Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΘΡΟ 16
Στους δρόμους για να μην περάσει η αναθεώρηση
  • Περικύκλωση της Βουλής και των Νομαρχιών σήμερα. Πικετοφορίες σε γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά
  • Αύριο, παμφοιτητικά συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις

Υπόθεση όλου του λαϊκού κινήματος γίνεται η εναντίωση στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Εργαζόμενοι, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς ξεχύνονται στους δρόμους, διοργανώνουν πολύμορφες κινητοποιήσεις για να επαναλάβουν την ξεκάθαρη κοινή απαίτησή τους: να μην περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία που προωθούν η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος. Παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους, γιατί τους αφορά όλους. Απαντούν στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική επίθεση με παλλαϊκό ξεσηκωμό και παλεύουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, για αποκλειστικά ενιαία, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, που να υπηρετεί τις ανάγκες της νεολαίας και των εργαζομένων.

Με απόφαση 33 φοιτητικών και 10 σπουδαστικών συλλόγων που συντονίζουν πανελλαδικά την αγωνιστική τους δράση, σήμερα φοιτητές και σπουδαστές προχωρούν σε περικύκλωση της Βουλής και των Νομαρχιών σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα, η περικύκλωση της Βουλής προγραμματίζεται για τις 6.30 μ.μ. Οι παραπάνω φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι προχωρούν αύριο σε συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις. Στην Αθήνα, η προσυγκέντρωση έχει καθοριστεί στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Για αύριο, η ΟΛΜΕ αποφάσισε διευκολυντική στάση εργασίας και συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Ακόμα, αποφάσισε να προχωρήσει σε εικοσιτετράωρη απεργία και συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 10 Γενάρη.


Ηδη διακινείται το κείμενο - απόφαση στο οποίο κατέληξαν σε συνάντηση συντονισμού της δράσης τους την περασμένη Παρασκευή, 12 εργατικά συνδικάτα και σύλλογοι, 5 φοιτητικοί και 4 σπουδαστικοί σύλλογοι, δεκάδες ενώσεις γονέων, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων καθώς και πλήθος άλλων μαζικών φορέων. Με το κείμενο αυτό απευθύνονται σε κάθε εργαζόμενο και τον καλούν να «πάρει θέση κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και των μέτρων που κάνουν την Παιδεία πιο ακριβό και απρόσιτο εμπόρευμα» και καλούν στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 10 Γενάρη.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι «η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος μας αφορά όλους, γιατί δε σηματοδοτεί απλά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά την έναρξη μιας δριμύτερης επίθεσης για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων... Η αναθεώρηση του άρθρου 16 σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα ιδιωτικο - οικονομικής λειτουργίας της δημόσιας εκπαίδευσης, οδηγούν σε σχολεία και πανεπιστήμια πολλών κατηγοριών και δυο στην ουσία ταχυτήτων, τα λίγα εκλεκτά για τους γόνους των ευνοημένων κοινωνικών στρωμάτων και τα πάμπολλα υποβαθμισμένα για τα παιδιά του λαού».

Οι φορείς κατέληξαν σε ένα κοινό πλαίσιο πάλης με το οποίο απαιτούν:

  • Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος.
  • Να διακοπεί κάθε απόπειρα και διαδικασία για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων (π.χ. Σχολή Ογκολογικής Χειρουργικής, πανεπιστήμιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, ακαδημία της ΓΣΕΕ κλπ.).
  • Να αποσυρθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
  • Να μην προχωρήσουν τα σχέδια για «αποκέντρωση» του σχολείου στους δήμους και τους χορηγούς, να καταργηθεί η ευέλικτη ζώνη και κάθε μέτρο διαφοροποίησης σχολείων και προγραμμάτων.
  • Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην εκπαίδευση.
  • Να αποσυρθούν τα νέα αντιπαιδαγωγικά και αντιεπιστημονικά βιβλία.
  • Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους.

Με αυτό το πλαίσιο μαζικοί φορείς που κάνουν δική τους την υπόθεση της Παιδείας, προχωρούν σήμερα και τις επόμενες μέρες σε πικετοφορίες στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά: Σήμερα Τρίτη, πικετοφορίες διοργανώνονται στις εξής περιοχές:

  • Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αμερικής από φορείς του 5ου και 6ου διαμερίσματος.
  • Στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Κανάρια στην Ηλιούπολη.
  • Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Σιμυριώτη στη Ν. Ιωνία.
  • Στις 6.30 μ.μ. στο Καματερό, στα γραφεία του συνδικάτου οικοδόμων.
  • Στις 6.30 στα γραφεία της Εθν. Αντίστασης στο Μαρούσι.
  • Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Μελισσίων.
  • Στις 7.00 μ.μ. στη συμβολή Βεΐκου και Γαλατσίου.

Αύριο Τετάρτη, πικετοφορία πραγματοποιείται στις 7.00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Ιλίου.

Την Πέμπτη 21 Δεκέμβρη, φορείς του μαζικού κινήματος του Πειραιά διοργανώνουν πικετοφορίες:

  • Στις 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο Πειραιά (πλ. Κοραή).
  • Στις 6.30 μ.μ. στον Κορυδαλλό, στη συμβολή των οδών Γεννηματά και Ταξιαρχών.
  • Στις 6.00 μ.μ. στο Κερατσίνι, στα Ταμπούρια (Βενιζέλου).

Οι μαθητές, με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, θα βρεθούν την Παρασκευή 22 Δεκέμβρη στη 1 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα...«ψάλλουν» τα δικά τους αγωνιστικά κάλαντα.

Στη Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα για συντονισμό ενεργειών, ώστε να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, να αποσυρθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, και για να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην εκπαίδευση, απευθύνει ομάδα πρωτοβουλίας συνδικαλιστών κι εκπροσώπων φορέων που οργανώνουν σχετική σύσκεψη σήμερα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων στο ισόγειο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Για την ομάδα Πρωτοβουλίας υπογράφουν το κάλεσμα: Νίκος Αγαθαγγέλου, πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Ζαριανόπουλος Σωτήρης, γενικός γραμματέας του ΕΚΘ, Σταύρος Μαυρουδέας, μέλος ΔΣ Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μυλωνά Μορφούλα, πρόεδρος Ενωσης ΣΓΚ Γ΄ Διαμερίσματος Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσακλίδης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ.

  • Συλλαλητήριο ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 πραγματοποιούν μαζικοί φορείς της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην έδρα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης στην Κομοτηνή. Επίσης, πραγματοποιούν εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης την Τετάρτη 20 Δεκέμβρη στις 6 το απόγευμα.
  • Σύσκεψη φορέων για τα ζητήματα της Παιδείας και με αιχμή του δόρατος την επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος πραγματοποιούν στα Γιάννενα τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Φαρμακοϋπαλλήλων και Συνταξιούχων ΙΚΑ σήμερα Τρίτη 19 Δεκέμβρη και ώρα 6.00 μ.μ. στο εργατικό κέντρο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παλλαϊκή εξόρμηση για ενιαία δημόσια δωρεάν Παιδεία (2007-01-05 00:00:00.0)
Συσκέψεις για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων (2007-01-03 00:00:00.0)
Πλούσια δραστηριότητα σε όλη τη χώρα (2006-12-21 00:00:00.0)
Σε μαζική δράση καλούν οι κομμουνιστές! (2006-12-20 00:00:00.0)
Αρχισαν χτες και συνεχίζουν (2006-12-20 00:00:00.0)
Πικετοφορίες σήμερα και αύριο (2006-12-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ