Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Ταινίες για παιδιά
... κάθε ηλικίας

«Μικρόπολις»
«Μικρόπολις»
Ο κινηματογράφος, το εμπορικό μέρος του κινηματογράφου, σε καμία περίπτωση δε θα άφηνε να πάνε χαμένα τα Χριστούγεννα και οι διακοπές των παιδιών από τα σχολεία! Ετσι φτιάχνει και ταινίες χριστουγεννιάτικες! Ταινίες ευκολοχώνευτες και γλυκόγευστες, όπως τα μελομακάρονα!

Πότε πότε φτιάχνει και καμία καλή χριστουγεννιάτικη ταινία, όπως για παράδειγμα αυτή του Aντερς Ρόνοου - Κλάρλουντ, «Strings, το νόημα της ζωής»,η οποία αναφέρεται σε ένα μεσαιωνικό παραμύθι! Βέβαια, η ταινία δεν είναι καθόλου χριστουγεννιάτικη, βγαίνει όμως τα Χριστούγεννα! Και χάνει, έτσι, μέρος από την αξία της, αφού παρουσιάζεται σαν γιορτινή ή καθαρά παιδική ταινία. Στην ουσία, όμως, έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό επίτευγμα. Στη θέση των ηθοποιών ή των «συμβατών» καρτούν, εδώ «μιλάνε» οι κούκλες (μαριονέτες). Οι οποίες είναι εκφραστικότατες, αν και λίγο άγριες για παιδιά!

Δεύτερη χριστουγεννιάτικη ταινία, η οποία θα παίζεται μαζί με το «Strings, το νόημα της ζωής», είναι «Το σκυλί που σταμάτησε τον πόλεμο», του Αντρέ Μελανσόν. Πρόκειται για μια αντιπολεμική ταινία για παιδιά, που παίζεται από παιδιά!

Ακολουθεί το ντοκιμαντέρ «Μικρόπολις», του Φιλίπ Καλντερόν. Ενα εκατ. τερμίτες δουλεύουν ασταμάτητα για να επιβιώσουν. Και ξαφνικά έρχεται η καταστροφή! Μια καταιγίδα πλημμυρίζει τον «πύργο» τους. Από τις ανοιχτές πληγές, που άφησε η καταιγίδα στο κατάλυμα των τερμιτών, εισβάλουν σαρκοβόρα μυρμήγκια. Η επιβίωση, πια, γίνεται προβληματική. Στην ταινία «παίζουν» αληθινά έντομα...

«Ο Αρθουρ και οι Μινιμόι»
«Ο Αρθουρ και οι Μινιμόι»
Η ταινία του Γκάρι Γουίνικ, «Σαρλότ η Αρχοντούλα», είναι μια καθαρή αλλά άγευστη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα! Μια έξυπνη αραχνούλα σώζει ένα μικρό γουρουνάκι από τη σφαγή! Στην ταινία παίζουν άνθρωποι, ζώα ζωντανά και ζώα καμωμένα στο κομπιούτερ!

Τέλος, έχουμε και τη μεταγλωττισμένη στα ελληνικά ταινία του Λικ Μπέσον, «Ο Aρθουρ και οι Μινιμόι». Πρόκειται για την ιστορία ενός επίμονου 10χρονου αγοριού, που εμποδίζει την κατεδάφιση του σπιτιού της γιαγιάς του από τους κακούς! Εδώ έχουμε κινηματογραφική συνύπαρξη ανθρώπων και καρτούν.


«Σαρλότ, η Αρχοντοπούλα»
«Σαρλότ, η Αρχοντοπούλα»

«Strings, το νόημα της ζωής»
«Strings, το νόημα της ζωής»

«Το σκυλί που σταμάτησε τον πόλεμο»
«Το σκυλί που σταμάτησε τον πόλεμο»

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ