Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τίμησαν τον Λ. Μπρέζνιεφ

Ενας στους δύο Ρώσους κρίνει θετικά το ρόλο του

Δεκαπέντε χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, μια από τις ηγετικές προσωπικότητες, που λασπολογήθηκε αρκετά όλα αυτά τα χρόνια, φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να ανατρέπει όλη τη γνωστή προπαγάνδα. Ο λόγος για τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ, που στις 19 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν τα 100 χρόνια από τη γέννηση του, και βρέθηκε στο «τιμόνι» της ΕΣΣΔ και του ΚΚΣΕ, από το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης για μια περίοδο 18 χρόνων. Η περίοδος αυτή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, παραμένει για πολλούς ανθρώπους στη Ρωσία όχι «εποχή της στασιμότητας», όπως χαρακτηρίστηκε στα χρόνια της «περεστρόικα», αλλά εποχή των μεγάλων κατακτήσεων, της ύφεσης στις διεθνείς σχέσεις, των συμφωνιών για τον περιορισμό του κυνηγητού των εξοπλισμών, της κατάκτησης του Διαστήματος, της ανάπτυξης της Δυτικής Σιβηρίας, της ραγδαίας οικοδόμησης (αυτά τα χρόνια είχαν χτιστεί 1,6 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατοικίας, ή, συνολικά, το 44% των σημερινών κατοικιών). Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ρωσικής εταιρείας «Ομπσέστβενιε Μνένιε» («Κοινή γνώμης»), το 61% των ερωτηθέντων θεωρούν τα χρόνια διακυβέρνησης του Λ. Μπρέζνιεφ ως «καλή εποχή για τη χώρα» και μόνο το 17% τα χαρακτηρίζουν δυσμενή χρόνια. Κρίνοντας τον ιστορικό ρόλο του Λ. Μπρέζνιεφ, κάθε δεύτερος Ρώσος πιστεύει πως ο Λ. Μπρέζνιεφ έπαιξε θετικό ρόλο στην ιστορία της χώρας, ενώ το 16% θεωρεί το ρόλο του αρνητικό.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) τίμησε στις 19/12 τον Λ. Μπρέζνιεφ κι αντιπροσωπεία της ΚΕ του, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του, Γκ. Ζιουγκάνοφ, επισκέφτηκε τον τάφο του, που βρίσκεται στον τοίχο του Κρεμλίνου και κατέθεσε στεφάνι.

Οπως δήλωσε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ στους δημοσιογράφους: «Ο Μπρέζνιεφ στα χρόνια της διακυβέρνησής του δεν είχε απλά αποτελέσματα. Η βιομηχανική παραγωγή σχεδόν τριπλασιάστηκε και το επίπεδο ζωής διπλασιάστηκε. Αναπτύχθηκαν νέοι κλάδοι, όπως αυτός της Αεροδιαστημικής. Είναι σημαντικό να τιμήσουμε τα 100 χρόνια του Λεονίντ Μπρέζνιεφ και να θυμόμαστε και να παίρνουμε μαζί μας το καλύτερο».

Να σημειωθεί ότι στο σύνολο του αστικού Τύπου της Ρωσίας κυριαρχούν σήμερα θετικά σχόλια για το έργο και τη ζωή του Λ. Μπρέζνιεφ, που συμβαδίζουν με τα αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των Ρώσων για το πρόσωπό του. Μάλιστα, η «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» γράφει πως «ο Μπρέζνιεφ είναι σήμερα τόσο λαοφιλής, όσο ποτέ πριν» και πως «αν ο Λ. Μπρέζνιεφ έβαζε σήμερα υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, εύκολα θα ξεπερνούσε όλους τους σημερινούς διεκδικητές του αξιώματος».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ