Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Αντιπαράθεση ... μαϊμού

Και οι δύο συμφώνησαν στην ανάγκη ...στρατηγικού επενδυτή

Αποκαλυπτική αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου, όπου το θέμα που κυριάρχησε ήταν αυτό της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Αμφότεροι συμφώνησαν στην ανάγκη ...στρατηγικού επενδυτή για τον Οργανισμό, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι η απόφαση της ΝΔ για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ είναι ...ακριβές αντίγραφο παλιότερης απόφασης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ! Παράλληλα, οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν την πολιτική συμπαιγνία των δύο κομμάτων των οποίων οι διαδοχικές πολιτικές οδηγούν σήμερα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος είπε ότι «το 2000 στις 17 Οκτωβρίου υπάρχει απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που αποφάσισε τη διερεύνηση της διεθνούς αγοράς για την εξεύρεση στρατηγικού συμμάχου», σημειώνοντας ότι «είναι η ίδια απόφαση που έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης της ΝΔ στις 6 Σεπτεμβρίου του 2006». Ο Γ. Αλογοσκούφης συνέχισε λέγοντας πως «μας καταγγέλλετε, όμως, όλες τις τελευταίες μέρες για δήθεν ξεπούλημα, όταν επί κυβερνήσεώς σας είχατε πάρει πανομοιότυπη απόφαση». Μάλιστα, έθεσε ερώτημα στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χ. Βερελή για το αν είναι απαραίτητος ο στρατηγικός επενδύτης στον ΟΤΕ. Απαντώντας ο Χ. Βερελής είπε ότι «στρατηγικές συμμαχίες έχει ανάγκη ο Οργανισμός. Ξεπούλημα δεν έχει ανάγκη» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «χωρίς λογική και χωρίς επιχειρήματα, προχωράτε στην πώληση ενός κερδοφόρου οργανισμού»!

Στην υποκρισία των δυο κομμάτων εστίασε την παρέμβασή του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Οπως σχολίασε, από τις τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ προκύπτει ότι «η ιδιωτικοποίηση ξεκίνησε τώρα επί Νέας Δημοκρατίας», θυμίζοντας πως «τα λέγαμε εμείς επί ΠΑΣΟΚ και λέγαμε ότι είναι στρατηγικής σημασίας, μην πειράζετε τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ». Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι «έχει αρχίσει προ πολλού η ιδιωτικοποίηση», αν και «δεν έφτασε στο 100% της πώλησης των μετοχών. Γινόταν σταδιακά για πολλούς λόγους, γιατί υπήρχαν αντιδράσεις από την κοινωνική βάση, από τους ψηφοφόρους και του ΠΑΣΟΚ και άλλους. Γιατί δεν έβρισκε γρήγορα αγοραστές και πήγαινε σταδιακά. Οταν πωλούνται και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τα πάντα, δε βρίσκεις εύκολα πού να πουλήσεις». Συνέχισε λέγοντας ότι «στον ΟΤΕ λοιπόν φτάσαμε στο 62% να είναι ιδιώτες αυτήν τη στιγμή, με δυνατότητα να είναι και στο 67%. Και θέλω να σημειώσω, διότι το ΠΑΣΟΚ λέει το 33% να παραμείνει, ώστε θα κρατήσει τον έλεγχο το κράτος. Κατ' αρχήν και το 100% να έχει το κράτος, μπορεί ο ΟΤΕ να δουλεύει για το μεγάλο κεφάλαιο όπως γινόταν και στο παρελθόν. Ομως μπαίνει και το εξής ερώτημα, η Ευρωπαϊκή Ενωση απαγορεύει τους περιορισμούς σε βάρος των μετόχων. Δηλαδή αυτό το 5% που προέβλεπε ένας προηγούμενος νόμος του '94 που έλεγε ότι δεν μπορεί ένας μέτοχος να έχει πάνω από το 5% των ψήφων, ακόμα και να έχει ποσοστό και 40%. Αυτό είναι αντίθετο με τη λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εγώ ρωτάω το ΠΑΣΟΚ, θα πάτε κόντρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση;».

Στις διαδικασίες που αφορούν τους εργαζόμενους αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, τονίζοντας ότι η πορεία πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ «συνοδεύτηκε παράλληλα με αλλαγές εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, γιατί η προηγούμενη διοίκηση που διοριζόταν βέβαια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε στον ΟΤΕ τις περίφημες εργολαβίες που απασχολούσαν εργαζόμενους που δεν είχαν, όμως, τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους. Αλλες εργασιακές σχέσεις, άλλα ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Είναι οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι, όταν επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας συμφώνησε το συνδικάτο με την εθελούσια έξοδο και υποθήκευσε το μέλλον των νέων εργαζομένων». Ο Αγγελος Τζέκης κατέληξε λέγοντας ότι «είναι πολιτικές ευθύνες και της Νέας Δημοκρατίας σήμερα ως κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ χθες, αλλά και του Συνασπισμού, ο οποίος είχε συμφωνήσει τότε να δοθεί το 49% σε ιδιώτες, με το επιχείρημα ότι έτσι θα υπήρχαν έσοδα για να γίνουν επενδύσεις. Σ' αυτό το σημείο, βέβαια, σοβαρές ευθύνες έχουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ