Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
«Γενοκτονία χωρίς σύνορα»

Η κρίση στο Νταρφούρ κλιμακώνεται με επιδρομές σε χωριά της επαρχίας

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι μάχες συνεχίζονται στο Νταρφούρ, με τους Τζαντζαουίντ - ή «σατανικούς έφιππους άνδρες», όπως αποδίδεται συνήθως η λέξη - να συνεχίζουν τις επιδρομές τους σε χωριά της επαρχίας. Η σύγκρουση, που έχει κοστίσει 200.000 ζωές και 2 εκατ. εκτοπισμένους, μια «γενοκτονία» που η Δύση αποδίδει αποκλειστικά στην κυβέρνηση στο Χαρτούμ - στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι πολύ πιο πολύπλοκη - εξαπλώνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», και στο γειτονικό Τσαντ, όπου ένοπλες ομάδες «αράβων ενόπλων» (;) κατακαίνε χωριά και 90.000 άνθρωποι φέρονται να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Ηδη, στο ανατολικό Τσαντ βρίσκονται 232.000 πρόσφυγες από το Νταρφούρ.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Μπους και ο Τόνι Μπλερ φέρονται να «εξετάζουν» την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και την έναρξη αεροπορικών βομβαρδισμών στο Σουδάν ως προοίμιο μιας ευρύτερης επέμβασης υπό το μανδύα του ΟΗΕ, ο οποίος έχει ήδη προτείνει την αποστολή μιας «ειρηνευτικής» δύναμης, από κοινού με την Αφρικανική Ενωση, στο Νταρφούρ. Η Γαλλία μοιάζει να συμφωνεί, καθώς το υπουργείο Αμυνας της χώρας προειδοποιεί για κίνδυνο «Σομαλοποίησης» της περιοχής.

Το ίδιο και οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ: Η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για την Αφρική, Σούζαν Ράις, κάλεσε πρόσφατα με άρθρο της στην «Ουάσινγκτον Ποστ», επικαλούμενη το «μοντέλο» των Βαλκανίων, να υπάρξουν εκτεταμένοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο Σουδάν και να δημιουργηθεί ένα προτεκτοράτο αλά Κόσσοβο στο Νταρφούρ.

Η «κρυμμένη» διάσταση όσον αφορά στην κρίση είναι αυτή του πετρελαίου. Το νότιο Σουδάν διαθέτει μεγάλα αποθέματα μαύρου χρυσού. Η έκταση των αποθεμάτων που βρίσκονται στο Νταρφούρ δεν είναι γνωστή, αλλά δεν αποκλείεται καθόλου να είναι σημαντικά. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη βιομηχανία, η «Rolls-Royce Marine» στη Νορβηγία κατασκευάζει εξοπλισμό άντλησης πετρελαίου αξίας 10 εκατ. δολαρίων για το Σουδάν, που προορίζεται για το Νταρφούρ. Ενώ η εθνική εταιρεία πετρελαίου του Σουδάν άρχισε, το 2005, να αντλεί πετρέλαιο από την περιοχή. Αυτό ίσως εξηγεί το γιατί οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιδεικνύουν τόσο «ανθρωπιστικό» ενδιαφέρον ξαφνικά - πέραν του γεγονότος ότι ο πόλεμος απειλεί να εξαπλωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ