Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Αγριες μάχες στην Μπαϊντόα

Στρατιώτες του σομαλικού στρατού στις Μπαϊντόα

Associated Press

Στρατιώτες του σομαλικού στρατού στις Μπαϊντόα
ΜΠΑΪΝΤΟΑ.--

Ισλαμιστές μαχητές και στρατεύματα πιστά στους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ πολέμαρχους που συναπαρτίζουν τη λεγόμενη «μεταβατική κυβέρνηση» της Σομαλίας ενεπλάκησαν χτες σε σφοδρές συγκρούσεις στην Μπαϊντόα - το τελευταίο προπύργιο των πολεμάρχων -, ενώ απεσταλμένος της ΕΕ έφθανε στη χώρα. Οι μάχες σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά τη λήξη του τελεσιγράφου της Ενωσης των Ισλαμικών Δικαστηρίων (ΕΙΔ) προς την Αιθιοπία να αποσύρει τους στρατιώτες της, οι οποίοι υποστηρίζουν την κυβέρνηση και, σύμφωνα με τους ισλαμιστές, εμπλέκονται σε μάχες, κάτι που η Αντίς Αμπέμπα διαψεύδει, ισχυριζόμενη ότι έχει αποστείλει μόνον μερικές εκατοντάδες «εκπαιδευτές». Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδιδε χτες ότι οι μάχες μαίνονταν σε πολλά μέτωπα νότια και ανατολικά της Μπαϊντόα. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ήδη άρχισαν σκληρές μάχες σε πολλά μέτωπα της πρώτης γραμμής», είπε ο Σεΐκ Μοχάμεντ Ιμπραχίμ Μπιλάλ, στρατιωτικός διοικητής μιας ομάδας των ισλαμιστών. Και ο εκπρόσωπος των δυνάμεων της «κυβέρνησης» των πολεμάρχων Ιμπραχίμ Μπατάρι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί μαχών, κατηγορώντας τους ισλαμιστές ότι εξαπέλυσαν επίθεση. «Βάλλουν με πυροβολικό παντού... οι δυνάμεις μας αντιμετωπίζουν τους Ισλαμιστές, είναι μια κόλαση», είπε. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, στις μάχες εμπλέκονται άνδρες πιστοί στην ΕΙΔ και άνδρες του τακτικού αιθιοπικού στρατού στο πλευρό της «κυβέρνησης».

Η ΕΙΔ έχει επανειλημμένως κατηγορήσει την Αιθιοπία - σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή της Αφρικής - ότι έχει εισβάλει στη Σομαλία, στέλνοντας 30.000 άνδρες στη χώρα, και της απηύθυνε τελεσίγραφο θέτοντας προθεσμία αποχώρησής τους έως προχτές Τρίτη. Η επίσημη Αντίς Αμπέμπα διαψεύδει ότι έχει στείλει τακτικές δυνάμεις της στη χώρα. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι οι δυνάμεις τους δρουν ως πεζικό της CIA στη Σομαλία, όπου η συντριβή του Μπλακ Χοκ των ΗΠΑ υπήρξε το χάι-λάιτ της ταπεινωτικής άτακτης αποχώρησης των δυνάμεών τους πριν μιάμιση δεκαετία.

Οι μάχες καταγράφηκαν ενώ ο Λουί Μισέλ, απεσταλμένος της ΕΕ, έφθανε στη Σομαλία σε μια - μάλλον καταδικασμένη - προσπάθεια «διευκόλυνσης» διμερών συνομιλιών ανάμεσα στους αποδυναμωμένους πολέμαρχους και την «κυβέρνησή» τους (που αναγνωρίζει επίσημα ο ΟΗΕ, παρότι ελέγχει μια πόλη) και την ΕΙΔ. Σύμφωνα με το BBC, ο Μισέλ συναντήθηκε με τον επιλεγόμενο «πρωθυπουργό», Αλι Μοχάμεντ Γκέντι, στην Μπαϊντόα, και όδευε στο Μογκαντίσου για να συναντηθεί με τον ηγέτη της ΕΙΔ Χάσαν Νταχίρ Αουέις, που η Ουάσιγκτον κατηγορεί ότι «συνδέεται» με την «αλ Κάιντα».

Η εφημερίδα Christian Science Monitor επαναλάμβανε χτες την εκτίμηση ότι ο πόλεμος στη Σομαλία σταδιακά «ρουφά» εντός του όλες τις χώρες της περιφέρειας: η Αιθιοπία ήδη συμμετέχει ενεργά, ενώ η ΕΙΔ φέρεται να υποστηρίζεται από Ερυθραία, Αίγυπτο, Τζιμπουτί, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Λιβύη και Σουδάν (μια λίστα χωρών τις οποίες ευχαρίστως η Ουάσιγκτον θα βομβάρδιζε, αν μπορούσε χωρίς η περιοχή και τα συμφέροντά της σε αυτήν να τινάζονταν στον αέρα). Για τους περισσότερους, η σύγκρουση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε επανέναρξη του πολέμου Αιθιοπίας - Ερυθραίας, που σταμάτησε το 2000, μάλλον όχι λόγω διάθεσης για ειρήνη και συμφιλίωση, αλλά λόγω «εξάντλησης», όπως το έθεσε η Μόνιτορ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ