Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η Μάστιγα

Ακουσα ή μάλλον πολλές φορές μου υπέβαλαν την ερώτηση, γιατί στην πατρίδα μου γίνονται τόσες πολλές διαδηλώσεις και άνθρωποι όλων των ηλικιών βρίσκονται κάθε μέρα στους δρόμους. Προσπαθούσα να εξηγήσω ότι υπάρχουν και ατομικές και συνολικές συνειδητοποιήσεις κοινωνικών προβλημάτων. Δηλαδή; Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι φοιτητές, οι μαθητές, οι νοικοκυρές, δηλαδή, ολόκληρος ο λαός αναγνωρίζει τα προβλήματά του, τα εντοπίζει, τα συγκεκριμενοποιεί και αναζητά τη λύση τους. Οταν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιούνται διαμαρτύρονται.

Μου ζητούσαν να τα βάλω σε μια προτεραιότητα. Εβαζα πρώτα την ειρήνη. Την αντίθεση στον πόλεμο. Την αντίσταση κατά του ξένου κατακτητή. Ακόμα και η δεκαετιών φίλη μου Εσθερ, ύστερα από αρκετά ταξίδια στην Ελλάδα, με ρωτούσε, προσθέτοντας: Τι σας λείπει; Γαλανό ουρανό έχετε, θάλασσα έχετε, σπίτια έχετε... Της απαριθμούσα τα προβλήματα, προσθέτοντας το ασφαλιστικό.

Περνούσε τις διακοπές της στη Μύκονο, στη Σκιάθο, στη Θάσο. Μέχρι που έφτασε, απ' όπου και αν ξεκίνησε, στη Νέα Υόρκη η «μάστιγα του αιώνα», όπως αποκάλεσαν την ασθένεια Εϊτζ. Η Εσθερ πανικοβλήθηκε. Νέα, όμορφη, τέσσερα χρόνια σε πανεπιστήμιο, κοινωνική, ελεύθερη, είχε τις σχέσεις της.

Το Εϊτζ, έλεγε, πρώτα θέρισε τους ταλαντούχους του Μπρόντγουέι, τους διάσημους των Τεχνών και αυτή σαν εικαστικός με τέτοιους ανθρώπους συναλλασσόταν.

- Είμαι έξω φρενών, έλεγε στο τηλέφωνο. Η ασφάλειά μου που χρόνια την πληρώνω ένα σωρό λεφτά δε με καλύπτει με το συμβόλαιο που έχω.

- Με ποια δικαιολογία;

- Οι ασφαλιστικές εταιρείες πάντα βρίσκουν δικαιολογίες για να μην πληρώνουν.

Στην περίπτωση του Εϊτζ δεν υπήρχε αναφορά στα συμβόλαια, αφού δεν υπήρχε και το Εϊτζ.

Δεν υπήρχε;

- Είμαι έξω φρενών, σχεδόν ούρλιαζε η Εσθερ. Στεκόταν ώρες ολόκληρες στην ουρά των Δημοτικών Νοσοκομείων της Νέας Υόρκης, με εκατοντάδες άλλους ασθενείς ή μη, για εξετάσεις.

- Το ασφαλιστικό ασθενεί βαρύτατα στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου, έλεγε.

Στην έξαλλη κατάσταση που βρισκόταν, τι να της πω από το τηλέφωνο; Η Εσθερ, που την κατηγορούσα ότι ήταν ασθενομανής, δεν είχε Εϊτζ και ούτε ήταν φορέας.

Ενα βράδυ έβλεπα αργά τηλεόραση. Μια κηδεία. Περνούσε έξω από το Λευκό Οίκο, στην Ουάσιγκτον. Μπροστά πήγαινε το φέρετρο που το σήκωναν ψηλά τέσσερις ή οκτώ μεγαλόσωμοι άντρες. Ακολουθούσαν άντρες και γυναίκες, όλων των ηλικιών, με πλακάτ που τα αναγραφόμενα σλόγκαν απευθύνονταν στον Πρόεδρο και την κυβέρνησή του.

Ζητούσαν να δοθούν περισσότερα χρήματα για έρευνες, για φάρμακα, για νοσηλείες στην Αμερική, στην Αφρική, στην Ασία, όπου και αν αυτή η μάστιγα θέριζε από μωρά μέχρι γέρους.

Οι εκατοντάδες άνθρωποι που ακολουθούσαν ήταν φορείς του ιού, γονείς πεθαμένων ή ασθενών σε νοσοκομεία με ελλιπή φροντίδα, σύζυγοι, παιδιά, συγγενείς, γείτονες, πολίτες που είχαν αναγνωρίσει το πρόβλημα και διαδήλωναν συμπορευόμενοι και συμπαραστάτες.

Δεν είχαν σβήσει και τα τελευταία γράμματα των συντελεστών του αληθινού ντοκιμαντέρ και χτύπησε το τηλέφωνο.

- Εβλεπες τηλεόραση, με ρωτούσε η Εσθερ.

- Τι κηδεία! Πρωτοφανής!

- Τρέμω ακόμα.

- Τα προβλήματα βγάζουν τον κόσμο στους δρόμους.

- Τα λεφτά μας πάνε στα όπλα, είπε.

Την άλλη μέρα τρώγαμε μεσημεριανό μαζί. Ηταν πρώτη Δεκεμβρίου.


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνες ελλείψεις για τη νοσηλεία ασθενών με μεταδοτικά νοσήματα (2010-01-31 00:00:00.0)
Συγκάλυψη αντί για λύση του προβλήματος (2005-12-07 00:00:00.0)
Χωρίς περίθαλψη οι ανασφάλιστοι ασθενείς! (2005-12-01 00:00:00.0)
ΕΪΤΖ: Ελπίδες και παρουσίες (1997-11-30 00:00:00.0)
Προκαλώ τα ΜΜΕ (1997-05-18 00:00:00.0)
"Λουκέτο" στα Κέντρα Αναφοράς ΕΪΤΖ (1996-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ