδοσή της, αλλά τα χρέη μεγάλωναν και η «Ουνιτά» δε διέθετε πλέον ούτε χαρτί για να τυπώνεται. Αξίζει να επισημανθεί για την πολύ μακρά πορεία της εφημερίδας, ότι η μοναδική φορά που αναγκάστηκε να κλείσει, ήταν τον Οκτώβρη του 1926 με εντολή του φασιστικού καθεστώτος Μουσολίνι.

Η ανακοίνωση της αναστολής της έκδοσης προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ενδεικτικό είναι ότι όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας εξέφρασαν τη λύπη τους για την απώλεια αυτής της ιστορικής εφημερίδας, ενώ ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, έκανε μια έκκληση «να συνεχίσει να ζει η Ουνιτά».

Αγνωστη παραμένει και η τύχη των 122 δημοσιογράφων και 75 υπαλλήλων άλλων ειδικοτήτων, που απασχολούσε ως χτες η «Ουνιτά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ