Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Παράταση της ραδιοτηλεοπτικής αναρχίας

Παρατείνεται η αναρχία και η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η κυβέρνηση, αφού με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πέρασε το νόμο για το βασικό μέτοχο καταργώντας τα πιστοποιητικά διαφάνειας και μειώνοντας από 5% σε 1% το ποσοστό του βασικού μετόχου, την περασμένη Παρασκευή προχώρησε σε «ρυθμίσεις» για παράταση των ραδιοτηλεοπτικών αδειών.

Με την παράταση των προσωρινών αδειών, μέχρι τις 30 Ιούνη 2007, η κυβέρνηση - παρά τις αντίθετες διακηρύξεις της - διατηρεί το χαώδες ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Είναι μάλιστα αμφίβολο εάν μέχρι τις εκλογές θα χορηγηθούν ραδιοτηλεοπτικές άδειες, από τη στιγμή που η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίζει παιχνίδια με τους καναλάρχες, όχι μόνο για την αναλογική τηλεόραση, αλλά και για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή.

Ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και το οποίο αφορά τον επαρχιακό και τοπικό Τύπο, πέρασε διάταξη για την παράταση των αδειών. Ανοιξε επίσης το δρόμο για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας να χρησιμοποιήσουν συχνότητες που δεν είχαν δηλώσει στις προηγούμενες διακηρύξεις τηλεοπτικών αδειών. Συχνότητες, τις οποίες, στην ουσία, θα «κατοχυρώσουν» οι μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση δεν προχώρησε στο νόμο για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση, τον οποίο όπως φαίνεται θέλει να τον ενσωματώσει σε σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει και την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή όμως έχει χρόνο μπροστά της, αφού η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να περάσει σ' αυτήν μέχρι το 2012.

Δεν παύουν όμως να υπάρχουν και προβλήματα με μεγαλοϊδιοκτήτες που προετοιμάζονται να εκπέμψουν επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Ο Θ. Ρουσόπουλος ήδη έχει δηλώσει ότι στον εισαγγελέα θα πάει όποιος ιδιώτης δραστηριοποιηθεί στην ψηφιακή τηλεόραση πριν να υπάρξει σχετική νομοθέτηση. Μόνο η ΕΡΤ σήμερα «πιλοτικά» εκπέμπει επίγειο ψηφιακό πρόγραμμα, χωρίς να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο.

Ανοιχτό επίσης παραμένει το θέμα του χάρτη των συχνοτήτων της αναλογικής και ψηφιακής εκπομπής των προγραμμάτων. Η διαμόρφωση του νέου χάρτη, που θα είναι προσαρμοσμένος στα νέα δεδομένα, θα παίξει και αυτός ρόλο στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί.

Ο Θ. Ρουσόπουλος άφησε ανοιχτό το χρόνο που θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο το οποίο θα καλύπτει τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση, καθώς και την επίγεια ψηφιακή. Και το νομοσχέδιο αυτό, όταν ετοιμαστεί, φυσικά θα είναι προσαρμοσμένο στο πλαίσιο των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία και θα το... ελέγξει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ