Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπους - Μπλερ: «ανάγκη, μια νέα προσέγγιση» αλλά...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ._

Απέκλεισαν, προς το παρόν, το ενδεχόμενο διαλόγου με Ιράν - Συρία για την κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός που συναντήθηκαν, χτες, στο Λευκό Οίκο. Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της πολυσέλιδης διακομματικής έκθεσης Μπέικερ-Χάμιλτον, όπου σημειώνεται η ανάγκη «αλλαγής πλεύσης» στο Ιράκ και στον ευρύτερο αραβικό κόσμο, οι Μπους και Μπλερ δεν έκρυψαν την ανησυχία τους παραδεχόμενοι ότι χρειάζεται «συνολικά νέα προσέγγιση της κατάστασης στο Ιράκ». Αν και τυχαία, το κλίμα βάρυνε από την είδηση του θανάτου, τα τελευταία 24ωρα, 11 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Αν και ο Πρόεδρος Μπους έσπευσε να αποκλείσει, σε πρώτο επίπεδο, το διάλογο με Ιράν - Συρία «εφόσον δεν είναι ξεκάθαρο ότι πραγματικά εργάζονται για τη σταθερότητα και την ηρεμία στο Ιράκ και σε όλη την περιοχή», λεκτικά υιοθέτησε ορισμένες από τις αναφορές της έκθεσης, όπως το στόχο της «αποχώρησης των μάχιμων στρατευμάτων από το Ιράκ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2008», υποστηρίζοντας ότι αποτελούσαν, ούτως ή άλλως, επιδίωξη και του Λευκού Οίκου.

Ως μεγάλης σημασίας εκτιμήθηκε και η αποστροφή των δηλώσεων Μπους, όπου δεν απέκλεισε την ανάγκη γενικότερης προσέγγισης της Μέσης Ανατολής, συνδέοντας τη «νίκη στο Ιράκ με τη νίκη επί των εξτρεμιστών σε όλο τον αραβικό κόσμο». Ο Αμερικανός Πρόεδρος, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «θα μιλήσει δημόσια για ενδεχόμενες αλλαγές, εφόσον παρουσιαστούν και άλλες εκθέσεις που αναμένει» πιθανότατα από Πεντάγωνο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Δίπλα στον Μπους, ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε την «ικανοποίηση» του Λονδίνου για την έκθεση Χάμιλτον-Μπέικερ επισημαίνοντας ότι «δίνει προοπτικές για το μέλλον».

Αντιδράσεων συνέχεια...

«Θετικές» ήταν οι πρώτες αντιδράσεις του αραβικού κόσμου στην έκθεση. Ενδεικτικό του «καλού κλίματος» είναι το γεγονός ότι η Δαμασκός μίλησε ανοιχτά για «πολύ θετικά στοιχεία» ενώ η Τεχεράνη τόνισε ότι «θα μελετήσει την έκθεση, αν και αναμένονται οι αλλαγές πολιτικής στην πράξη». Θετική ήταν και η αντίδραση πολλών Ευρωπαίων αναλυτών και διπλωματών, που χαρακτήριζαν «αναγκαία, έστω και αν έχει καθυστερήσει, μια αλλαγή της αμερικανικής τακτικής».

Ηχηρή παραφωνία αποτέλεσε η αντίδραση της ισραηλινής ηγεσίας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στη σύνδεση της κατάστασης στο Ιράκ με την ισραηλινο-αραβική διένεξη, αντίθετος με κάθε προοπτική διαλόγου με Ιράν ή Συρία και φυσικά με την ιδέα ότι πυρήνας της έντασης είναι το Παλαιστινιακό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνίες, κόντρες και παζάρια (2017-05-28 00:00:00.0)
Προωθώντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια (2007-08-05 00:00:00.0)
Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε... (2004-11-04 00:00:00.0)
Σάρωμα του αραβικού κόσμου (2003-04-13 00:00:00.0)
Οταν η Ουάσιγκτον κατασκευάζει θύελλες (2002-10-27 00:00:00.0)
Κυριακάτικο (1996-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ