Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυροδοτεί τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου

Αυτό που «καίει» την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος είναι η παραπέρα «ισχυροποίηση» της κυβέρνησης προκειμένου να επιβάλει το «δεύτερο γύρο» των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Το ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου πυροδοτούν εκ νέου με δηλώσεις τους υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ, ενισχύοντας τα σενάρια για αλλαγή του και μάλιστα πριν τις επερχόμενες, πιθανότατα πρόωρες, εκλογές.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι δηλώσεις των υπουργών γίνονται με «άνωθεν» συνεννόηση και κάλυψη, προκειμένου να προετοιμαστεί συστηματικά το έδαφος για μια τροποποίηση του εκλογικού νόμου, εννοείται σε πιο καλπονοθευτική και αντιδημοκρατική κατεύθυνση.

Από τις δημόσιες τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών προκύπτει σαφώς ότι αυτό που «καίει» την ηγεσία της ΝΔ είναι η παραπέρα, μέσω του εκλογικού νόμου, «ισχυροποίηση» της κυβέρνησης ώστε να μπορέσει να επιβάλει με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις το δεύτερο γύρο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανατροπές στο Ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, στην Παιδεία, στο ξεπούλημα των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.ο.κ.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε ο υπουργός Αμυνας Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος συνήθως λειτουργεί ως «λαγός» του Μεγάρου Μαξίμου. Επεξηγώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» τους λόγους για τους οποίους προτείνει την «τροποποίηση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος νόμου», αναφέρει συγκεκριμένα:

«Οπως γνωρίζετε, στην επόμενη Βουλή θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις (συνταγματική αναθεώρηση, ασφαλιστικό, παιδεία, διαρθρωτικές αλλαγές) και αν οδηγηθούμε σε μια τεχνητή ένταση και σε σύντομη εκλογική αναμέτρηση, ο εκλογικός νόμος θα πρέπει, στη μεθεπόμενη Βουλή, να δώσει κυβέρνηση. Εάν δε δώσει, θα οδηγηθούμε σε περιπέτειες και η Ελλάδα θα μείνει πίσω». Στόχος των αλλαγών στον εκλογικό νόμο, σύμφωνα με τον υπουργό, πρέπει να είναι ότι «όποιος είναι πρώτος, ανεξαρτήτως διαφοράς από τον δεύτερο και ανεξαρτήτως αν στη Βουλή είναι 4 ή 5 και παραπάνω κόμματα, να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση».

Επαναλαμβάνει επίσης ότι «ο εκλογικός νόμος πρέπει να είναι εργαλείο σταθερότητας, να μην προκαλεί σύγχυση, να μη λειτουργεί χαοτικά και βεβαίως να μη δημιουργεί αναντιστοιχία της λαϊκής βούλησης με την πλειοψηφία της Βουλής ως προς το πρώτο κόμμα»(!).

Τις ίδιες θέσεις υπερασπίστηκε και μετά τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι «το πρώτο κόμμα πρέπει να έχει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλωστε, όπως θυμάστε και στις εκλογές του 2000, ο κ. Σημίτης, με 1 μονάδα διαφορά, είχε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Διευκρίνισε πως δε συζήτησε το θέμα αυτό με τον Κ. Καραμανλή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προσωπική του άποψη, αλλά και πως τυχόν απόφαση θα ληφθεί συλλογικά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας έκρινε σκόπιμο να προκαλέσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα του εκλογικού νόμου. Συγκεκριμένα, τον προκάλεσε αν πιστεύει τα περί νίκης του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές να τα αποδείξει «αποδεχόμενος αλλαγές στον εκλογικό νόμο που ενισχύουν την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος στη Βουλή».

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στον «Τύπο της Κυριακής», επανέφερε την πρότασή της για το γερμανικό μοντέλο, δηλαδή «να υπάρξουν ευρείες περιφέρειες με λίστα και πολλές μονοεδρικές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, όταν κλήθηκε από το «Ρ» να δικαιολογήσει την «αντίφαση» ανάμεσα στην επίσημη θέση ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου και στις επίμονες δηλώσεις των υπουργών για αλλαγή του, επικαλέστηκε... το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των υπουργών, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι υπουργοί βρίσκονται σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.

Νέα σοδειά γκάλοπ

Στο μεταξύ ξεκίνησε η νέα σοδειά δημοσκοπήσεων, τα οποία αυτή τη «χρονική συγκυρία» επιβραβεύουν τις οργανωτικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή την αποφασιστικότητα του Γ. Παπανδρέου να επιβάλει τις πλέον αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο κόμμα του.

Το πρώτο από τα «φρέσκα» γκάλοπ εμφανίζει τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο 1,6% έναντι 3% και πάνω των δημοσκοπήσεων του προηγούμενου μήνα. Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», εμφανίζει τη ΝΔ να προηγείται με 37,5% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ 35,9%, ΚΚΕ 6,8%, Συνασπισμός 3,7% και ΛΑΟΣ 4,1%. Σημειώνεται ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας το Νοέμβρη ήταν 3,3%. Από την άλλη, τα λαϊκά στρώματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία κατά 72,6% δηλώνουν ότι δεν έχει βελτιωθεί η ζωή τους με τη διακυβέρνηση της ΝΔ. Επίσης το 61,5% των ερωτηθέντων επιθυμεί ο Γ. Παπανδρέου να έχει πιο σαφείς θέσεις απέναντι στην κυβέρνηση, πράγμα βέβαια εξαιρετικά δύσκολο, αφού τότε δύσκολα θα δικαιολογήσει την απόλυτη ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ