Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τέλη Αυγούστου η επόμενη αντιλαϊκή «ψυχρολουσία»

Περισσότερο σαν ένδειξη «ετοιμότητας» μιας κυβέρνησης που... «δουλεύει» θα εμφανιστεί η αυριανή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού ο Κ. Σημίτης αναμένεται να επιστρέψει σήμερα το βράδυ από τις διακοπές του στη Σκόπελο, θα παραμείνει λίγες ώρες στην Αθήνα και μετά τη σύσκεψη θα ξανααναχωρήσει εντός της ημέρας για την Ελούντα.

Οσο για το τι αναμένεται, άμα τη... οριστική επιστροφή του πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα, οι κυβερνητικοί ιθύνοντες επέμεναν πως «όταν καταλάβει ο πολίτης πως τα μέτρα είναι προς το συμφέρον του, τότε τίποτα δε θα μπορέσει να ματαιώσει το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα της κυβέρνησης»! Κάπως έτσι «προβλέπουν»... το μέλλον οι κυβερνώντες, οι οποίοι αποδίδουν τις λαϊκές αντιδράσεις απέναντι σε αυτό το μετεκλογικό «δεύτερο κύμα του εκσυγχρονισμού» του οποίου ηγούνται, στις λειψές αντιληπτικές δυνατότητες που διαθέτει ο λαός, μια και δεν μπορεί να καταλάβει το συμφέρον του!

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση ελπίζει ότι η ραστώνη του Αυγούστου θα αμβλύνει τις αντιστάσεις και ότι από το τρίτο δεκαήμερο του τελευταίου καλοκαιρινού μήνα και κυρίως από το Σεπτέμβρη, θα μπορέσει να επιβάλει εκείνα τα μέτρα τα οποία ήδη έχει προαναγγείλει. Μέχρι τότε - κατά δήλωση συνεργάτη του πρωθυπουργού - η κυβέρνηση θα «διατηρεί απλωμένο τον τραχανά» στα εργασιακά, την υγεία κλπ και θα προετοιμάζει το έδαφος για το ασφαλιστικό, ενώ ταυτόχρονα θα ετοιμάζει την προπαγανδιστική επίθεση του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με τους παραπάνω σχεδιασμούς, η πλύση εγκεφάλου θα έχει το ακόλουθο σλόγκαν: «Μετά την επίτευξη της ΟΝΕ, ο στόχος της ένταξης αντικαθίσταται από το στόχο της ολοκλήρωσης του κοινωνικού κράτους»! Ταυτόχρονα, υπουργοί της κυβέρνησης έλεγαν χτες ότι ενόψει της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα ακολουθήσει μια τακτική επίδειξης «στιβαρότητας» και «νοικοκυροσύνης», καθώς δεν προβλέπεται να προβεί σε... φιλολαϊκές εξαγγελίες περί «πακέτων», όπως έπραξε πέρσι. Αντίθετα θα επιδοθεί σε άλλου τύπου μεγαλοστομίες περί της «αναβάθμισης» της διεθνούς θέσης της χώρας και περί διατήρησης της πολιτικής που «εγγυάται» την οικονομική «ανάπτυξη».

Φυσικά η τακτική που στην πράξη θα ακολουθηθεί θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις κοινωνικές πιέσεις που θα ασκηθούν απέναντι στην κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, οι οποίες και θα καθορίσουν, τελικά, το χαρακτήρα των κυβερνητικών ελιγμών με στόχο την εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων και την όσο το δυνατόν ευκολότερη επιβολή των νεοφιλελεύθερων μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ