Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πράσινο φως στην αντιδραστική «Πράσινη Βίβλο»

Επιβεβλημένη χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας την παραπέρα προώθηση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας

Δουλιά μέχρι τα βαθιά γεράματα και εργασιακή περιπλάνηση για ένα κουτσουρεμένο μεροκάματο είναι το «όραμα» της «ευελφάλειας», που υπερασπίζεται και η ελληνική κυβέρνηση
Δουλιά μέχρι τα βαθιά γεράματα και εργασιακή περιπλάνηση για ένα κουτσουρεμένο μεροκάματο είναι το «όραμα» της «ευελφάλειας», που υπερασπίζεται και η ελληνική κυβέρνηση
Αναφανδόν υπέρ της ευρωενωσιακής Πράσινης Βίβλου «για τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα» τάχθηκε ο Ελληνας υπουργός Εργασίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών Απασχόλησης, που ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας νέες αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Η παρέμβαση Τσιτουρίδη έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της Πράσινης Βίβλου και τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Γερ. Γιακουμάτου, ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ήδη ενισχύσει το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο στα πλαίσια της λεγόμενης «ευελφάλειας» («flexicurity»), ενώ νέες ρυθμίσεις θα προκύψουν από την επόμενη κυβέρνηση.

Ο Σάββας Τσιτουρίδης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά το Συμβούλιο, έκανε λόγο για «ανάγκη εκσυγχρονισμού του εργατικού δικαίου, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση», προσπαθώντας προκλητικά να ταυτίσει το συμφέρον εργοδοτών και εργαζομένων. Ισχυρίστηκε ότι «η προώθηση της ευελιξίας των αγορών εργασίας είναι επιβεβλημένη σήμερα», επεξηγώντας αποκαλυπτικά ότι «προώθηση της ευελιξίας σημαίνει προώθηση νέων μορφών οργάνωσης της εργασίας, προώθηση της διά βίου μάθησης και της καλλιέργειας της νοοτροπίας για τη διά βίου προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες».

Με άλλα λόγια, αναλύοντας τον όρο «ευελφάλεια», ο Σάββας Τσιτουρίδης περιέγραψε ένα νέο εργασιακό Μεσαίωνα όπου θα κυριαρχεί η εργασιακή περιπλάνηση, η ημιαπασχόληση και η διά βίου κατάρτιση, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ο ίδιος παραδέχτηκε κυνικά ότι «υπάρχει ο κίνδυνος ένα μέρος του εργατικού δυναμικού να παγιδευτεί σε μια διαδοχή βραχυπρόθεσμων θέσεων εργασίας χαμηλής ποιότητας με ανεπαρκή κοινωνική προστασία παραμένοντας σε ευάλωτη κατάσταση»!

Για την ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο Ελληνας υπουργός επιβεβαίωσε την πρεμούρα της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες ανατροπές, έστω και με τα αναγκαία προσχήματα, λέγοντας ότι είναι «μείζονος σημασίας η βελτίωση του νομικού πλαισίου» και ότι «το θέμα επείγει», αφού «παράταση αυτής της εκκρεμότητας και δυνατότητες εξαιρέσεων θίγουν άμεσα το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πρότυπο και διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ κρατών - μελών».

Μέσα στο πλαίσιο της ολοκληρωτικής ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, ο Σ. Τσιτουρίδης ζήτησε τη θέσπιση οδηγίας για το θέμα των εργαζομένων μέσω εταιρείας προσωρινής απασχόλησης, με την οποία θα διευκολύνεται επί της ουσίας το σύγχρονο δουλεμπόριο που προωθούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις που πολλαπλασιάζονται στην ΕΕ. Ενώ, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της αδήλωτης εργασίας, που επίσης συζητήθηκε στο Συμβούλιο, ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε την ανάγκη αντιμετώπισής της με την αιτιολογία ότι... δημιουργεί στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ