Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Στη μάχη για την επιτυχία των απεργιών

Σήμερα η συγκέντρωση των νοσοκομειακών γιατρών στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι

Το αίτημα για λαϊκό δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας προτάσσουν οι υγειονομικοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Eurokinissi

Το αίτημα για λαϊκό δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας προτάσσουν οι υγειονομικοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ
Με το σύνθημα «όλοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας» το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί τους εργαζόμενους και τους γιατρούς να πάρουν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται σήμερα και αύριο στα δημόσια νοσοκομεία και το ΙΚΑ. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα ξεκινά η 48ωρη απεργία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά. Επίσης σήμερα στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιούν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.
  • Αύριο ξεκινά η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας συμμετέχει αύριο στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ώρα 11 πμ.
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ αποφάσισε 24ωρη απεργία στις 13 Δεκέμβρη 2006, ενώ ο Σύλλογος των Συμβασιούχων Γιατρών του ΙΚΑ Αττικής αποφάσισε 48ωρη απεργία στις 12 και 13 Δεκέμβρη.

«Καμιά ανοχή και κανένας συμβιβασμός. Ο αγώνας μας έχει μεγάλες απαιτήσεις. Χρειάζεται να δείξουμε αντοχή και επιμονή. Μας περιμένουν ακόμα πιο σκληρές αναμετρήσεις με την αντιασφαλιστική επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι δυνάμεις του κεφαλαίου», τονίζει το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Επιχείρηση μαζικής παραπλάνησης

Στο μεταξύ χτες, παραμονή των απεργιακών κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επιχείρησε μαζική παραπλάνηση όσον αφορά την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, που προωθείται με το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 76/2005 και υλοποιείται η αντιδραστική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Μετά τη συνάντηση που είχε -στα πλαίσια της Επιτροπής που συγκροτήθηκε- με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ο υπουργός Υγείας έκανε μια ανακοίνωση με αντιφατικά στοιχεία.

Ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ έγινε ενημέρωση για τη συμφωνία που έκανε ο ίδιος με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, και με την οποία -όπως υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας- διασφαλίζονται η «εφαρμογή των διατάξεων περί οργάνωσης του χρόνου εργασίας, δε θα ελαστικοποιήσει τις εργασιακές σχέσεις, δε θα οδηγήσει σε ελαστικό ωράριο εργασίας, δε θα εντατικοποιήσει την εργασία των ιατρών και σε καμία περίπτωση δε θα επιτραπεί η μείωση, έστω και κατ' ελάχιστο των αποδοχών των ιατρών».

Βέβαια, ο ισχυρισμός αυτός δεν ευσταθεί, καθώς η ίδια η οδηγία είναι συνυφασμένη με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και αυτό ομολογείται, δυο φορές, στην ίδια την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

  • Στο σημείο που αναφέρει ότι στη χτεσινή συνάντηση τέθηκε το πλαίσιο στο οποίο «η κυβερνητική πολιτική στο χώρο των νοσοκομειακών ιατρών, να είναι συμβατή με το εθνικό και το κοινοτικό δίκαιο».
  • Και στο σημείο που αναφέρει ότι αναστέλλονται οι διατάξεις του ΠΔ 76/2005 για ένα εξάμηνο κατ' ανώτατο όριο.
Υποσχέσεις μακριά και ενάντια στις πραγματικές ανάγκες

Στη χτεσινή συνάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου με την αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ, το υπουργείο Υγείας -σύμφωνα με την ανακοίνωσή του- δέχτηκε:

  • Η αποζημίωση που λαμβάνουν οι γιατροί για την εφημεριακή τους απασχόληση να ενσωματωθεί στις αποδοχές με βάση τις οποίες υπολογίζεται η σύνταξή τους. Ουσιαστικά πρόκειται για ενσωμάτωση ενός μόνο μέρους των εφημεριών, ενώ οι πραγματικές ανάγκες θα καλύπτονται με εντελώς απλήρωτη εργασία, ειδικότερα των γιατρών των κατώτερων βαθμίδων και των ειδικευόμενων.
  • Η καταβολή ενός πρόσθετου επιδόματος στους νοσοκομειακούς ιατρούς, το ύψος και η διαδικασία της καταβολής του οποίου θα τύχουν συστηματικής επεξεργασίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Η πραγματοποίηση, εντός του 2007, των απαιτούμενων προσλήψεων ιατρικού προσωπικού, προκειμένου το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας ειδικευμένων και ειδικευομένων, να προσαρμοστεί σταδιακά στις κοινοτικές προβλέψεις.

Οι δηλώσεις ακόμα και των συνδικαλιστών που συμμετείχαν στη συνάντηση ότι για αυτά που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας θα συνέλθουν τα όργανα για να αποφανθούν, αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση δε δίνει λύσεις ούτε σε επιμέρους ζητήματα των νοσοκομειακών γιατρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ