Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ξύνονται διαρκώς στη ... νομιμότητα

Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Είχαν πάντα να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα: Τις απελευθερωτικές ιδέες που σαν καρφιά όσο τις χτυπάς τόσο πιο στέρεα εδραιώνονται.

Είχαν πάντα να αντιμετωπίσουν και μιαν αντίφαση: Να παριστάνουν τους δημοκρατικούς, ενώ το σύστημα που υπηρετούν όχι μόνον υπάρχει ως διαρκής άσκηση βίας ενάντια στην εργατική τάξη, αλλά και καταφεύγει στην πιο άγρια βία, κάθε φορά που πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης των καπιταλιστικών κερδών.

Είτε ως καθαρόαιμοι ακροδεξιοί, είτε ως «κεντροαριστεροί» (δηλαδή καραδεξιοί που παριστάνουν την αριστερά για να συντηρούν το σύστημα), δεν ξεχνούν ποτέ ποιος είναι ο εχθρός. Και σε κάθε κρίσιμη στιγμή ενώνουν τις δυνάμεις τους. Δε συμβαίνει μόνο σε κορυφαίο επίπεδο. Δεν εκφράζεται μόνο στις ταυτίσεις που καταγράφονται στις πολιτικές τους, περνά αυτόματα στις γραφίδες της βάσης, αυτές που έχουν αναλάβει να εκλαϊκεύουν καθημερινά το τι σημαίνει «πρόοδος» από τη σκοπιά των καπιταλιστών.

Στο προκείμενο, το πρόβλημα ονομάζεται στόχοι της Λισαβόνας. Και ειδικά το τμήμα εκείνο που απαιτεί από το νηπιαγωγείο ως και το πανεπιστήμιο η εκπαίδευση να υπηρετεί έναν στόχο: Το πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό, δηλαδή ακόμα πιο κερδοφόρο το κεφάλαιο. Στην εφαρμογή της, η προώθηση αυτών των στόχων συναντά αντιστάσεις. Κάθε δημοκρατική κατάκτηση είναι εμπόδιο. Τη συκοφαντούν. Οργανώνουν την ανατροπή της. Και πληθαίνουν τα δείγματα ότι θα είναι και πάλι αδίστακτοι στις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσουν για να πετύχουν το στόχο τους. Οι ίδιες οι λέξεις που χρησιμοποιούν προδίδουν και το ενιαίο κέντρο που υπηρετούν. Ηταν να μην πει τη μαγική φράση ο Παπανδρέου στη Βουλή: ότι το άρθρο 16 είναι κατάλοιπο του Εμφυλίου! Πήραν σβάρνα...

Ασχετο: Σαν αύριο, 3 του Δεκέμβρη του '44, ο μπαμπάς του σημερινού Εβερτ, από την ταράτσα της «Μεγάλης Βρετάνιας» έδινε τη διαταγή για να ματοκυλιστεί η ειρηνική διαδήλωση του ΕΑΜ. Οι Αγγλοι ήταν, ήδη, εδώ. Προχτές, ο γιος Εβερτ θυμήθηκε τη νομιμότητα που εκπροσωπούσε ο μπαμπάς του και εξεμάνη με τους παράνομους φοιτητές! Και, ω του θείου πνεύματος της ΕΚΟΦ, που τους ενώνει, έσπευσαν διάφοροι αδάμαντες της δημοσιογραφίας να αξιώσουν πάταξη εδώ και τώρα της παρανομίας. Ο πλέον ακράτητος εξ αυτών προαναγγέλλει ως και έγκλημα!

Και να θες να ξεχάσεις, δε σ' αφήνουν...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ