Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πιο εντατικά στην προώθηση της κατάρτισης

Τους τρόπους με τους οποίους η επαγγελματική κατάρτιση θα γίνει πιο ελκυστική, πώς δηλαδή θα μαζικοποιηθεί ακόμα περισσότερο, συζήτησαν οι υπουργοί Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο άτυπο συμβούλιό τους που έγινε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Σε δηλώσεις της μετά τη σύνοδο, η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση των Επαγγελματικών Λυκείων και σχολών, που, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «αποτελούν την ελληνική επιλογή με την οποία η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση εντάσσεται οργανικά στη γενική εκπαίδευση, σύμφωνα με το πνεύμα της Διαδικασίας της Κοπεγχάγης». Ετσι, για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι η θεσμοθέτηση των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, παρά τις διακηρύξεις περί αναβάθμισης και ισοτιμίας με τα Λύκεια, αποτελούν μορφές κατάρτισης, η οποία από τη γέννησή της απευθύνεται στη μεγάλη μάζα των παιδιών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αποσπασμένη από τη γενική εκπαίδευση και τις προοπτικές της.

Κατά τη σύνοδο υπουργών, αποφασίστηκε τα κράτη - μέλη να αναπτύξουν κοινά εργαλεία που θα οδηγήσουν σε έναν ενιαίο χώρο επαγγελματικής κατάρτισης, να υπάρξουν κοινά αποδεκτά στατιστικά δεδομένα και να υπάρχει ενεργός συμμετοχή των «κοινωνικών εταίρων». Η λεγόμενη διαδικασία της Κοπεγχάγης στην οποία εντάσσεται η σύνοδος υπουργών Παιδείας, στοχεύει στην προώθηση πιο εντατικά της επαγγελματικής κατάρτισης, σε βάρος της ολόπλευρης μόρφωσης, για παραγωγή εργατικής δύναμης που θα ανταποκρίνεται απόλυτα στις εκάστοτε απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και συνδέεται με την ελαστική απασχόληση και προσαρμοστικότητα των εργαζομένων στις σύγχρονες εκμεταλλευτικές μεθόδους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ