Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
... και οι εννιά ήταν υπέροχοι

Ο τόμος με τα «Εγκλήματα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» φιλοξενεί εννέα αστυνομικές ιστορίες γραμμένες από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς συγγραφείς της Ιταλίας.

Συγγραφείς που συνέβαλαν στη «γέννηση» του ιταλικού νουάρ, συγγραφείς που δεν επιχειρούν να υποτάξουν τη λογική στην εύκολη συγκίνηση, αλλά που έχουν σα στόχο να αφήσουν τον αναγνώστη να κοιτάξει βαθιά και από μιαν άλλη σκοπιά την τραγικότητα της εποχή μας, έτσι όπως μόνον ένας λογοτέχνης είναι σε θέση να κάνει. Την εποχή όπου, δυστυχώς, η διαφθορά και η οικονομική εξαθλίωση «ζουν και βασιλεύουν» στην Ιταλία, στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων και των πολλών διαφορών. Των πολύ πλουσίων και των πολύ φτωχών. Στην Ευρώπη των «ιθαγενών» και των ...αλλοδαπών.

Στην ΕΕ, η οποία κατάντησε να ακυρώνει την όποια αθωότητα κάποτε είχε, να ισοπεδώνει κάθε ηθικό φραγμό, να εξαφανίζει κάθε αναστολή για χάρη της λαχτάρας με την οποία πότισε τους κατοίκους της: το εύκολο κέρδος.

Στην ΕΕ, που απώλεσε τη συνείδηση και έχασε κάθε μέτρο. Στην Ιταλία και στην Ευρώπη γενικώς, στις χώρες της μαφίας, της σαπίλας, της καλοπέρασης, της ανθρώπινης δουλείας, αλλά και της καλοσύνης και της αντίστασης..

Οι συγγραφείς αυτοί, άλλοι με χιούμορ όπως, π.χ., ο Νικολό Αμανίτι - σε συνεργασία με τον Αντόνιο Μαντσίνι - αφηγείται στο διήγημα: «Είσαι ο Θησαυρός μου» την ιλαροτραγική περιπέτεια ενός ανέντιμου πλαστικού χειρουργού, κι άλλοι με τρυφερότητα όπως ο Ντιέγκο ντε Σίλβα στο «Κρησφύγετο της Τερέζα» που αναφέρεται στη σχέση στοργής που αναπτύσσεται μεταξύ μιας ηλικιωμένης νοικοκυράς και ενός νεαρού αναρχικού, αποτυπώνοντας με εξαιρετικό λογοτεχνικό λόγο την απίστευτα εφιαλτική εικόνα της σημερινής ζωής.

Από την άλλη, ο «πατριάρχης» του είδους, ο Αντρέα Καμιλιέρι, στην ιστορία «Πολλές παρεξηγήσεις», επιμένει στη δική του θεατρική θεωρία, δηλαδή ότι η ζωή και ο θάνατος ενός ανθρώπου οφείλεται - κυρίως - σε συμπτώσεις, σε παρεξηγήσεις και λίγες ελάχιστες φορές σε εξηγήσεις...

Τέλος, ο εμπνευστής και επιμελητής αυτής της έκδοσης, ο ανώτατος δικαστικός και συγγραφέας Τζιανκάρλο ντε Κατάλντο στο νουάρ παραμύθι «Το παιδί που έκλεψε η καλή μάγισσα» καταφέρνει να συγκινήσει και να μαγέψει τον αναγνώστη με την εξαιρετική παραμυθένια, αλλά και πολύ αληθινή περιπέτεια ενός παραμελημένου παχύσαρκου παιδιού. Ιστορία που του επιτρέπει να θίξει τα πιο ακανθώδη θέματα που απασχολούν την ιταλική - και όχι μόνον - κοινωνία. Πού χώρος, πού χρόνος για να αναφερθούμε λεπτομερώς σε όλες τις ιστορίες ξεχωριστά. Το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι πως και οι εννιά συγγραφείς είναι υπέροχοι. Αναφερόμαστε φυσικά στους: Αντόνιο Μαντσίνι, Σαντρόνε Ντατσίερι, Τζιανακάρλο ντε Κατάλντο, Ντιέγκο ντε Σίλβα, Τόρτζιο Φαλέτι, Μαρτσέλο Φόις, Κάρλο Λουκαρέλι, Μάσιμο Καρλότο, Νικολό Αμανίτι και Αντρέα Καμιλιέρι. Εξαιρετική η μετάφραση του Ανταίου Χρυσοστομίδη.


Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λαϊκό ύστατο «χαίρε» στον ηγέτη της Επανάστασης (2016-12-06 00:00:00.0)
«Πάνοπλη» η Ακτή Ελεφαντοστού (2014-05-14 00:00:00.0)
Βραδιά για Φορντ και Τζάρμους (2007-12-28 00:00:00.0)
Μετά την εξαφάνιση (2007-09-23 00:00:00.0)
Φοβάμαι... (2003-07-06 00:00:00.0)
Αμφίσημες δηλώσεις Ρουγκόβα (1999-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ