Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το εμπόριο της υγείας

Τα στοιχεία με τα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας αποκαλύπτουν πως το κεφάλαιο ανακάλυψε έναν ακόμη κερδοφόρο τομέα για τις μπίζνες του σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία πληρώνουν αδρά για να έχουν υπηρεσίες Υγείας. Αποκαλυπτικά, από αυτή την άποψη, είναι και τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες ο «Ρ», σύμφωνα με τα οποία οι 4 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο χώρο της Υγείας (Ιατρικό Κέντρο, Διαγνωστικό Κέντρο «Υγεία», «Ιασώ» και «Euromedica») είδαν στο εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2006 τα καθαρά κέρδη τους να διπλασιάζονται! Από 27,9 εκατ. ευρώ που ήταν στο περσινό εννιάμηνο, εκτινάχτηκαν φέτος στα 54,2 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 94,3% ή 26,3 εκατ. ευρώ (περίπου 9 δισ. δραχμές).

Οι χρυσοφόρες μπίζνες των κλινικαρχών και εν γένει των ιδιωτών επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε συγκυριακό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εμπορευματοποίησης της Υγείας, τις οποίες εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να υπηρετεί με τον ίδιο - ή και μεγαλύτερο - ζήλο η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι οι κυβερνώντες (και οι «πράσινοι» και οι «γαλάζιοι») λάνσαραν αυτές τις πολιτικές σαν πολιτικές που θα λύσουν τα πολύχρονα και μακροχρόνια, για τις λαϊκές ανάγκες, προβλήματα στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η εμπειρία (όπως και τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν) έδειξε πως οι γαλαζοπράσινες πολιτικές στον τομέα Υγείας, με την υποχρηματοδότηση των κρατικών νοσοκομείων, τη διαιώνιση των τεράστιων ελλείψεων σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό σ' αυτά, τις συμπράξεις του κλάδου Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων με τα ιδιωτικά ιατρικά διαγνωστικά και άλλα κέντρα, εργαστήρια και κλινικές, που φυτρώνουν το ένα μετά το άλλο σαν... μανιτάρια, το γεγονός ότι τα δημόσια νοσοκομεία αναγκάζονται να συναλλάσσονται με ιδιωτικές επιχειρήσεις φαρμάκου που αυξάνουν συνεχώς τις τιμές, αντιδραστηρίων, άλλων αναγκαίων υλικών που επίσης κερδοσκοπούν, ενισχύουν τους επιχειρηματίες στον τομέα Υγείας. Και ανοίγουν το δρόμο της δράσης του κεφαλαίου ακόμη και στη δημιουργία μεγάλων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών Υγείας. Αλλωστε, οι συνθήκες που διαμορφώνει η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, ευνοούν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Εξάλλου, όραμά τους είναι και τα κρατικής ιδιοκτησίας νοσοκομεία να γίνουν καλές κερδοφόρες επιχειρήσεις. Γι' αυτό και αυξάνονται τα νοσήλια, ενώ προωθούνται οι «Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα» στο συγκεκριμένο χώρο.

Προφανώς, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα συνεχίσουν να υπηρετούν - από τη θέση της κυβέρνησης ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης - τις ίδιες πολιτικές (βλέπε ίδρυση παιδιατρικών και άλλων νοσοκομείων με τις ΣΔΙΤ, εφαρμογή οδηγιών ΕΕ για «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» στα κρατικά νοσοκομεία, κλπ.). Η μοναδική δύναμη που θα μπορέσει να ματαιώσει τα σχέδια των κυβερνώντων είναι μία. Η παλλαϊκή εναντίωση στην πολιτική ιδιωτικοποίησης -εμπορευματοποίησης της Υγείας, ως την ανατροπή της. Πάλη για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλους τους κλάδους που έχουν σχέση με την Υγεία. Γεγονός που απαιτεί κοινωνικοπολιτική πάλη μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, ανέργων, για την αποδυνάμωση των κομμάτων της πλουτοκρατίας, την ενίσχυση του ΚΚΕ, κοινωνικοπολιτικό μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία που θα κάνει πράξη ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο το λαό. Στόχο που διεκδικούμε τώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ