Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΕ»
Κονδύλια με τη σέσουλα σε βάρος των ναυτεργατών

Ανακοίνωση της ΠΕΜΕΝ με αφορμή τη λειτουργία του

Σε λειτουργία θέτει η κυβέρνηση την «Ανώνυμη Εταιρεία Ινστιτούτο Ναυτικής Κατάρτισης» (ΙΝΚΑΕ), με την επωνυμία «ΠΟΣΕΙΔΩΝ». Ηδη έχει εκδοθεί η σχετική πρόσκληση προς τους ναυτεργάτες για να δηλώσουν συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν κατά 75% από κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

Οπως καταγγέλλει η ΠΕΜΕΝ, με επιστολή της προς τους αρμοδίους, η λειτουργία του ΙΝΚΑΕ βρίσκεται σε αντιστοιχία με τα όσα προωθούνται στα ποντοπόρα πλοία (χτύπημα των οργανικών συνθέσεων), στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες (με την απελευθέρωση) και τα λιμάνια (με την ιδιωτικοποίησή τους), όπου κοινός παρονομαστής είναι ο διωγμός εργαζομένων στεριάς και θάλασσας με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και αντικατάστασή τους με εργαζόμενους χαμηλόμισθους χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Με το ΙΝΚΑΕ προωθείται «νέο μοντέλο» ναυτεργάτη «με ναυτικά πιστοποιητικά - τονίζεται - που δε θα καλύπτουν τα βασικά πρότυπα εκπαίδευσης με βάση τη Διεθνή Σύμβαση STCW, "ευέλικτο" - "ελαστικό" στη διά βίου αμάθεια και εργασιακή περιπλάνηση, στην εξόντωση των συγκροτημένων ναυτεργατικών δικαιωμάτων». Εξίσου προκλητικό είναι ότι σε αυτή την ΑΕ συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, «εμπλέκοντας έτσι, όπως αναφέρεται, τα ναυτεργατικά σωματεία σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, παραβιάζοντας το καταστατικό των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την εργατική νομοθεσία».

Η ΠΕΜΕΝ επισημαίνει ότι στα πλαίσια της απαξίωσης της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, κατασπαταλιούνται δημόσιοι πόροι για Ανώνυμες Εταιρείες, όταν η εικόνα που παρουσιάζουν οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και το ΚΕΣΕΝ είναι διαλυτική. Και απαιτεί τα παραπάνω κονδύλια «να διατεθούν στη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση για τις σοβαρές ελλείψεις τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ