Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης

Η οργή ξεχείλισε χτες στην κηδεία της 13χρονης στην Τουλκαρέμ που δολοφονήθηκε προχτές από τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής

Associated Press

Η οργή ξεχείλισε χτες στην κηδεία της 13χρονης στην Τουλκαρέμ που δολοφονήθηκε προχτές από τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Νέα έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε, χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, δηλώνοντας «πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει κανένας που να μην επιθυμεί την ασφάλεια και την ενότητα». «Τείνοντας χείρα» συμφιλίωσης προς τη «Χαμάς», ο Αμπάς δήλωσε ότι είναι έτοιμος «για έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων» για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας «αρκεί να είναι πραγματικά μετριοπαθής και να εργαστεί για την άρση του αποκλεισμού».

Παρά τις χειρονομίες «καλής θέλησης», ο Αμπάς δεν υπαναχώρησε από την απόφαση για προκήρυξη πρόωρων εκλογών (τουλάχιστον προς το παρόν). Επίσης, έσπευσε να ευχαριστήσει τον ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης που διεξάγει μαραθώνιες συναντήσεις με εκπροσώπους των δύο οργανώσεων, προσπαθώντας για αποκλιμάκωση της εσωτερικής έντασης.

Και χτες, τα πνεύματα παρέμεναν ιδιαίτερα τεταμένα στη Λωρίδα της Γάζας. Τα οδοφράγματα και αρκετοί από τους ενόπλους δεν είχαν αποσυρθεί από τους δρόμους, παρά τη σχετική συμφωνία, ενώ σε πολύωρη ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια της νύχτας Τρίτης προς Τετάρτη σκοτώθηκαν 2 ένοπλοι της «Φατάχ» και τραυματίστηκαν άλλοι 6 Παλαιστίνιοι. Και χτες, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έμειναν κλειστά, όπως και πολλά καταστήματα. Οπως μετέδιδαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι κάτοικοι της πόλης δήλωναν εξαιρετικά θυμωμένοι «με όλους τους ενόπλους».

Παρεμβάσεις - προκλήσεις Ολμέρτ και «αλ Κάιντα»

Χτες, στο ζήτημα αναφέρθηκε για πρώτη φορά και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον Νορβηγό πρωθυπουργό που είχε συναντηθεί νωρίτερα και με τον Αμπάς. Ο Ολμέρτ υποστήριξε ότι «η ισραηλινή πλευρά δεν είναι χαρούμενη με τις εσωτερικές παλαιστινιακές συγκρούσεις».

Σύμφωνα με διογκούμενες διαρροές, ο Ολμέρτ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσει παρακρατούμενους φόρους των Παλαιστινίων, προκειμένου να «δώσει τη δυνατότητα στον Αμπάς να πληρώσει τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων». Από την άλλη, βέβαια, ο ισραηλινός στρατός, σε επιδρομή στην Τζενίν της Δ. Οχθης, σκότωνε, χτες, άλλους 2 Παλαιστινίους ενώ έγιναν και 22 συλλήψεις.

Αποψη εξέφρασε και η «αλ Κάιντα» που, για άλλη μια φορά, προσπάθησε, χτες, διά στόματος του υπαρχηγού της Αϊμάν αλ Ζαουάχρι να εκμεταλλευτεί τη σοβούσα ενδο-παλαιστινιακή κρίση. Σε μήνυμά του, τόνισε ότι οι πρόωρες εκλογές αλλά και η ίδια η συμμετοχή σε εκλογικές διαδικασίες και η αναγνώριση της νομιμότητας του Προέδρου Αμπάς (που τον χαρακτηρίζει «άνθρωπο των Αμερικανών») δε βοηθά παρά στην αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ. Εμμέσως, πλην σαφώς, δε, κατηγόρησε τη «Χαμάς» ότι με την πολιτική της «δεν εξυπηρετεί τον ιερό πόλεμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ