Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Σε κλιμάκωση διαμαρτυριών καλεί η «Χεζμπολάχ»

Εκκληση «ουδετερότητας και αυτοσυγκράτησης» απηύθυνε στο στράτευμα ο αρχηγός των λιβανέζικων Ενόπλων Δυνάμεων

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες κάλεσε τους οπαδούς του αλλά και αυτούς των πολιτικών του συμμάχων, ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ». Ο σεϊκ Χασάν Νασράλα μίλησε, διά μέσου βίντεο, στους δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωμένους, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος για «μια δίκαιη κυβέρνηση με μεγαλύτερη εκπροσώπηση της "Χεζμπολάχ" και των συμμάχων της» θα επιτευχθεί.

Ο Νασράλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Σινιόρα, κατηγορώντας τον, για πρώτη φορά ανοιχτά, ότι κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής, αντί να βοηθήσει στην αντίσταση, έδωσε εντολή στο στρατό να κατασχέσει τα όπλα της «Χεζμπολάχ». Παρ' όλα αυτά, επανέλαβε πολλές φορές ότι «η νίκη θα έρθει με ηρεμία» αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε χρήση βίας. Επίσης, δήλωσε έτοιμος για διάλογο εφόσον η κυβέρνηση Σινιόρα δεχτεί να συζητήσει.

Της ομιλίας Νασράλα προηγήθηκε κάλεσμα της «Χεζμπολάχ» για κλιμάκωση των διαμαρτυριών τα επόμενα 24ωρα με κορύφωση την πραγματοποίηση διαδήλωσης την Κυριακή το απόγευμα. Στην ανακοίνωση, η «Χεζμπολάχ» χαρακτηρίζει «ιστορική αποφασιστική στιγμή» τη διαδήλωση της Κυριακής, «που δε θα μπορεί να αγνοηθεί». Ο πρωθυπουργός Σινιόρα, από την άλλη, επαναλάμβανε ότι «η κυβέρνηση είναι νόμιμη και συνταγματική» απορρίπτοντας, για άλλη μια φορά τις σχετικές κατηγορίες της αντιπολίτευσης.

Ανησυχεί ο στρατός

Νέα έκκληση ηρεμίας, τη δεύτερη μέσα στις 7 ημέρες των συνεχόμενων διαμαρτυριών, απηύθυνε ο αρχηγός του στρατεύματος του λιβάνου. Ο στρατηγός Μισέλ Σουλεϊμάν κάλεσε τους στρατιώτες του «να παραμείνουν στο ύψος των περιστάσεων, της αξιοπρέπειας και του ρόλου τους, διατηρώντας την ψυχραιμία αλλά και την απόλυτη ουδετερότητά τους στα τεκταινόμενα, χωρίς να επιτρέψουν στους εαυτούς τους να γίνουν μέρος της επικρατούσας πόλωσης».

Ο Σουλεϊμάν, για άλλη μια φορά, υπογραμμίζει στο μήνυμά του ότι «η θυσία για το καλό του έθνους δεν είναι καθήκον μόνο του στρατού αλλά και όλων των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών», κάνοντας μια ακόμη αναφορά στην ανάγκη «εκατέρωθεν υποχωρήσεων και επίλυσης των πολιτικών ζητημάτων με διάλογο». Εκκληση για τερματισμό των διαμαρτυριών απηύθυνε και ο Σουδανός απεσταλμένος της Αραβικής Συνόδου, που ζήτησε, όμως, σχηματισμό νέας ενωτικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ