Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Η φινλανδική πρόταση δεν έτυχε καμιάς επιτυχίας

Δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Η υπόθεση των ευρωτουρκικών σχέσεων ήταν το ζήτημα πάνω στο οποίο επικεντρώθηκε η προσπάθεια για την εξασφάλιση συναίνεσης της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Πέραν των Ευρωτουρκικών, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που με τη συμμετοχή τους δίνουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να «νομιμοποιεί» δίχως πολλές και δημόσιες κουβέντες τις επιλογές της, άκουσαν τις αναλύσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και για το Μεσανατολικό.

Στις δηλώσεις της, μετά τη συζήτηση, η υπουργός υποστήριξε ότι πραγματοποιήθηκε συζήτηση σε καλό κλίμα, η οποία, όπως υπογράμμισε, βοηθά στο να διαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική. «Τακτικές, επιμέρους διαφορές πάντα μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων και αυτός είναι ούτως ή άλλως και ο ρόλος αυτής της συζήτησης, αλλά επί της ουσίας διαμορφώνεται μια εθνική στρατηγική, η οποία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Μιλώντας για το ναυάγιο της πρωτοβουλίας της φινλανδικής προεδρίας για τα Ευρωτουρκικά, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι δεν αποδίδονται ευθύνες από τη φινλανδική προεδρία. Δηλαδή η φινλανδική προεδρία δε βγήκε να αποδώσει ευθύνες προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Αρα η φινλανδική πρόταση δεν έτυχε καμιάς επιτυχίας. Από εκεί και πέρα προχωράμε στην ουσιαστική συζήτηση η οποία θα είναι η συζήτηση που θα κορυφωθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 11 Δεκεμβρίου για το μείγμα της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία».

Η υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις απόψεις της Αθήνας για τα Ευρωτουρκικά, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης. «Εχω πει πάρα πολλές φορές ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να τιμήσει τις ανειλημμένες της υποχρεώσεις. Δηλαδή η Τουρκία πρέπει, έχει αναλάβει υποχρέωση και έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και οφείλει να τιμήσει την υπογραφή της. Στην περίπτωση που η Τουρκία δεν το κάνει αυτό, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη απάντηση. Μια απάντηση προς την τουρκική πολιτική, αυτή που αρμόζει σε μία χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της. Αυτό θα οδηγήσει υποχρεωτικά σε κάποιες αποφάσεις ευρωπαϊκές».

Το ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής Χρ. Παπουτσής, υποστήριξε ότι ζήτησε «να εξετάσει η ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να επαναφέρει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την Τουρκία όσον αφορά στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και κυρίως την εγκατάλειψη του casus belli και την εγκατάλειψη όλων των αμφισβητήσεων από την πλευρά της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ