Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Του ενός δολαρίου...

Για ...αντικαπιταλιστικά φρονήματα εγκαλεί τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» Πάσχος Μανδραβέλης.

Αφορμή, όπως γράφει στις 14 του Δεκέμβρη, η αποσιώπηση μιας έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης ένδειας, σ' όλο τον κόσμο, μειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Μείωση, την οποία αποδίδει ο ίδιος στα επιτεύγματα του καπιταλισμού και της «παγκοσμιοποίησης».

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ενώ το 1981 το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα, το 2001 αυτό το ποσοστό μειώθηκε στο 21%. Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε απόλυτους αριθμούς, το 1981 αυτοί που ζούσαν με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα υπολογίζονταν σε 1,5 δισ., ενώ το 2001 μειώθηκαν σε 1,1 δισ.

Ας παρακάμψουμε το ότι η Παγκόσμια Τράπεζα χρησιμοποιεί τελείως αυθαίρετα το ποσό του ενός δολαρίου ως δείκτη και όριο για τη μέτρηση της φτώχειας στον κόσμο. Μήπως αγνοεί ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» ότι το ένα δολάριο του 2001 έχει άλλο αντίκρισμα από το ένα δολάριο του 1981;

Αλλά ακόμα και αν δεχτούμε αυτόν τον καθ' όλα απαράδεκτο συλλογισμό, ότι το εισόδημα του ενός δολαρίου τη μέρα είναι αυτό που χώριζε το 1981 και συνεχίζει να χωρίζει σήμερα τους φτωχούς από τους ευημερούντες, μήπως θα πρέπει να πανηγυρίσουμε γιατί κάποιοι από το 1,5 δισ. των φτωχών του 1981 ζουν σήμερα με 2 ή 3 δολάρια τη μέρα;

`Η μήπως πρέπει να τους καταγγείλουμε γιατί πέτυχαν προκλητικά να διπλασιάσουν, ή να τριπλασιάσουν, το «εισόδημά» τους;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ