Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Αντιδρούν στην απαράδεκτη υποβάθμιση των σπουδών

Πληρώνουν τα βιβλία τους, ακριβαίνει η σίτιση ενώ αναγκάζονται να κάνουν μάθημα ακόμα και στο πάτωμα!

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις, συνελεύσεις συλλόγων, τμημάτων και εξαμήνων, αντιδρούν οι σπουδαστές των ΤΕΙ στην εντεινόμενη υποβάθμιση των σπουδών τους. Τις δυο περασμένες μέρες, ο σύλλογος σπουδαστών της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) προχώρησε σε κατάληψη της Κεντρικής Διοίκησης του ΤΕΙ Αθήνας. Οι σπουδαστές απαιτούν να συγκληθεί άμεσα το Συμβούλιο του ΤΕΙ, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Αιτία που πυροδοτεί την αντίδραση των σπουδαστών είναι η εκρηκτική κατάσταση που βιώνουν στις σχολές τους: Πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ για συγγράμματα και βοηθητικά υλικά. Το ΤΕΙ Αθήνας έχει προϋπολογίσει το κόστος των βιβλίων στα 2.000.000 ευρώ, ενώ το υπουργείο Παιδείας προβλέπει 100.000 ευρώ! Την ίδια στιγμή, εγκύκλιος του υπουργείου μιλάει για περικοπές στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων και μπαίνει όπως φαίνεται σε εφαρμογή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τμήμα Ναυπηγικής, όπου οι σπουδαστές θα λάβουν δωρεάν μόνο τα 15 από τα 60 βιβλία που θα έπρεπε να πάρουν...

Ακόμα μια πλευρά της υποβάθμισης είναι η απαράδεκτη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή. Στη ΣΓΤΚΣ, στο τμήμα Συντήρησης κάνουν μάθημα στο πάτωμα ή σε αυτοσχέδια σχεδιαστήρια με δύο κάδους σκουπιδιών και μια τάβλα από πάνω! Οσο για σπουδαστική μέριμνα, από το ποσό που παρέχει το υπουργείο για μέριμνα αναλογεί σε κάθε σπουδαστή το ιλιγγιώδες ποσό των 0,7 ευρώ, δηλαδή ένα... κρουασάν για κάθε σπουδαστή!

Με βάση τον προϋπολογισμό του ΤΕΙ Αθήνας - ο οποίος είναι μειωμένος κατά 2.000.000 ευρώ συνολικά, η δαπάνη για τα συγγράμματα μειώνεται κατά 265.000 ευρώ και η δαπάνη για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων κατά 693.000 ευρώ. Ταυτόχρονα η τιμή του φαγητού στο εστιατόριο της ΣΓΤΚΣ αυξήθηκε κατά 260%!

Η εκρηκτική αυτή κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο αν προχωρήσουν τα σχέδια κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Με πρωτοβουλία της ΠΚΣ συγκεντρώνονται υπογραφές σπουδαστών που αντιδρούν στην παρούσα κατάσταση αλλά και στα σχέδια περαιτέρω υποβάθμισης των σπουδών τους. Οι σπουδαστές διεκδικούν άμεση αύξηση της χρηματοδότησης των ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό, δωρεάν συγγράμματα για όλους, δωρεάν σίτιση, δωρεάν παροχή όλων των υλικών, άμεση κάλυψη όλων των κενών σε καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση και εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής. Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει η ΣΓΤΚΣ, η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) και η Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας-Πρόνοιας.

Στη διήμερη κατάληψη της Κεντρικής Διοίκησης και στην απαίτηση των σπουδαστών να συγκληθεί Συμβούλιο του ΤΕΙ, το Συμβούλιο απάντησε... αναστέλλοντας τις λειτουργίες του ιδρύματος. Δηλαδή, η απάντηση της διοίκησης στα αιτήματα των σπουδαστών είναι το λοκ - άουτ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ