Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Ενισχύονται οι αντιδράσεις για τις απολύσεις της «VW»

Από πρόσφατη συγκέντρωση των απεργών στο Βέλγιο
Από πρόσφατη συγκέντρωση των απεργών στο Βέλγιο
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της αυτοκινητοβιομηχανίας «Volkswagen AG» να απολύσει 4.200 εργαζόμενους του εργοστασίου της στο Φόρεστ του Βελγίου, στα πλαίσια της «αναδιοργάνωσης» της επιχείρησης, έχει προκαλέσει την οργή των εργαζομένων, οι οποίοι ετοιμάζονται να ενισχύσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους τουλάχιστον μέχρι τις 15 Δεκέμβρη, όταν θα συνεδριάσει η διοίκηση της «VW» στη Γερμανία για να συζητήσει για το μέλλον των υπόλοιπων εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σχέδια να απολυθούν και άλλοι 4.000 εργαζόμενοι του ίδιου εργοστασίου, ενώ υπολογίζεται ότι 12.000 οικογένειες θα βρεθούν χωρίς δουλιά.

Υπενθυμίζεται ότι η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι σταματά την παραγωγή του μοντέλου «Golf» στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και τη μεταφέρει σε δύο εργοστάσιά της στη Γερμανία. Ηδη, τρεις εργατικές ομοσπονδίες του Βελγίου (CSC, FGTB, CGSLB) έχουν ανακοινώσει πως θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 2 Δεκέμβρη, διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετέχουν και συνδικαλιστικές οργανώσεις τόσο του Βελγίου όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Αλληλεγγύη από την ΠΣΟ

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), με χτεσινή ανακοίνωσή της, εκφράζει την αλληλεγγύη της με τους εργάτες και εργαζόμενους του εργοστασίου Φόρεστ της «VW». Αναφέρει μάλιστα ότι η εταιρία απειλεί και εκβιάζει τους εργαζόμενους και επισημαίνει ότι τα σχέδια αυτά είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου, που αφορά τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τονίζει επίσης ότι ο ανταγωνισμός στα πλαίσια του καπιταλισμού για την απόκτηση περισσοτέρων κερδών και έλεγχο της αγοράς έχει προκαλέσει σημαντικές συνέπειες για τους εργαζόμενους αυτού του κλάδου και αναφέρει τις περιπτώσεις του κλεισίματος του εργοστασίου της «Renault» στο Βιλβόρντ, τις 3.000 απολύσεις στη «Ford», τα σχέδια για 1.000 απολύσεις στην «Opel» στην Αμβερσία.

Η ΠΣΟ καταδικάζει την εργοδοσία του τραστ της αυτοκινητοβιομηχανίας που πλήττει τα δικαιώματα των εργαζομένων και επισημαίνει ότι την ίδια στιγμή που εντατικοποιείται η εργασία, μειώνονται οι μισθοί, παρατείνεται η βάρδια των εργαζομένων, υπάρχει συσσώρευση επιπλέον κερδών.

Καταλήγοντας, η ΠΣΟ απαιτεί την ανάκληση της απόφασης της «VW», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα κέρδη της «VW» για τους πρώτους 9 μήνες του 2006 υπερέβαιναν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, και εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργατών του Βελγίου, ενώ καλεί τα ταξικά συνδικάτα να στηρίξουν αυτόν το δίκαιο αγώνα.

Από τη μεριά του, το Εργατικό Κόμμα Βελγίου ζητά την ανάκληση της απόφασης, δηλώνει πως στηρίζει τις ενέργειες των εργαζομένων, ενώ κάνει έκκληση για αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους της «VW» τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Βελγίου έχει διαθέσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ στη «VW» στο όνομα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, έχει μειώσει τις συνεισφορές των εργοδοτών για την κοινωνική ασφάλιση και τη φορολογία για τις βάρδιες και τη νυχτερινή εργασία. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ραούλ Χεντεμπόου, τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν ανακληθεί η απόφαση της «VW», τότε όλα τα χρήματα και οι επενδύσεις που έχουν γίνει στο όνομα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας θα πρέπει να επιστραφούν.

Επίσης, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυα με τους αγώνες των εργατών στην αυτοκινητοβιομηχανία του Βελγίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ