Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ
Εργαλείο προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής
  • Αποσπάσματα από την εισήγηση του γενικού εισηγητή του ΚΚΕ
  • Σκανδαλώδης μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου
  • Πολιτική εισοδηματικής λιτότητας για τους εργαζόμενους

«Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2007 αποτελεί εργαλείο προώθησης της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης», τονίζει στην εισήγησή του για τον κρατικό προϋπολογισμό ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και συνεχίζει:

«Οπως και οι προηγούμενοι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπηρετεί με συνέπεια τους στόχους της επιτάχυνσης της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, με συνέπεια την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων προωθείται ένα συνολικό σχέδιο αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά συνολικά στα κράτη-μέλη της ΕΕ, που αποτυπώνεται στη στρατηγική της Λισαβόνας.

Οι βασικές κατευθύνσεις αυτού του σχεδίου δεν καθορίζονται από τις δημοσιονομικές επιδόσεις κάθε κράτους-μέλους που είναι διαφορετικές. Η ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ περί της "απογραφής" και των συνεπειών της "επιτήρησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ" συσκοτίζει τις πραγματικές αιτίες της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και την οποία στηρίζουν από κοινού. Η ίδια πολιτική θα συνεχιστεί και μετά τη διακοπή της επιτήρησης.

Φυσικά η συγκεκριμένη στρατηγική εξειδικεύεται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες της εγχώριας αστικής τάξης, με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, που προσδιορίζει σαν προτεραιότητες την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση των εξαγωγών κεφαλαίου και εμπορευμάτων (εξωστρέφεια), τη βελτίωση του "επιχειρηματικού περιβάλλοντος", δηλαδή των κρατικών κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις.

Κόντρα στον κρατικό προϋπολογισμό και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, συνέχεια των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι και το ταξικό τους κίνημα διεκδικούν αιτήματα που δίνουν ουσιαστική λύση στα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας
Κόντρα στον κρατικό προϋπολογισμό και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, συνέχεια των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι και το ταξικό τους κίνημα διεκδικούν αιτήματα που δίνουν ουσιαστική λύση στα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας
Με βάση αυτές τις προτεραιότητες ο φετινός προϋπολογισμός περιλαμβάνει ορισμένες βασικές κατευθύνσεις και μέτρα, τόσο στο σκέλος της προέλευσης των κρατικών εσόδων όσο και στο σκέλος του προσανατολισμού των δημόσιων δαπανών.

Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων

Με την προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση της ΝΔ επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής φαίνεται ανάγλυφα στο ότι για το 2007 προβλέπεται πως το ποσοστό των εσόδων από τη φορολογία των νομικών προσώπων σε σχέση με το σύνολο των φορολογικών εσόδων θα πέσει στο 9,57% από 15,58% που ήταν το 2000. Αυτή η απώλεια των εσόδων αναπληρώθηκε και με το παραπάνω από τη φορολογική επιβάρυνση, άμεση και έμμεση, της λαϊκής οικογένειας.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση αν συνυπολογιστεί σε αυτήν η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, κέρδη τα οποία μόνο το πρώτο 9μηνο του 2006 για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο αυξήθηκαν κατά 51,4%.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τα φυσικά πρόσωπα οι όποιες φορολογικές ελαφρύνσεις πηγάζουν από αυτό για τα λαϊκά στρώματα, στην ουσία εξανεμίζονται από την επιβάρυνση της έμμεσης φορολογίας. Ουσιαστικά οι ευνοημένοι του νομοσχεδίου είναι τα υψηλά εισοδήματα.

Οι επιλογές για τη φορολογική πολιτική φαίνεται ότι συμβαδίζουν με τις διεθνείς καπιταλιστικές τάσεις (π.χ., βλέπε Γερμανία κ.ά.) για ενίσχυση του ειδικού βάρους της κατ' εξοχήν αντιλαϊκής έμμεσης φορολογίας.

Ιδιαίτερη πηγή εσόδων για τον Κρατικό Προϋπολογισμό αποτελούν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις. Τα έσοδα αυτά το πρώτο δεκάμηνο του 2006 ανήλθαν στα 1,74 δισ. ευρώ, ενώ από το Μάρτη του 2004 αυτά έχουν ανέλθει στα 4,6 δισ. ευρώ. Για το 2007 αυτά τα έσοδα προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα 1,7 δισ. ευρώ. Στους σχεδιασμούς για το 2007 περιλαμβάνονται τα σχέδια για εισαγωγή της ΔΕΠΑ και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στον ΟΤΕ και η παραχώρηση στους ιδιώτες επιχειρήσεων και ακινήτων για τουριστική αξιοποίηση.

Στήριξη της κερδοφορίας

Ο προσανατολισμός των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού εξυπηρετεί τις ανάγκες αναπαραγωγής του κοινωνικού κεφαλαίου και στήριξης της κερδοφορίας του, με ταυτόχρονο πάγωμα ή και περικοπή των κοινωνικών δαπανών, την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης της Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας κ.ά., αξιοποιώντας και τις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι υποταγμένο σε αυτή την προοπτική, το κύριο μέρος του αξιοποιείται για τη χρηματοδότηση των ευρωενωσιακών προγραμμάτων, τα οποία εντάσσονται στο Γ΄ ΚΠΣ, έργα και προγράμματα των οποίων η επιλεξιμότητα εξυπηρετεί τις συνολικές ανάγκες του κεφαλαίου.

Επίσης, ένα σημαντικό τμήμα των δαπανών του ΠΔΕ ενισχύει άμεσα τις επιχειρήσεις ως κρατική επιχορήγηση των νέων επενδύσεων, ενταγμένο στην ικανοποίηση των αναγκών του νέου αναπτυξιακού νόμου. Από τον Ιούλη του 2005 έως τις αρχές Νοέμβρη του 2006 έχουν εγκριθεί επιχορηγήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, οι οποίες καλύπτονται από τις δαπάνες του ΠΔΕ.

Ο περιορισμός των επιχορηγήσεων, αντίθετα, σε δημόσιους οργανισμούς, στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας (π.χ., επιχορηγήσεις σε φορείς αστικών συγκοινωνιών), οδηγεί σε επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας μέσω των αυξήσεων. Σε αντίστοιχο αποτέλεσμα οδηγεί και η σε εξέλιξη διαδικασία απελευθέρωσης των αγορών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, κ.ά.

Ο προϋπολογισμός του 2007

Στον προϋπολογισμό του 2007 προβλέπεται τα φορολογικά έσοδα να αυξηθούν σε σύγκριση με το 2006 κατά 7,2%, ποσοστό δηλαδή διπλάσιο του πληθωρισμού, το οποίο αντιστοιχεί σε 3.210.000.000 ευρώ περίπου. Η μεγαλύτερη αύξηση εσόδων αναμένεται, για μια ακόμη φορά, να πραγματοποιηθεί:

Από τη φορολογία των φυσικών προσώπων, κατά 620.000.000 ευρώ περίπου, ποσό που αντιστοιχεί σε 19,31% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων. Τα έσοδα αυτά υπολογίζεται να είναι κατά 6,8% μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα του 2006 και κατά 17,22% από του 2005.

Η μισθολογική αύξηση που πρόκειται να δοθεί το 2007 και η οποία υπολογίζεται να βρίσκεται για τους μισθωτούς κάτω από τα όρια του επίσημου πληθωρισμού θα εξανεμιστεί κατ' αρχάς από την παρακράτηση μεγαλύτερου ποσού φόρων λόγω μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας (ισχύει από το 2004), από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% στην εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου φόρου καθώς και από την κατάργηση, στη φορολογική κλίμακα, του λεγόμενου χαμηλού συντελεστή 15%. Η σύντμηση των κλιμακίων ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα, ενώ ταυτόχρονα ακυρώνεται στην πράξη η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για χαμηλόμισθους και συνταξιούχους.

Οι περίφημες φοροαπαλλαγές που διακήρυτταν τα επιτελεία της κυβέρνησης, λόγω μείωσης των φορολογικών συντελεστών οι οποίοι θα εφαρμοστούν από το 2007, αφορούν, τελικά, αποκλειστικά και μόνο σε εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ. Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι δε θα υπάρξει καμία επίπτωση για 3.100.000 φορολογούμενους αφού το ετήσιο εισόδημά τους βρίσκεται κάτω από 11.000 ευρώ.

Η αντίστοιχη αύξηση εσόδων από τη φορολογία των νομικών προσώπων δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 2,7%, ήτοι 120.000.000 ευρώ σε σχέση με εκείνα του 2006, που σημειωτέον ήταν μικρότερα του 2005 (κατά 230 εκατ. ευρώ). Η αύξηση αυτή αφορά στο 3,74% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων.

Η μείωση του φορολογικού συντελεστή των ΑΕ από 29% το 2006 σε 25% το 2007 καθιστά την πρόβλεψη και αυτής της μικρής αύξησης αβάσιμη και μη πραγματοποιήσιμη, όπως ακριβώς συνέβη και στις χρήσεις 2005 (πρόβλεψη για αύξηση 10,92% - τελική αύξηση 0,13%), 2006 (πρόβλεψη για αύξηση 3,59% - τελική μείωση 4,86%). Οι βασικές επιδιώξεις λοιπόν των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται όλα αυτά τα χρόνια έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ανακατανομή του πλούτου και μέσω της φορολογίας με τη σταδιακή μετακύληση της φορολογητέας ύλης σε βάρος των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική των επιπτώσεων της ακολουθούμενης φορολογικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι η πορεία που παρουσιάζουν τα φορολογικά έσοδα από το 2000 έως σήμερα. Με βάση τα στοιχεία προκύπτει ότι τα έσοδα από τη φορολογία των φυσικών προσώπων προβλέπεται ότι θα αυξηθούν το διάστημα αυτό κατά 79,6%, τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους κατά 53,5%, ενώ, αντίθετα, μείωση κατά 8,2% θα παρουσιάσουν τα έσοδα από τη φορολογία των Νομικών προσώπων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δεδομένη» η συνέχιση της λιτότητας (2008-08-07 00:00:00.0)
Εκλεισε με έλλειμμα 9,4 δισ. ευρώ! (2008-02-23 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή επέλαση με καταιγίδα φόρων (2007-11-21 00:00:00.0)
Νέοι φόροι για τους εργαζόμενους - κέρδη για τους μεγαλοεισοδηματίες (2006-11-26 00:00:00.0)
Η φορολογική μεταρρύθμιση και ο ταξικός χαρακτήρας της (2006-09-17 00:00:00.0)
Πληρώνουν οι οικονομικά ασθενέστεροι (2006-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ