Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πάλη για να γίνει λαϊκή περιουσία ο τομέας τηλεπικοινωνιών

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή στη συζήτηση της τροπολογίας για τον ΟΤΕ

Eurokinissi

«Οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους και ας αντισταθούν στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ διεκδικώντας έναν Οργανισμό που θα λειτουργεί προς όφελος του λαού και όχι υπέρ των εγχώριων και ξένων μονοπωλίων». Το κάλεσμα αυτό απηύθυνε, μεταξύ άλλων, χτες, από το βήμα της Βουλής, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία παρενέβη στη συζήτηση του νομοσχεδίου στο οποίο έχει ενσωματωθεί η τροπολογία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ.

Αντιπαράθεση με στόχο τον αποπροσανατολισμό

Στην πολιτική αντιπαράθεση που αναπτύσσεται σήμερα με αφορμή την εκποίηση του ΟΤΕ αναφέρθηκε η Αλέκα Παπαρήγα ξεκινώντας την παρέμβασή της: «Παρακολουθώντας τη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες μέρες εξαιτίας της τροπολογίας που έφερε η κυβέρνηση, σκεφθήκαμε από τη μια μεριά τι συνέπειες έχει η συγκεκριμένη τροπολογία, μέσα στη συνέχεια της πολιτικής που εδώ και χρόνια ακολουθείται απέναντι στον ΟΤΕ, και όχι μόνο. Πρέπει να πω ότι, πέρα από τις δραματικές συνέπειες που και εμείς προβλέπουμε, από το τελειωτικό χτύπημα που φέρνει η Νέα Δημοκρατία με την τροπολογία αυτή, υπάρχει μία άλλη, πολύ βαθύτερη συνέπεια για τον ελληνικό λαό. Η αντιπαράθεση που γίνεται μεταξύ σας, με τους δύο πρωταγωνιστές, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ - βέβαια εδώ έχει και ο Συνασπισμός τις δικές του ιδιαίτερες ευθύνες - δυστυχώς ένα πράγμα μπορεί να προσφέρει σε εκείνο το μέρος του λαού που είναι αρκετά μεγάλο, που δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις με βάση και τις δικές του εμπειρίες: Σύγχυση, αποπροσανατολισμό, μπέρδεμα, χάος. Σε τελευταία ανάλυση και το ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζεται ως πρωταγωνιστής, λόγω μεγέθους, της αντιπολίτευσης, αλλά και ο Συνασπισμός δίνουν τη μάχη σ' αυτό το πεδίο που θέλει η κυβέρνηση. Κατά τη γνώμη μας - και αυτό είναι ανησυχητικό - μία τέτοια αντιπολίτευση ενισχύει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ανεξαρτήτως του ποια πλήγματα μπορεί να εισπράξει η Νέα Δημοκρατία. Γιατί εμάς μας ενδιαφέρει, βεβαίως, να δεχτεί πλήγματα η κυβέρνηση. Αλλά να δεχτεί πλήγματα επί της ουσίας, επί της πολιτικής της. Και μόνο η λέξη "ξεπουλάω" ή μάλλον αυτό το πρόθεμα που βάζουμε στο "πουλάω" μετατοπίζει τη συζήτηση. Δηλαδή, το θέμα είναι αν πουλάω ή ξεπουλάω. Εκεί γίνεται η αντιπαράθεση. Βεβαίως, δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μη βάλει αυτό το "ξε". Επιστρέφει στη Νέα Δημοκρατία αυτό το ίδιο πρόθεμα που χρησιμοποιούσε, όταν πούλαγε το ΠΑΣΟΚ, και η συζήτηση είναι για το ποιος πουλάει καλύτερα».

Η ιδιωτικοποίηση πλήττει τους εργαζόμενους


Στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού: «Το τελειωτικό πλήγμα, που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, κατά τη γνώμη μας δεν πλήττει την ελληνική οικονομία - εννοούμε, δηλαδή, την ελληνική καπιταλιστική οικονομία - πλήττει όμως τους εργαζόμενους στο σύνολό τους. Φέρνει ιδιαίτερα πλήγματα στους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους που έχουν προσληφθεί τα τελευταία χρόνια και σ' αυτούς που θα προσληφθούν στην πορεία, αλλά αποτελεί και συνολικό πλήγμα για τους εργαζόμενους και με την έννοια των εργασιακών δικαιωμάτων τους, αλλά και με την έννοια ότι οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον από την ύπαρξη ενός τομέα τηλεπικοινωνιών, που βεβαίως λειτουργεί προς όφελος των εργαζομένων και της φιλικής στους εργαζόμενους, ας το πω έτσι, ανάπτυξης της χώρας. Γίνεται πολύς λόγος για την εθνική ασφάλεια - επιτρέψτε μου - μόνο για λόγους καθαρά αντιπολιτευτικούς. Αναμφισβήτητα, οι εξελίξεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όχι μόνο σήμερα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια, βάζουν εμπόδια στους εργαζόμενους, όσον αφορά την υπεράσπιση της ακεραιότητας της χώρας, αλλά και στο δικαίωμά τους να επιβάλουν ουσιαστικές αλλαγές στην πορεία σε αυτή τη χώρα. Αλλά η εθνική ασφάλεια της χώρας, όπως την εννοούν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ε, δεν πλήττεται και πάρα πολύ. Αλλωστε, την έχουμε εκχωρήσει αυτήν. Ακόμη και το δικαίωμα της άμυνας, ακόμη και το δικαίωμα τι εξοπλισμούς θέλουμε, όλα αυτά είναι εκχωρημένα στο ΝΑΤΟ και στους άλλους γνωστούς και άγνωστους μηχανισμούς. Το λέω αυτό, γιατί γίνεται μια συζήτηση, η οποία σχετίζεται με τον ΟΤΕ και τις τηλεπικοινωνίες, αλλά θα πρέπει από μια διαφορετική σκοπιά να το δουν οι εργαζόμενοι και ο λαός. Πλήγμα στους εργαζόμενους έρχεται. Και να συμφωνήσουμε στο εξής: Το πλήγμα δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ. Και έχει μεγάλη σημασία ενεργητικά να αντιπαλέψουν την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, όπως και των λιμανιών και άλλων τομέων, το σύνολο των εργαζομένων».

Ο ΟΤΕ είναι δημιούργημα του λαού

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και τη λειτουργία του προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων: «Ακουσα τον κύριο Βερελή να λέει, "αυτόν τον πλούτο που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ". Ε, ούτε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ούτε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε τον ΟΤΕ. Αναμφισβήτητα, από πλευράς, ας πούμε, διοίκησης, διεύθυνσης και διαχείρισης έχετε συμβολή στη δημιουργία του, βεβαίως από τη δική σας τη σκοπιά. Αυτόν τον σύγχρονο ΟΤΕ και κερδοφόρο, πριν από όλα τον δημιούργησαν οι εργαζόμενοι και όχι μόνο του ΟΤΕ, αλλά και όποιες επενδύσεις έγιναν, κρατικές, δημόσιες στον ΟΤΕ. Αυτά τα χρήματα είναι προϊόν του μόχθου του εργαζόμενου, αλλά και προϊόν, αν θέλετε, της συνεισφοράς του εργαζόμενου, από την καθαρίστρια, μέχρι τον επιστήμονα που έβαλε τις γνώσεις του για να εκσυγχρονίζεται, γιατί πρέπει να εκσυγχρονίζεται, τεχνολογικά και όχι μόνο, μια τέτοια επιχείρηση. Είναι λάθος αυτή η νοοτροπία, "εγώ έφτιαξα τον ΟΤΕ, εσύ τον πουλάς". Αρα, λοιπόν, και όταν ο ΟΤΕ ήταν κρατικός, τον βλέπατε κρατικό από τη δική σας τη σκοπιά, από τη σκοπιά της τάξης - θα το πούμε καθαρά - που υπηρετείτε και από τη σκοπιά των στενών κομματικών συμφερόντων. Ο ΟΤΕ είναι δημιούργημα του λαού, καθαρά πράγματα. Διότι βεβαίως και αυτό το δημιούργημα γίνεται κάτω από μια συγκεκριμένη άσκηση κρατικής πολιτικής.

Εμείς τον όρο "ξε" δεν τον χρησιμοποιούμε. Μπορεί για δημοσιογραφικούς λόγους να το πεις, γιατί είναι μία περιουσία. Και το θέμα είναι καθαρό. Βεβαίως, έχουν τοποθετηθεί όλα τα κόμματα της Βουλής, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο παρελθόν.

Για εμάς ισχύει και τώρα αυτό που λέγαμε πριν ως σύνθημα: Ούτε μια μετοχή στους ιδιώτες. Να σας πω και κάτι; Εμείς δεν το βλέπουμε παθητικά και μοιρολατρικά το ζήτημα. Κατά τη γνώμη μας και με τα τετελεσμένα που έχουν διαμορφωθεί στο χώρο του ΟΤΕ και σε άλλους τομείς, εάν μια κρατική εξουσία, εάν μια κυβέρνηση θέλει να τα ξαναπάρει πίσω, μπορεί. Με δυσκολίες, φυσικά στηριγμένη στη λαϊκή στήριξη, στο λαό, αλλά μπορεί. Με αυτή την έννοια, για εμάς δεν έχει νόημα το κέντρο της συζήτησης να είναι, τι ρόλο θα έχει το κράτος στη διαχείριση της λειτουργίας του ΟΤΕ. Αν θα γίνει σε συνεργασία με το στρατηγικό επενδυτή ή όχι. Διότι να σας το πω και αλλιώς. Δηλαδή και το κράτος τι πολιτική έχει; Αν το διαχειρίζεται από μόνο του το κράτος, θα είχε άλλη πολιτική από τον στρατηγικό επενδυτή; Επί της ουσίας, στις συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Λέω, επί της ουσίας. Μικροδιαφορές μπορεί να υπήρχαν, αλλά από τη σκοπιά αυτόν που λέμε τομέας τηλεπικοινωνιών, προς όφελος των εργαζομένων και μιας φιλολαϊκής ανάπτυξης, με συγχωρείτε, αλλά οι διαφορές θα είναι μικρές.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε και πέρασε το 5% του ΟΤΕ στους ιδιώτες, ήταν θέμα χρόνου το πώς θα ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση. Και εν πάση περιπτώσει, γιατί δε συζητάμε το θέμα επί της ουσίας και γιατί δε βγαίνετε επί της ουσίας να μιλήσετε στο λαό; Πώς έγινε κρατικός ο ΟΤΕ; Διότι πραγματικά έπρεπε να ανασυγκροτηθεί ο τομέας, ήθελε πολύ χρήμα και δεν υπήρχαν τότε ιδιώτες που να μπορούν με τα δικά τους κριτήρια - και δεν είναι πατριώτες και φιλάνθρωποι οι ιδιώτες - να τα διαθέσουν γι' αυτόν τον τομέα. Τον πήρε το κράτος, είτε ήταν η Νέα Δημοκρατία, η ΕΡΕ παλαιότερα, η Ενωση Κέντρου, το ΠΑΣΟΚ, γιατί όλοι έκαναν κρατικοποιήσεις. Πήραν από τους ιδιώτες. Τους ξελάσπωσαν - με το αζημίωτο αυτοί τα έδωσαν - και έφτιαξαν τον σύγχρονο κρατικό τομέα, ο οποίος ήταν απαραίτητος.

Και βεβαίως οι κυβερνήσεις αξιοποίησαν τις κρατικές επιχειρήσεις για να διαμορφώσουν τις δικές τους συμμαχίες και να φτιάξουν τη δική τους εκλογική πελατεία και κομματική. Ετσι έγινε. Εξ ου και ορισμένες παροχές σε ορισμένους τομείς στους εργαζόμενους ήταν πάνω από τους υπόλοιπους. Και πάντα, βεβαίως, αυτές οι παροχές ήταν πολύ λιγότερες από αυτά που πρόσφεραν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ».

Ψευδεπίγραφη η συζήτηση περί «μάνατζμεντ»

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε παράλληλα στα κίνητρα που οδηγούν την κυβέρνηση στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Γιατί σήμερα παίρνουν οι ιδιώτες τον τομέα των επικοινωνιών; Διότι σήμερα τον θέλουν απολύτως κάτω από τον δικό τους έλεγχο και όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε διακρατικό, σε συνεργασία βεβαίως πάντα με τα κράτη και τις κυβερνήσεις. Διότι σήμερα το κεφάλαιο μπορεί να έχει την πλήρη ευθύνη και ιδιοκτησία, πάντα με την κρατική παρέμβαση. Κρατική παρέμβαση και κρατικός έλεγχος θα υπάρχει και τώρα και υπήρχε και επί ΠΑΣΟΚ. Το θέμα είναι τι κρατική παρέμβαση και για ποιο όφελος. Εμείς βεβαίως θα το πούμε καθαρά, δεν εξισώνουμε "τι κρατικός τι ιδιωτικός, αφού είμαστε στον καπιταλισμό δε μας νοιάζει". Μας νοιάζει και μας παρανοιάζει. Αλλά μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να μεταφέρεται η συζήτηση στο μάνατζμεντ; Ετσι ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση και επί ΠΑΣΟΚ, να βρούμε έναν διευθυντή από την πείρα της αγοράς που να διοικήσει τον κρατικό ΟΤΕ, που έχει γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα. Αυτό μπορούσατε να το κάνετε. Να πάρετε έναν από την αγορά, άμα ήταν καλύτερος, και να τον κάνετε διευθυντή. Να τον κάνετε δημόσιο υπάλληλο, διευθυντή. Με συγχωρείτε δηλαδή. Και η πείρα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, από αυτούς που διαμορφώθηκαν μέσα στην αγορά έπαιρναν. Αυτό είναι το θέμα;

Το θέμα είναι το εξής: Και όταν τον παίρνεις από την αγορά, προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Να σας το πω απόλυτα. Εγώ πιστεύω ότι εάν υπήρχε ένας δημόσιος λαϊκός τομέας τηλεπικοινωνιών μπορούσε να χρησιμοποιήσει και τον κ. Βουρλούμη. Θα του έδινε όμως την πολιτική εντολή, θα τον λειτουργήσεις έτσι. Δεν είναι θέμα διευθυντή. Χρειάζονται ικανότητες, βεβαίως. Ούτε συζήτηση. Αν βάλετε εμένα διευθυντή του ΟΤΕ, δε θα τα καταφέρω. Μπορείς να πάρεις, εάν δεν έχεις μέσα από τις δικές σου δυνάμεις, και από έξω, από την αγορά. Τι κατεύθυνση του δίνετε; Αυτό είναι το πρόβλημα.

Κοροϊδεύετε τον κόσμο τώρα. Ο ΟΤΕ είναι ιδιωτικοποιημένος εδώ και χρόνια και βεβαίως δεν προβλήθηκαν οι πραγματικές αιτίες ιδιωτικοποίησης. Από πότε ξεκίνησε; Πότε είναι ο προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης και όχι μόνο του ΟΤΕ, αλλά και των λιμανιών και των άλλων τομέων, και της ύδρευσης κλπ., ανεξαρτήτως του ρυθμού υλοποίησης; Από τη δεκαετία του '80 και συγκεκριμένα με την ενιαία εσωτερική αγορά που διαμόρφωσε η ΕΟΚ τότε, για να προετοιμάσει το έδαφος στη σημερινή φάση. Από τότε άρχισε. Εξ ου και τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν υλοποίησε και την επιλογή της που την είχε προεκλογικά, να διαμορφώσει την ΕΛΒΗΛ κτλ., αφού ήξερε ότι αυτά σε μία πορεία θα έπρεπε να τα μεταβιβάσει σε ιδιώτες. Μεταβίβαση γίνεται στους ιδιώτες. Και επί ΠΑΣΟΚ.

Και να σας πω και κάτι άλλο. Σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ - να το πω καθαρά - εκφράζοντας τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης της χώρας μας, θέλουν να έχουν λόγο πάνω στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ και αλλού. Και θα προσπαθήσουν να έχουν λόγο, διότι υπάρχουν και τα συμφέροντα των Ελλήνων επιχειρηματιών. Οταν όμως θα κριθεί το θέμα, "ελληνικά συμφέροντα επιχειρηματιών ή διευρωπαϊκά", θα συμμορφωθούν και οι κυβερνήσεις. Διαπάλη μπορεί να γίνει. Επί της ουσίας, όμως, το θέμα είναι ποιον υπηρετεί αυτός ο τομέας.

Υστερα, μιλάτε για τον ΟΤΕ. Δίπλα στον ΟΤΕ ήδη υπάρχουν ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο σε μια Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων. Εγώ να σας πω, και δημόσιος να ήταν ο ΟΤΕ, δε θα μπορούσε να σταθεί με τον ίδιο τρόπο, όταν ήταν μονοπώλιο. Και το μονοπώλιο, βεβαίως, εμείς το λέμε σε συνδυασμό με το χαρακτήρα του. Και, δυστυχώς, αυτή η αποπροσανατολιστική συζήτηση, ποιος υπουργός διαφωνεί με ποιον, περί των ποσοστών, περί του στρατηγικού επενδυτή και των συμμαχιών με το κράτος, όλη αυτή η συζήτηση, στην οποία συμμετέχουν όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ, ενισχύει την πολιτική "πουλάμε αυτό που ο λαός διαμόρφωσε σε εθνικό επίπεδο αντί να κοιτάμε μπροστά, πώς αυτό που ήταν κρατικό θα γίνει πραγματικά δημόσιο". Αλλο κρατικό και άλλο δημόσιο. Αλλο κρατικό όφελος και άλλο όφελος του λαού και των εργαζομένων. Αυτό για εμάς είναι το πρόβλημα.

Και για να ξεκαθαρίσουμε, εμείς στο όνομα του ότι, είτε κρατικό μονοπώλιο είτε ιδιωτικό, υπηρετεί το κεφάλαιο, δε μένουμε αδιάφοροι γι' αυτές τις διαδικασίες, πολύ περισσότερο τη στιγμή που πλήττουν τα συμφέροντα των εργαζομένων ή περισσότερο τη στιγμή που το λαϊκό κίνημα δεν είναι δυνατόν να ασκήσει την ίδια πίεση σ' έναν κρατικό τομέα και σε έναν ιδιωτικό. Και θα κρύβεται η κυβέρνηση μπροστά στην ιδιωτικοποίηση και θα λέει: "Εγώ δεν μπορώ τώρα να επέμβω". Και πλήττονται τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων».

Να βγουν συμπεράσματα

Στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα από την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ: «Ας βγάλουν συμπεράσματα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα η ηγεσία του συνδικαλιστικού τους κινήματος. Εμείς αντιπαλέψαμε με νύχια και με δόντια το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης από τον ΟΤΕ. Γιατί; Δεν είμαστε αντίθετοι, όταν οι εργαζόμενοι παλεύουν να μη χάσουν κάποια δικαιώματα έστω και με αυτήν τη μορφή εθελούσιας αποχώρησης, αφού πλήρωσαν όλα τα χρόνια και τα εφάπαξ και όλα. Ποιο ήταν όμως το αντάλλαγμα αυτής της εθελούσιας αποχώρησης; Να υιοθετήσει η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να παλεύει η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος για τα συμφέροντα των εργαζομένων με τις παλιές εργασιακές σχέσεις και να αδιαφορεί η πλειοψηφία της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος για τα συμφέροντα των παιδιών που δουλεύουν στον ΟΤΕ ή σε άλλους ιδιωτικούς φορείς των τηλεπικοινωνιών. Αυτό καταγγείλαμε εμείς.

Καταλαβαίνουμε ότι οι εργαζόμενοι που έφτασαν πενήντα ως εξήντα χρόνων δε θέλουν να θυσιαστούν σε κανένα βωμό και καλά κάνουν. Πάλεψαν, πρόσφεραν και θέλουν να κρατήσουν αλώβητα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Οχι όμως με αυτήν την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε". Μ' αυτήν την έννοια, εμείς δε μιλάμε μόνο για τον ΟΤΕ, μιλάμε για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Και συνολικά γι' αυτόν τον τομέα θα παλέψουμε. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι μπορούν βεβαίως με αλλαγές στο συσχετισμό δύναμης να πάρουν πίσω, κοιτώντας πάντα προς τα μπρος, αυτά που έχασαν. Και ξαναλέμε ότι ακόμα και τώρα η Νέα Δημοκρατία, αν θέλει, μπορεί να κρατήσει τον ΟΤΕ, όπως μπορούσε να τον κρατήσει και το ΠΑΣΟΚ. Δε θέλουν, όχι γιατί δεν μπορούν, αλλά γιατί θέλουν να υπηρετήσουν συγκεκριμένες στρατηγικές».

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ έκλεισε την ομιλία της λέγοντας ότι το θέμα της λειτουργίας του ΟΤΕ προς όφελος του λαού είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Για κοιτάξτε στη Βενεζουέλα και σε άλλες χώρες. Αυτές δεν ήταν επιχειρήσεις, που μάλιστα ανήκαν σε μεγαθήρια στο επίπεδο της Λατινικής Αμερικής; Δε μιλάμε τώρα για την Ελλάδα. Και με διάφορες μορφές, χωρίς να έχει γίνει εκεί και καμία επανάσταση, ούτε σοσιαλιστική ούτε επαναστατική κατάσταση, όχι μόνο προσπαθούν να παρέμβουν και να έχουν κρατικό έλεγχο, αλλά αλλάζουν τις συμφωνίες με ξένους, με ισπανικά μεγαθήρια. Δε θέλω να μπω στην ιστορία, είναι μια άλλη υπόθεση, αλλά εδώ είναι τι θέλεις. Γιατί, δηλαδή, ο Τσάβες και ο Μοράλες έχουν μεγαλύτερη πολιτική εξουσία σε αυτές τις χώρες; Στην ουσία δεν έχουν την εξουσία στα χέρια τους. Στηριγμένοι όμως στο λαό παλεύουν. Αρα, είναι θέμα θέλησης και ας αφήσουμε τις γραφειοκρατικές συζητήσεις, τις ποσοστολογίες. Αμα θέλεις, τα ξαναπαίρνεις. Αμα θέλεις, δεν τα δίνεις. Θέλετε να διασφαλίσετε τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και εκεί μέσα να διεκδικήσετε ένα μεγαλύτερο μερίδιο όχι για τον ελληνικό λαό, όχι για τη χώρα και την πατρίδα γενικά, αλλά για τους Ελληνες επιχειρηματίες. Αυτή είναι η επιλογή σας. Εδώ εμάς μας ενδιαφέρει ο ελληνικός λαός να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα, ακριβώς για να μην τα χάσει όλα σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ