Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Εκσυγχρονίζονται» οι τουρκικές φυλακές

Associated Press

Κατάσταση έντασης επικρατεί τον τελευταίο καιρό στις τουρκικές φυλακές, καθώς η κυβέρνηση της χώρας επιχειρεί τη μεταφορά των φυλακισμένων στις νέες φυλακές, τύπου F, όπου οι τελευταίοι κρατούνται σε μεμονωμένα μικρά κελιά, παρόμοια με τα διαβόητα «λευκά κελιά» των γερμανικών φυλακών. Οι φυλακισμένοι, ιδιαίτερα οι πολιτικοί κρατούμενοι, αντιδρούν στην κυβερνητική επιχείρηση απομόνωσής τους, ενώ, ταυτόχρονα, καταγγέλλουν τις σημερινές άθλιες συνθήκες των τουρκικών φυλακών - όπως και την απάνθρωπη μεταχείριση, που υφίστανται πολλές φορές από τους φύλακες - διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. Κοντά τους βρίσκονται, τόσο οι συγγενείς τους, όσο και πολλές προοδευτικές, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις. Απόδειξη και η διπλανή φωτογραφία, από αντίστοιχη, πρόσφατη κινητοποίηση, έξω από τις φυλακές της Ισταμπούλ.

Να σημειώσουμε πως οι φυλακισμένοι στην Τουρκία πλησιάζουν τους 70.000, ενώ η πληρότητα των φυλακών φθάνει το 110%. Και όλα αυτά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ για πολιτικά αδικήματα κρατείται το 16% περίπου του συνόλου των φυλακισμένων.

Κατά τα άλλα και σύμφωνα με τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Τουρκία βαδίζει ικανοποιητικά στο δρόμο του εκδημοκρατισμού της, ως υποψήφιο μέλος της ΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ