Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Διαβεβαιώσεις για συνέχιση λιτότητας - αναδιαρθρώσεων

Ανατροπές στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης - Υγείας «συνιστά» και ο ΟΟΣΑ...

Τη συνέχιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των πολιτικών δημοσιονομικής λιτότητας, εξάγγειλε και πάλι από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, σε συνέντευξή του, μετά το τέλος των εργασιών του «Γιούρογκρουπ» και του ΕΚΟΦΙΝ. Οπως ανέφερε, στα δύο αυτά όργανα (συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των 15 και 25 χωρών, αντίστοιχα) συζητήθηκαν τα θέματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και το θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Υπεραμυνόμενος των μεταρρυθμίσεων (αναδιαρθρώσεις που πλήττουν το βιοτικό επίπεδο και τις εργασιακές σχέσεις) ο Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι «όλοι αναγνωρίζουμε ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προχωρήσουν, διότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας...».

Σχετικά με το θέμα της εξόδου της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς της επιτήρησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθεί την τακτική του σκοτσέζικου ντουζ. Ερωτώμενος σχετικά ο επίτροπος οικονομικών θεμάτων Χ. Αλμούνια για το συγκεκριμένο θέμα, απάντησε μονολεκτικά... «πιθανόν» αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός, έσπευσε να δώσει νέες διαβεβαιώσεις στην κοινοτική γραφειοκρατία, ότι τόσο οι αναδιαρθρώσεις (εργασιακές σχέσεις, Ασφαλιστικό, Υγεία, ιδιωτικοποιήσεις), όσο και οι πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας θα συνεχιστούν...

Συστάσεις και από ΟΟΣΑ

Βάζοντας πλάτη στη συνέχιση και εμβάθυνση των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με την ετήσια έκθεσή του, αφού διαπιστώνει πως ο ελληνικός καπιταλισμός συνεχίζει να βρίσκεται στην ανοδική φάση του οικονομικού κύκλου και πως αυτή η άνοδος θα συνεχιστεί και τα δύο επόμενα χρόνια απευθύνει εκ νέου «σύσταση» στην ελληνική κυβέρνηση, να προχωρήσει στις ανατροπές των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας.

Με την έκθεσή του για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει:

  • Το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4% το 2006 και κατά 3,8% το 2007 και 2008.
  • Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 3,2% το 2006 και 3,1% το 2007 και 2008.
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών θα ανέλθει στο 10,8% του ΑΕΠ το 2006 και στο 10,1% και 9,7% του ΑΕΠ τα δύο επόμενα χρόνια.
  • Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9,6% το 2006, στο 9,2% το 2007 και στο 8,8% το 2008.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ