Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «Γιούνιον Καρμπάιτ» συνεχίζει να δολοφονεί στο Μποπάλ

Είκοσι δύο χρόνια μετά τη φονική έκρηξη ο θλιβερός κατάλογος των θυμάτων διευρύνεται

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είκοσι δύο χρόνια μετά τη φονική έκρηξη στις εγκαταστάσεις της «Γιούνιον Καρμπάιτ», στο Μποπάλ της Ινδίας, η αμερικανική εταιρεία συνεχίζει να δολοφονεί τους ανθρώπους και το περιβάλλον αυτής της φτωχής ινδικής επαρχίας.

Η έκρηξη σημειώθηκε τη νύχτα της 3ης Δεκεμβρίου του 1984 και χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη βιομηχανική καταστροφή στην Ιστορία. Από την έκρηξη «απελευθερώθηκαν» 27 τόνοι μεθυλικού ισοκυανικού άλατος, μιας ιδιαίτερα τοξικής ουσίας, και άλλων δηλητηριωδών αερίων. Μέσα σε λίγες ώρες πέθαναν 3.000 άνθρωποι που εισέπνευσαν τα αέρια, ενώ σε λίγες μέρες οι νεκροί ξεπέρασαν τους 7.000. Σύμφωνα με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς, πάνω από 500.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν ή υπέστησαν σοβαρές βλάβες. Μέχρι σήμερα ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 20.000 και ο θλιβερός κατάλογος των θυμάτων της έκρηξης μεγαλώνει κάθε χρόνο.

Η «Γιούνιον Καρμπάιτ», από τις μεγαλύτερες χημικές βιομηχανίες του κόσμου, εξαγόρασε την απαλλαγή της με ένα ποσό 470 εκατομμυρίων δολαρίων, που κατέβαλε στην κυβέρνηση της Ινδίας υπό μορφή αποζημίωσης...

Το 2000 μετά από πίεση οργανώσεων επιζώντων από το Μποπάλ άνοιξαν και πάλι οι φάκελοι της υπόθεσης για να κλείσουν και πάλι (οι περισσότεροι) μετά από απόφαση του Εφετείου της Νέας Υόρκης.

Στο μεταξύ, το 2001, η «Γιούνιον Καρμπάιτ», για να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις, αλλά και τις ποινικές ευθύνες, συγχωνεύτηκε με την πολυεθνική «DOW CHEMICALS», τη μεγαλύτερη χημική βιομηχανία του κόσμου. Η «DOW CHEMICALS» διαμήνυσε, εξ αρχής, ότι ουδεμία ευθύνη φέρει για το έγκλημα στο Μποπάλ.

Πριν από λίγες μέρες, με αφορμή τη συμπλήρωση 22 χρόνων από την έκρηξη, άρχισε μια νέα καμπάνια για να φτάσουν κάποια στιγμή οι δράστες του εγκλήματος στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Σε συνέντευξη Τύπου, στην έναρξη της καμπάνιας, αποκαλύφθηκε ότι μέχρι σήμερα η «Γιούνιον Καρμπάιτ» και η «DOW CHEMICALS» κρατούν εφτασφράγιστο μυστικό τη χημική σύνθεση των αερίων που εκλύθηκαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης. Ετσι, ούτε οι αρχές της Ινδίας, ούτε οι διεθνείς οργανισμοί γνωρίζουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και κυρίως πόσο απειλείται ακόμη η υγεία και η ζωή των ανθρώπων και το περιβάλλον στην περιοχή του Μποπάλ.

Σύμφωνα με έρευνα της «Γκρίνπις», το 1999, από τις εγκαταλειμμένες δεξαμενές της «Γιούνιον Καρμπάιτ» διαρρέουν τοξικές ουσίες οι οποίες μολύνουν το έδαφος και τα υπόγεια νερά. Σε δείγματα εδάφους, που αναλύθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, εντοπίστηκαν συγκεντρώσεις τοξικών χημικών ουσιών κατά 600 φορές μεγαλύτερες από τις επιτρεπόμενες. Από μελέτη του 2002 στην περιοχή αποκαλύφθηκε ύπαρξη μολύβδου και υδραργύρου στο μητρικό γάλα πολλών γυναικών.

Το εξοργιστικό είναι ότι η «DOW CHEMICALS» συνεχίζει να αρνείται να δώσει τη χημική σύνθεση των αερίων, την οποία χαρακτηρίζει «εμπορικό μυστικό» (!), η αποκάλυψη του οποίου θα βλάψει οικονομικά την εταιρεία...


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Στοιχεία για το δημοσίευμα αντλήσαμε από την ιστοσελίδα: http://www.worldwatch.org/node/4498


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ