Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
«Τέρμα τα ωράρια»!

Απολύσεις  και κατάργηση συμβάσεων  ανακοίνωσαν οι νέοι ιδιοκτήτες. Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι οι εργαζόμενοι

Απολύσεις εργαζομένων και άλλα αντεργατικά μέτρα ανακοίνωσαν οι νέοι ιδιοκτήτες της πρώην συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ», αδελφοί Σαράντη, επιχειρώντας να καταργήσουν μια σειρά εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, κινούμενοι στα «χνάρια» των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Σαράντης - ένας εκ των ιδιοκτητών που κατέχουν, πλέον, το 70% της γαλακτοβιομηχανίας - σε συνάντηση που είχε μαζί του αντιπροσωπεία του Συλλόγου των Εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης, ανακοίνωσε την πρόθεση της εργοδοσίας να απολύσει 9 εργαζόμενους, αλλά και να καταργήσει το ωράριο που ίσχυε μέχρι σήμερα και γενικότερα την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας!

Προκλητικά, μάλιστα, διαμήνυσε στους εργαζόμενους: «Τέρμα τα ωράρια, θα δουλεύετε όσο θέλουμε εμείς και αφήστε τα συνδικαλιστικά σας». Θεώρησε, επίσης, ότι οι μισθοί των εργαζομένων - ο μέσος όρος του μισθού είναι 200.000 δρχ. - είναι υψηλοί. Εμμέσως, πλην σαφώς, δε, άφησε να εννοηθεί ότι θα απολυθούν και άλλοι εργαζόμενοι. Αργότερα, έγινε γνωστό ότι έχουν αποφασιστεί κατ' αρχήν 15 απολύσεις εργαζομένων και όχι 9 που ανακοινώθηκαν, εκ των οποίων αρκετοί απ' αυτούς δουλεύουν σχεδόν 20 χρόνια στο εργοστάσιο και σε ένα με δύο χρόνια πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση των νέων ιδιοκτητών είναι να προχωρήσουν και σε άλλες απολύσεις εργαζομένων, που θα τους αντικαταστήσουν με άλλους, οι οποίοι θα απασχολούνται με «ελαστικές» μορφές εργασίας, χωρίς κανένα δικαίωμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους 25 περίπου εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία εξαναγκάστηκαν να φύγουν από τη δουλιά, με διάφορα προγράμματα «οικειοθελών» αποχωρήσεων και πρόωρης συνταξιοδότησης.

Οι απολύσεις και η επιχείρηση καταστρατήγησης των εργασιακών σχέσεων στη γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ» δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αλλά αποτέλεσμα του ξεπουλήματος του συνεταιριστικού εργοστασίου σε ιδιώτες, που αποφάσισε η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας που πρόσκειται στη ΝΔ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετώπιζε το εργοστάσιο. Ενα πρόβλημα που αρνήθηκε να λύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - με τη μη χρηματοδότηση της συνεταιριστικής επιχείρησης από την ΑΤΕ για την εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης - προσφέροντας «άλλοθι» στους συνεταιριστές της ΝΔ να προχωρήσουν στο προδιαγεγραμμένο στόχο τους, που ήταν το ξεπούλημα του εργοστασίου. Και βεβαίως, οι αδελφοί Σαράντη, έχοντας και τη στήριξη της πλειοψηφίας της Ενωσης, προτίμησαν να ανακοινώσουν τ' αντεργατικά τους σχέδια, σε μια περίοδο, που η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει «μεσαιωνικά» μέτρα στις εργασιακές σχέσεις.

Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, στη γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ» δεν πρόκειται να μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια». Είναι αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν, για να μην «περάσουν» οι αντεργατικές μεθοδεύσεις των αδελφών Σαράντη και να υπερασπιστούν ενωμένοι τα δικαιώματά τους. Μάλιστα, μέχρι χτες αργά το βράδυ, ήταν σε εξέλιξη η έκτακτη γενική συνέλευση που συγκάλεσε ο Σύλλογός τους, προκειμένου να αποφασίσουν συγκεκριμένα για τη μορφή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στις οποίες θα προχωρήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ