Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
ΝΑΤΟικό σφαγείο

Οι ΝΑΤΟικοί τα έχουν «βρει σκούρα» στο Αφγανιστάν

Associated Press

Οι ΝΑΤΟικοί τα έχουν «βρει σκούρα» στο Αφγανιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο πόλεμος στο κατεχόμενο Αφγανιστάν συνεχίζεται με όλο και μεγαλύτερη αγριότητα. Χτες, στρατιώτες του ΝΑΤΟ σκότωσαν έναν άμαχο όταν δε σταμάτησε έγκαιρα σε σημείο ελέγχου των κατοχικών δυνάμεων στη Χελμάντ. Στην επαρχία Κουνάρ, μαχητές των Ταλιμπάν σκότωσαν τέσσερις φερόμενους ως «συνεργάτες» των δυνάμεων κατοχής. Στην Κανταχάρ, δύο Καναδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας ενός Ταλιμπάν. Την Κυριακή, 15 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους μέλη δοσιλογικών «πολιτοφυλακών», που συναποτελούν το λεγόμενο «στρατό» του Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην Πάκτικα. Το Σάββατο, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών υποστήριζε ότι η αστυνομία σκότωσε 40-50 μαχητές των Ταλιμπάν στην Ουρουζγκάν, στην οποία βρήκε το θάνατο και ένας Αμερικανός, και άλλους περίπου επτά σε διάφορες επαρχίες. Αθροιστικά, οι νεκροί πλησίασαν, αν δεν ξεπέρασαν (τα επίσημα στοιχεία συνήθως «υποτιμούν» τις κατοχικές απώλειες) τους 100 μέσα σε τρεις ημέρες -- και το συνεχιζόμενο λουτρό αίματος στη χώρα θορυβεί το ΝΑΤΟ, που συνεχίζει να μετρά απώλειες.

Το Αφγανιστάν βρέθηκε - κατά απολύτως προβλέψιμο τρόπο - στην κορυφή της χτεσινής συνόδου του ΝΑΤΟ, με διάφορες πλευρές να «ρίχνουν» διαμετρικά αντίθετες απόψεις: ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, πίεζε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου, να αλλάξουν άρδην οι κανόνες εμπλοκής όλων των δυνάμεων που εισφέρουν δυνάμεις στην ISAF, ώστε να εμπλέκονται παντού in extremis, σε περιπτώσεις «ανάγκης» δηλαδή, και να καταργηθεί η δυνατότητα των χωρών - μελών της Συμμαχίας να αρνούνται να συμμετέχουν (!) στην αποστολή. Σε εντελώς άλλη κατεύθυνση, ο Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ, υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, έλεγε ότι το ΝΑΤΟ «δεν πρέπει να βασίζεται σε μια αποκλειστικά στρατιωτική στρατηγική» στο Αφγανιστάν, που «δεν εγγυάται επιτυχία», αφού δε μεταστρέφει τον πληθυσμό υπέρ της κατοχής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, στο μεταξύ, βεβαίωνε σε τηλεφωνική του επικοινωνία ότι η «δέσμευση» των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν είναι «απαρασάλευτη» (αυτό έλειπε...).

Ωστόσο, η χαρακτηριζόμενη - ειδικά από τον Τύπο της Βρετανίας - ως «εύθραυστη» ενότητα του ΝΑΤΟ, όσον αφορά το Αφγανιστάν, άρχιζε να «ραγίζει» ενόψει της συνόδου στη Ρίγα, που άρχισε χτες, με την «Ιντιπέντεντ» και την «Γκάρντιαν» να φιλοξενούν δηλώσεις ανώτερων Βρετανών, Γερμανών και Γάλλων αξιωματούχων και διπλωματών, που καλούν να υπάρξει «στρατηγική εξόδου» από τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ