Σάββατο 29 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Σεισμός μεγατόνων η αντικυβερνητική διαδήλωση

Associated Press

ΛΙΜΑ.-

Δεκάδες χιλιάδες Περουβιανοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συνδικαλιστικών Ενώσεων και των Φοιτητικών Οργανώσεων και πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας, Λίμα, για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική του Προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, αλλά και τη νοθεία στις εκλογές που τον έχρισε για τρίτη συνεχόμενη φορά Πρόεδρο...

Την ίδια στιγμή, πάνω από 40 χιλιάδες αστυνομικοί και ειδικές μονάδες διατήρησης της τάξης έκαναν τη Λίμα στρατοκρατούμενη, καθώς η συγκέντρωση των διαδηλωτών ήταν το αποκορύφωμα των τριήμερων εκδηλώσεων διαμαρτυριών ανά τη χώρα και είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με την ορκωμοσία του Αλμπέρτο Φουτζιμόρι για την τρίτη προεδρική θητεία του, αδιαφορώντας φυσικά για τις ογκώδεις διαδηλώσεις στη Λίμα και την εντεινόμενη διεθνή απομόνωση της χώρας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ορκωμοσία, παρότι είχαν κληθεί όλοι οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, παρευρέθηκαν μόνο οι δύο «γείτονες», από τη Βολιβία και το Εκουαδόρ.

Περισσότεροι από 40.000 Περουβιανοί βγήκαν στους δρόμους της Λίμας, μόνο το πρωί, πριν από την ορκωμοσία, σε μία από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις που έχουν γίνει στη δεκαετία της παντοδυναμίας του Φουτζιμόρι. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος εργαζόμενοι, φοιτητές και συνδικαλιστές απ' όλη τη χώρα, που υπό τον ήχο τυμπάνων φώναζαν «Ναι στη Δημοκρατία - Οχι στη Δικτατορία». Ανάλογη διαδήλωση είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα, τοπική ώρα.

Πάντως, τα επεισόδια δεν έλειψαν, καθώς τα όργανα της τάξης ακολούθησαν τις διαταγές του Φουτζιμόρι και αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές με σιδερά πυγμή και ιδιαίτερη μανία. Τουλάχιστον 4 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς δέχτηκαν πλαστικές σφαίρες. Οι πλαστικές σφαίρες και τα χημικά ήταν ο τρόπος που οι δυνάμεις καταστολής αντιμετώπισαν τη συγκέντρωση αυτή, μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που επρόκειτο να γίνουν χτες σ' ολόκληρη τη χώρα εναντίον της ορκωμοσίας του Φουτζιμόρι και που οι διοργανωτές την ονομάζουν «οι διαδηλώσεις των τεσσάρων γωνιών», για να προσδώσουν συμβολική έννοια στις διαδηλώσεις και σε σχέση με το παρελθόν μεγάλου τμήματος αυτόχθονου πληθυσμού, αλλά και του όγκου, αφού η αυτοκρατορία των Ινκας εκτεινόταν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ενας από τους διαδηλωτές κρατούσε πορτρέτο του Φουτζιμόρι, που τον εμφάνιζε με σώμα ποντικού. Αλλοι κρατούσαν αναμμένους πυρσούς ή τη σημαία της αυτοκρατορίας των Ινκας. Ινδιάνοι χόρευαν με κόκκινα σομπρέρος και οι γυναίκες μοίραζαν μπισκότα στους διαδηλωτές. Ενώ παρών ήταν και ο Τσε, που δέσποζε στο τεράστιο μπλοκ των φοιτητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ