Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Επικίνδυνο και πανάκριβο «διαβατήριο»

Πανάκριβα θα πληρώσει ο ελληνικός λαός το «διαβατήριο» της εμπλοκής της χώρας στα πολεμοκάπηλα σχέδια της νέας τάξης των ιμπεριαλιστών. Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα πρέπει να καταβάλει 9 τρισεκατομμύρια δραχμές για να ξεπληρώσει τα εξοπλιστικά προγράμματα που μέχρι τώρα έχουν αποφασιστεί. Δηλαδή φεσώθηκε ο κάθε Ελληνας πολίτης, από τα νεογέννητα μέχρι τους υπερήλικες, από ένα εκατομμύριο δραχμές ο καθένας. Και όλα αυτά για αγορές οπλικών συστημάτων τα οποία στο σύνολό τους σχεδόν υπηρετούν τις ανάγκες και τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, για ποια άμυνα μπορεί να γίνεται λόγος όταν αμυντικό δόγμα, σχεδιασμός, εκπαίδευση και οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων υποτάσσονται στα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Και δεν το λέμε μόνο εμείς αυτό, το παραδέχονται και μόνοι τους, για τους δικούς τους λόγους βέβαια. Πράγματι, η κυβέρνηση βλέπει τους εξοπλισμούς αυτούς, που υποθηκεύουν το μέλλον του ελληνικού λαού, σαν «διαβατήριο» δικό της και των ντόπιων συμφερόντων, που εκπροσωπεί και εξυπηρετεί, για την ανάθεση ρόλου και συμμετοχή στα σχέδια του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια και ευρύτερα. Το ομολόγησαν δημοσίως οι υπουργοί Τύπου και Αμυνας. Και δεν το λένε τόσο για να πείσουν τον ελληνικό λαό, όσο για να δείξουν στους εκτός ελληνικών συνόρων κριτές τους ότι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

ΟΔ.Ρέππας ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός αλλά και κυνικός. «Σκοπός, παραδέχτηκε, για τον οποίο αποφασίζονται και προωθούνται τα προγράμματα αυτά είναι, όπως πάντα, η διαφύλαξη της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή» και «η εξασφάλιση της παρουσίας της Ελλάδας σε όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις, αλλά και η διεθνής πρακτική».

Τώρα, το ποια είναι αυτή η «διεθνής πρακτική» και οι «διεθνείς πρωτοβουλίες» στα Βαλκάνια που επικαλέστηκε ο Δ. Ρέππας είναι σε όλους γνωστό, ιδιαίτερα στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ και σε άλλους που έχουν υποστεί στην πλάτη τους τη νέα τάξη. Μάλιστα με ιδιαίτερη υπερηφάνεια είπε ότι η Ελλάδα διαθέτοντας ετησίως για εξοπλισμούς το 2,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της, διαθέτει αναλογικά για εξοπλισμούς τα περισσότερα χρήματα, εάν δε, προστεθούν και οι λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων, τότε η Ελλάδα ξεπερνά ετησίως το 5% του ΑΕΠ και κατατάσσεται σε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις μεταξύ όλων των χωρών του ΝΑΤΟ.

Οδε Α. Τσοχατζόπουλος κατ' επανάληψη έχει κάνει λόγο για «προσαρμογή στα νέα δεδομένα, που επιβάλλουν και αποστολές εκτός συνόρων, από δυνάμεις υψηλού επιπέδου». Για να προσθέσει ότι «αυτό σηματοδοτεί ανταπόκριση στις ανάγκες της αμυντικής διπλωματίας, αλλά και της συμμετοχής μας σε Διεθνείς Οργανισμούς, στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ο υπουργός Αμυνας στη συζήτηση που έγινε πρόσφατα στα όργανα της ΕΕ για τον ευρωστρατό, κατέθεσε ως ελληνική συμβολή τις ελληνικές δαπάνες για εξοπλισμούς και διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι ήδη έτοιμες να αναλάβουν ρόλο στα πλαίσια της «κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας» της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια για παρερμηνείες για το πού αποσκοπούν αυτοί οι εξοπλισμοί. Περιθώρια υπάρχουν μόνο για την ανάπτυξη της πάλης και της αντίστασης του ελληνικού λαού απέναντι στα σχέδια των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ