Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Νέα φοροπρονόμια για συγχωνεύσεις

Το ΚΚΕ καταψήφισε τη νέα οδηγία της ΕΕ, που προωθήθηκε χτες για ψήφιση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Τελειωμό δεν έχουν οι διάφορες οδηγίες της ΕΕ, που καθιερώνουν νέα προνόμια για το κεφάλαιο με ταυτόχρονο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μάλιστα, προωθούνται για κύρωση με συνοπτικές διαδικασίες και με τη μικρότερη δυνατή ενημέρωση. Τέτοια είναι και η οδηγία της ΕΕ για «το κοινό φορολογικό καθεστώς για τις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών μεταξύ εταιρειών διαφορετικών κρατών - μελών», που δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις την περασμένη Παρασκευή και χτες προωθήθηκε για ψήφιση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου καταψήφισε την οδηγία, υπογραμμίζοντας πως κινείται στη λογική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας που προωθεί η ΕΕ, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η οδηγία προβλέπει διάφορες διευκολύνσεις για τις εταιρείες που συγχωνεύονται, αλλά δε διασφαλίζει στο παραμικρό τα συμφέροντα των εργαζομένων σε αυτές και όπως έχει δείξει η εμπειρία το πρώτο θύμα των συγχωνεύσεων είναι οι θέσεις εργασίας οι οποίες περικόπτονται. Η βουλευτής κατήγγειλε ότι στις εταιρείες που συγχωνεύονται δίνονται σοβαρές φοροαπαλλαγές και μάλιστα διευρύνεται οι κύκλος των μετόχων που ευνοούνται από αυτές, ενώ οι σοβαρές φοροελαφρύνσεις που δίνονται σε όσους ιδιώτες επενδύσουν στην ενέργεια επεκτείνονται για τρία χρόνια ακόμα.

Υπερασπιζόμενος την Οδηγία ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας ισχυρίστηκε ότι με την υιοθέτησή της θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας και ειδικά στους τομείς του τσιμέντου, του ασβέστη, του γύψου και του γυαλιού, αλλά και των δομικών υλικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το απέσυρε άρον άρον (2016-05-10 00:00:00.0)
Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας ζητά το ΚΚΕ (2010-04-13 00:00:00.0)
Συγχώνευση αεροπορικών εταιρειών (2009-11-14 00:00:00.0)
Τα "βρήκε" η Εγνατία με την ομάδα Δούκαρη (1999-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ