Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ»
«Οχημα» ενίσχυσης του ενεργειακού κεφαλαίου

«Ενεργειακή Απόδοση» ονομάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση το πρόσχημα για την αθρόα υπερχρηματοδότηση των επιχειρηματικών κολοσσών της ενέργειας, ελπίζοντας ταυτόχρονα να μειώσει την εξάρτηση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου από το πετρέλαιο. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησε την Τετάρτη με το Σχέδιο Δράσης της Κομισιόν και το στόχο που θέτει για «εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020», που μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 100 δισ. ευρώ και 390 εκατ. τόνων ισοδύναμου πετρελαίου, μειώνοντας και τους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα.

Η πρακτική υλοποίηση του στόχου περνά, βεβαίως, μέσα από τη στήριξη του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα της ενέργειας, του οποίου η κερδοσκοπία σε βάρος των λαών της Ευρώπης αντιμετωπίζεται περίπου ως «φιλανθρωπία» από την πλευρά του. Είναι ενδεικτική η αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα στο Συμβούλιο Υπουργών, όπου στην παρέμβασή του για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τη χρηματοδοτική στήριξη εκατοντάδων ιδιωτικών ενεργειακών επενδύσεων που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του κόστους της ενέργειας», καθώς και «το νέο πλαίσιο οικονομικών κινήτρων, που σε συνδυασμό με τη μείωση της γραφειοκρατίας για την αδειοδότηση των επενδύσεων ΑΠΕ, θα συμβάλει στην ικανοποίηση του στόχου μας να αυξήσουμε στην περίοδο 2004 - 2010 την εγκατεστημένη ισχύ συστημάτων ΑΠΕ κατά 600%».

Το ζήτημα της ενίσχυσης των ιδιωτών παραγωγών ΑΠΕ παίρνει άλλη διάσταση, εάν ληφθεί υπόψη ότι αυτή την περίοδο πολλές μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα, σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το Σχέδιο Δράσης έχει ακόμη δύο σκέλη: Αναφέρει ότι κάθε νομοθέτημα πρέπει να συνοδεύεται από εκτίμηση επιπτώσεων «για τις κυβερνήσεις και τους φορείς της αγοράς», ενώ τονίζει ότι για την αντικατάσταση των παλαιών εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να χρησιμοποιηθεί η πλέον αποδοτική τεχνολογία. Είναι αναφορές που από τη μια προστατεύουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις από οικονομικά ασύμφορες πρακτικές και από την άλλη επιβάλλουν την αδρή επιδότησή τους για λόγους... δημοσίου συμφέροντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ