Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ψήφισμα για επιστροφή πολιτιστικών αγαθών

Ομόφωνα υιοθετήθηκε προχτές από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το σχέδιο απόφασης για την «Επιστροφή ή απόδοση πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους» που εισηγήθηκε η Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα είπε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, το ψήφισμα «αντικατοπτρίζει τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε διεθνές επίπεδο μέσω διεθνών συμβάσεων, Ψηφισμάτων, πρωτοβουλιών της UNESCO και άλλων διεθνών πρωτοβουλιών. Προωθεί τη συνεργασία των κρατών στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και της UNESCO, προκειμένου να προστατευτεί η πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και οι αξίες που την περιβάλλουν. Διασφαλίζει την προώθηση της επιστροφής και της αποκατάστασης εκείνων των πολιτιστικών αγαθών που έχουν ξενιτευτεί παράνομα από τη χώρα προέλευσής τους και τονίζει την ανάγκη επιστροφής τους στη χώρα αυτή».

Κατά τον υπουργό, «ένας νέος άνεμος φυσάει τα τελευταία χρόνια» στο ζήτημα αυτό, αφού «όλο και περισσότερα μουσεία υιοθετούν αυστηρότερους ηθικούς κώδικες απόκτησης πολιτιστικών αγαθών», ενώ «η διεθνής επιστημονική κοινότητα και οι αρχαιολόγοι, ανεξαρτήτως εθνικότητας, υψώνουν τη φωνή τους για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και απαιτούν να τεθεί τέλος στη λεηλασία και την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αντικειμένων». Φυσικά αναφέρθηκε και στο αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, χαρακτηρίζοντάς το «οικουμενικό» και «επίκαιρο».

Ας σημειωθεί πάντως ότι τέτοιου είδους ψηφίσματα αποτελούν ουσιαστικά ηθικού τύπου «παραινέσεις» και, συνεπώς, κάθε άλλο παρά δεσμευτικά είναι, τόσο για τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες, όσο και για τα μουσεία τους. Αλλωστε, η επιστημονική κοινότητα, στην προκειμένη περίπτωση η αρχαιολογική, ανέκαθεν απαιτούσε να μπει τέλος στη λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αρα δε βρισκόμαστε μπροστά σε έναν «νέο άνεμο». Αντίθετα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια «νέα θύελλα» επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού ενάντια σε χώρες και λαούς, γεγονός που είναι και η αιτία και της λεηλασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Και αυτή η επιθετικότητα δε σταματά με ψηφίσματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ