Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Δεν κάθονται στο εδώλιο οι πραγματικοί ένοχοι

«Λείπουν πολλοί που θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι όπως ο Κλάδος Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων, ο Ελληνικός Νηογνώμονας, οι εκπρόσωποι της εταιρείας, ακόμα και ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας». Με τα λόγια αυτά, ο Νικ. Κουτούφαρης, συνταξιούχος ναυτικός, που έχασε τον αδελφό του στο ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», υπέδειξε τους πραγματικούς ενόχους του εγκλήματος που συντελέστηκε πριν από έξι χρόνια στη θάλασσα της Πάρου και στοίχισε τη ζωή σε 80 ανθρώπους.

Με τις συγκλονιστικές καταθέσεις συγγενών των νεκρών και ναυαγών, συνεχίστηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά η δίκη για το πολύνεκρο ναυάγιο.

«Το βαπόρι ήταν ασυντήρητο. Τίποτα δε λειτούργησε εκείνο το βράδυ, τα σωστικά, η emergency (μηχανή ανάγκης), οι βάρκες, τα φώτα, ο συναγερμός, τίποτα. Δεν είχε γίνει καμία συντήρηση. Μόνο τα σαλόνια και τις καμπίνες είχαν αλλάξει. Εκεί που χρειαζόταν να ρίξουν βάρος στην ασφάλεια, δεν το ρίξανε», είπε ο Νικ. Καρίμαλης, ναυαγός που ταξίδευε για Ικαρία.

Στην κακή κατάσταση των σωσιβίων αναφέρθηκε και ο Αλμπερτ Λαζ, ναυαγός, ο οποίος εκείνο το βράδυ ταξίδευε με το «ΣΑΜΙΝΑ» για τους Λειψούς και είπε στο δικαστήριο: «Το σωσίβιο δεν ήταν σωσίβιο, ήταν ένα σακάκι. Αν δεν ήξερα μπάνιο, δε νομίζω ότι θα με κράταγε στην επιφάνεια».

Ωστόσο, ερωτηματικά προκάλεσε στους συγγενείς που παρακολουθούσαν τη δίκη η στάση του εισαγγελέα κ. Τσάγκα, ο οποίος ρωτούσε επίμονα τους μάρτυρες για το τι ευθύνη μπορεί να έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία για τα σωσίβια, αφού, όπως είπε: «Εστω και με αυτά τα παλιά σωσίβια σώθηκαν οι ναυαγοί». Ενώ επέμεινε: «Πνίγηκε κάποιος λόγω του σωσιβίου;». Στην απάντηση του μάρτυρα Ν. Κουτούφαρη, ότι ευθύνες έχει η εταιρεία για την κατάσταση του πλοίου συνολικά, ο εισαγγελέας της έδρας αναρωτήθηκε: «Μήπως ψάχνουμε αφορμές για να χτυπήσουμε την εταιρεία;»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ