Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΘΕΑ - 18 ΑΝΩ - ΕΠΙΨΥ
Αμεση απόσυρση του Σχεδίου Δράσης για τα ναρκωτικά

Δε λαμβάνει υπόψη την ελληνική πραγματικότητα αλλά υιοθετεί άκριτα μοντέλα άλλων χωρών

Σκυταλοδρομία της Θεραπευτικής Κοινότητας «Παρέμβαση»
Σκυταλοδρομία της Θεραπευτικής Κοινότητας «Παρέμβαση»
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) για τα Ναρκωτικά, που παρουσίασε η κυβέρνηση στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, απέχει πολύ από τη σημερινή πραγματικότητα και τις υφιστάμενες ανάγκες και, με την προχειρότητά του, μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και σπατάλη πόρων, να ενισχύσει τις συγκρούσεις και αλληλοεπικαλύψεις, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ (ΨΝΑ) και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

Ζητούν την άμεση απόσυρση του ΕΣΔ και τη συγκρότηση νέου, μέσα σε ένα δίμηνο, ύστερα από διάλογο των εκπροσωπών των φορέων υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας. «Σε μια περίοδο - υπογραμμίζουν οι φορείς - που το πρόβλημα των ναρκωτικών οξύνεται, με άμεσες επιπτώσεις για τους χρήστες (αύξηση θανάτων, αύξηση επιπολασμού ηπατίτιδας κ.ά.), τις οικογένειές τους και την ελληνική κοινωνία, και οι φορείς που δραστηριοποιούνται για την αντιμετώπισή του προσπαθούν να το αναχαιτίσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, εντελώς αιφνιδιαστικά κατατέθηκε το ΕΣΔ, που χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και σοβαρές ελλείψεις και προωθεί μονοδιάστατη πολιτική και στρατηγική. Οχι μόνο δεν καταφέρνει να δώσει απαντήσεις, αλλά αγνοεί τα πρόσφατα δεδομένα, καθώς και την εμπειρία και τις προτάσεις των φορέων».

Οι φορείς σημειώνουν ακόμα τα εξής για το ΕΣΔ:

  • Δεν προβλέπει ισόρροπη ανάπτυξη πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης και μείωσης της βλάβης, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Δε λαμβάνει υπόψη την ελληνική πραγματικότητα, αλλά υιοθετεί άκριτα μοντέλα άλλων χωρών.
  • Προωθεί μια μονοδιάστατη θεραπευτική πολιτική, η οποία εκφράζει μόνο τον ΟΚΑΝΑ ως φορέα προγραμμάτων υποκατάστασης χαμηλών προδιαγραφών.
  • Δε βασίζεται στην αξιολόγηση του εκπνέοντος ΕΣΔ (2002-2006), στην έγκυρη και αξιόπιστη καταγραφή και ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης και των πολύπλευρων αναγκών για νέες υπηρεσίες και δράσεις.
  • Δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένες δομές που πρόκειται να αναπτυχθούν ανά γεωγραφική περιοχή και δεν καταγράφει το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό ούτε το κόστος ανάπτυξης και λειτουργίας.
  • Δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη νέων δομών ούτε συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης.

Εκτός από τη συγκρότηση νέου ΕΣΔ, οι φορείς ζητούν τη δημιουργία οργάνου παρά τω πρωθυπουργώ για το συντονισμό και το σχεδιασμό της εθνικής πολιτικής, με διαχωρισμό του ρόλου του ΟΚΑΝΑ, ώστε να μην προωθούνται μονόπλευρες πολιτικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ